Οφείλω μία απάντηση στο γιατί συμπιεστήκαμε στο 5.45% και ήμασταν σε αυτές, τις πρώτες μας εκλογές, κατώτεροι από το επιθυμητό και προσδοκώμενο από πολλούς αποτέλεσμα.
Στοχεύσαμε να μας επιλέξουν 2 στους 10 και τελικά, ψηφιστήκαμε από 1 στους 20 σε όλη την Ήπειρο.
Οι κύριοι λόγοι, εκτιμώ είναι οι παρακάτω, μη ιεραρχημένα αλλά σίγουρα συνδυαστικά:
Η κομματική διάσταση: οι Εθνικές εκλογές ήταν φρέσκιες, οι κομματικοί μηχανισμοί ζεστοί, ο χαρακτήρας των Περιφερειακών υπήρξε -ανάποδα από ότι εκτιμήσαμε- πιο κοντά σε Εθνικές παρά σε Αυτοδιοικητικές εκλογές, δυστυχώς. Ο αντίπαλος πήρε όλα τα οφέλη του «χρίσματος», ενεργοποίησε γρανάζια του κομματικού και κυβερνητικού μηχανισμού, έχοντας ταυτόχρονα -χωρίς κανένα κόστος αλλά μόνο οφέλη-, ένα ψηφοδέλτιο γεμάτο ανθρώπους από άλλους χώρους.
Η οικονομική διάσταση: οι ατελείωτοι πόροι του αντιπάλου σε σχέση με τους μηδαμινούς δικούς μας. Ενδεικτικά, η καμπάνια μας, κόστισε υποπολλαπλάσια από ότι αυτή ενός από τους 113 υποψηφίους του συνδυασμού που επικράτησε.
Η εκλογική εμπειρία: ο αντίπαλος έχει κάνει στα περίπου 40 τελευταία έτη, περισσότερες από 100 εκλογές (Εθνικές, Περιφερειακές, Δημοτικές, Επιμελητηριακές, Συντεχνιακές, Κομματικές κοκ). Για εμάς ήταν η πρώτη! Χρησιμοποιήθηκαν όλες οι – παλαιές και νέες – τακτικές, μεταξύ των οποίων ένα ορατό και αόρατο “μαν του μαν” απέναντι στη δική μας υποψηφιότητα, την οποία ορθά διέγνωσαν από πολύ νωρίς πως ήταν και η μόνη που μπορούσε να απειλήσει το καθεστώς. Ενεργοποιήθηκε από πολύ νωρίς, κάθε γρανάζι ενός τεράστιου μηχανισμού! “Μπήκε σχεδόν σε κάθε σπίτι το σύστημα” μου είπε κάποιος.
Η έλλειψη αντιπάλων: ο συνδυασμός μας ήταν ο μόνος που απειλούσε ουσιαστικά το καθεστώς (μιας και οι «κομματικές» ήταν ακέφαλες δύο μήνες πριν τις εκλογές και χωρίς διάθεση νίκης, αντιθέτως μίλαγαν για «άχαστους»! Η μόνη άλλη μη κομματική, δοκιμασμένη και μακριά από την πραγματικότητα της Ηπείρου). Ροκανίζαμε μόνοι μας και ουσιαστικά τροφοδοτούσαμε τους ανέτοιμους κομματικούς με διαπιστώσεις και αφηγήματα.
Η “μαγική εικόνα”: Υπερεκτιμήθηκε η δυσαρέσκεια. Δεν αποτυπώθηκ επ’ ουδενί στην κάλπη το τεράστιο κύμα δυσαρέσκειας που εισπράτταμε. Ούτε εκφράστηκε η κρυφή ψήφος εναντίον του καθεστώτος. Υποτιμήσαμε τις συνθήκες και την ισχύ της Πελατειακής Περιφέρειας για την οποία μιλούσαμε. Αυτή κράτησε σε υψηλά επίπεδα τόσο τον φόβο όσο και τον συντηρητισμό.
Η δεσπόζουσα θέση: κάθε υφιστάμενη Περιφερειακή Αρχή έχει απόλυτα πλεονεκτική θέση! Εν γνώση μας, ξεκινήσαμε ένα Μαραθώνιο που είναι σαν να ξεκινάνε οι νυν από το 30ο χλμ. Διαχειρίζονται συνεχώς και μέχρι τελευταία ημέρα το ανθρώπινο δυναμικό, τα χρήματα, τις καταστάσεις, την πληροφορία. Για αυτό μιλάμε συνεχώς για όριο 2 θητειών!
Η διαπλοκή με τον Α’ βαθμό αυτοδιοίκησης: Καμία δημοτική παράταξη (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) των 18 Δήμων της Ηπείρου (μιλάμε για περίπου 50 παρατάξεις και σχεδόν 10.000 ενεργό εκλογικά κόσμο / διαμορφωτές γνώμης), δεν ήθελε να έχει προεκλογικά απέναντί της μία Περιφερειακή Αρχή με τεράστια ισχύ επί 20+ έτη. Επέλεξαν το δρόμο της μη σύγκρουσης και της αποδοχής ή και οδηγήθηκαν σε μονόδρομο υποστήριξης, παρά το ότι το τελικό αποτέλεσμα δείχνει απόλυτη κυριαρχία και απόλυτη επιλογή της νυν Περιφερειακής Αρχής σε συγκεκριμένες παρατάξεις. Υπήρξαν Δήμοι όπου απέναντίμας είχαμε το σύνολο των παρατάξεων. Τώρα μετανιώνουν αλλά… είναι αργά!
Η επαρχία των Ιωαννίνων και οι Περιφερειακοί Νομοί: εξαιρετικά δύσκολη η διείσδυσή μας σε Νομούς κατακερματισμένους και αδιάφορους όπως η Θεσπρωτία και η Πρέβεζα. Περιοχές γερασμένες, είτε χωρίς ιδιαίτερη πρόσβαση στην πληροφορία, είτε περιοχές που λαμβάνουν συγκεκριμένη και ελεγχόμενη πληροφόρηση. Η ερημοποίηση περιοχών έχει ένα παράδοξο: οι εναπομείναντες, επιλέγουν τους δήμιούς τους! Είναι χαρακτηριστικό πως τα χαμηλότερα ποσοστά μας τα είχαμε στους Νομούς Πρέβεζας και Θεσπρωτίας ή και περιοχές των Ιωαννίνων όπως η Κόνιτσα και το Πωγώνι. Οι απόλυτα παραμελημένοι! Αντίθετα με τα αστικά κέντρα!
Οι επαγγελματίες πολιτικοί: απέναντί μας είχαμε ανθρώπους που απασχολούνται σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης με την εκλογή και επανεκλογή τους. Εμείς ήμασταν μόλις ένας άνθρωπος πλήρους απασχόλησης (ο επικεφαλής) εναντίων 10άδων και χρηματοδοτούμενων!
Οι «συμβασιούχοι»: ένας απίστευτος όγκος ανθρώπων εξαρτώμενων από συγκεκριμένα κέντρα, το μέγεθος του οποίου αντιληφθήκαμε μόλις τις τελευταίες ημέρες από επισκέψεις μας σε μεγάλους οργανισμούς. Μας δικαιολόγησε απόλυτα κάθε πιθανό αποτέλεσμα σε Εθνικές ή Περιφερειακές εκλογές, κόντρα στο τι εισπράττουμε από την κοινωνία.
Ο χρονικός εκτροχιασμός και η απουσία ανάπτυξης δυναμικής: Οι εξελίξεις μέσα στη χρονιά (Τέμπη, διπλές εκλογές), η έλλειψη ενδιαφέροντος αλλά και οι πιέσεις που ασκήθηκαν σε δυνητικούς μας υποψηφίους, οδήγησαν στο να μην έχουμε το 70% του ψηφοδελτίου μας έτοιμο το Μάρτιο, όπως ήταν ο αρχικόςσχεδιασμός και 90% τον Ιούνιο. Σε κανένα χρονικό σημείο της διαδικασίας δεν μας επετράπη να αναπτύξουμε δυναμική ενώ αφιερώθηκε εξαιρετικά μεγάλος χρόνος στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, στερώντας κρίσιμο χρόνο από διαδικασίες όπως επαφή με κόσμο, φορείς, περιοδείες, συγκεκριμενοποίηση προγράμματος κοκ.
Ο ρόλος των μέσων: Χωρίς να θέλουμε να κατατάξουμεόλα τα μέσα στην ίδια κατηγορία, υπήρχαν τηλεοπτικά μέσα που έπαιζαν 100-0 (πριν τον τελευταίο μήνα που υποχρεούνται να μας δώσουν ίσο χρόνο) και άλλα που αφιέρωσαν εξώφυλλα σε εμάς μία και μοναδική φορά για να επικοινωνήσουν πως δεν θα κατεβαίναμε στις εκλογές (επηρεάζοντας φυσικά δυνητικούς υποψήφιους και ψηφοφόρους)! Αντίστοιχα, υπήρξαν πάνελ όπου πλειάδα δημοσιοργράφων διαμόρφωναν κλίμα «άχαστου» και «ακλόνητου».
Ο όγκος του ψηφοδελτίου: Δεν καταφέραμε, δεν μας άφησαν σε πολλές περιπτώσεις, να συμπληρώσουμε ολοκληρωμένο ψηφοδέλτιο. Ήμασταν 65 από τους 113, εκ των οποίων αρκετοί ήταν φιλικές (και τις υπερευχαριστούμε) συμμετοχές. Πανηπειρωτικά, αλλά και ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Πρέβεζα και η Θεσπρωτία συναντήσαμε τεράστια εμπόδια στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου.
Η αποχή: η αποχή είναι συνενοχή, συνηθίζαμε να λέμε. Δυστυχώς απέχουν οι πιο «αντιδραστικοί». Σε κάποιες περιοχές όπως το Πωγώνι, αυτή ξεπέρασετο 70%. Το κατεστημένο φροντίζει να απέχει πολύς κόσμος είτε από τις εκλογές είτε από τα δρώμενα.
Η αδιαφορία: η χρονιά που μεσολάβησε βρήκε τον κόσμο να μην ασχολείται με τις Περιφερειακές Εκλογές. Ασχολήθηκε μόλις τις δύο τελευταίες εβδομάδες σε επίπεδο ενδιαφέροντος και τις τελευταίες δέκα ημέρες του Αυγούστου σε επίπεδο υποψηφιοτήτων.
Η εκλογική ζυγαριά: στη ζυγαριά που από την μία είχε την αντίδραση και την ελπίδα και από την άλλη την προσωπική γνωριμία, το μικροσυμφέρον, τη δοσοληψία, την κομματική πειθαρχία, την εξάρτηση, τη συνήθεια και όλα αυτά τα “όμορφα”, δυστυχώς κάναμε λάθος εκτίμησης στο τι θα υπερισχύσε και που θα γείρει.
Η ψήφος των «μέσα»: για μία ακόμη φορά, για τις ζωές μας αποφασίζουν κάτοικοι της γειτονικής χώρας. Και σίγουρα αυτούς τους μερικούς χιλιάδες που πλημμύρισαν Ηγουμενίτσα και Πωγώνι και τους είδαμε και στα Γιάννενα, δεν τουςφέραμε εμείς!
Δυστυχώς, εκτιμούμε πως η Ήπειρος έχασε! Μία μοναδική ευκαιρία να ξεφύγει από το χθές και το προχθές. Εμείς δεν χάσαμε γιατί δεν πηγαίναμε να κερδίσουμε κάτι! Ανοίξαμε την πόρτα από το κλουβί στα καναρίνια και αυτά επέλεξαν να καθίσουν μέσα.
Βλέποντας εκ των υστέρων, είμαι σίγουρος ότι κάναμε ότι μπορούσε να γίνει. Η συγκυρία δεν ήταν μαζί μας.
Λένε πως η κάλπη είναι σοφή… Λένε πως ο καθένας, στο τέλος λαμβάνει αυτό που του αντιστοιχεί. Ας συγχαρούμε λοιπόν τους παρόντες για τα επόμενα πέντε χρόνια θα ζουν στην Ήπειρο που επέλεξαν, στην Ήπειρο που έφτιαξαν οι ίδιοι με τους συμβιβασμούς, την ατολμία και την υποταγή.
Εμείς θα μιλήσουμε για τους απόντες. Θα μιλήσουμε για τους νέους που έφυγαν για το εξωτερικό. Θα μιλήσουμε για τους απογοητευμένους, για τους τσαλακωμένους που κανείς, ούτε κι εμείς, δεν κατάφερε να τους πείσει πως αξίζει να πάνε στην κάλπη. Θα μιλήσουμε,αλίμονο, για εκείνους που «έφυγαν» από εγκατάλειψη, «ατύχημα» ή επιλογή, μπροστά σε ένα καθεστώς που ρημάζει τον τόπο και συντρίβει τον άνθρωπο…
Θα μιλήσουμε όμως πρώτα από όλα για εκείνους που μας στήριξαν, για εκείνους που την ώρα που το σκοτάδι πυκνώνει διάλεξαν το ΦΩΣ. Δεν θα υποχωρήσουμε. Δεν θα τους εγκαταλείψουμε. Μετη δύναμη που μας έδωσαν θα τους αντιπροσωπεύσουμε επάξια στο ΠεριφερειακόΣυμβούλιο. Σε όλους όσους μας στήριξαν χρωστάμε αυτή την υπόσχεση κι ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Σε αυτές τις εκλογές είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά τις αρχές και το όραμά μας. Με αυτά θα εξακολουθήσουμε να πολεμάμε το σκοτάδι.
Λάμπρος Γεωργόπουλος
Επικεφαλής ΦΩΣ