Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε με σκοπό την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων σχετικά με το φαινόμενο της σχολικής βίας στην καθιέρωση της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Βίας στο Σχολείο την 6η Μαρτίου.
Το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ», ύστερα από πολυετή συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα του νομού, έχει εντάξει την τρέχουσα σχολική χρονιά στις δράσεις του θεματολογία και διδακτικά εργαλεία που αφορούν το επίκαιρο θέμα της ενδοσχολικής βίας.
Έτσι υλοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπαιδευτικούς με στόχο την συστηματική πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών βίας στα σχολεία.
Θα υλοποιηθούν από την 1η Μαρτίου 2012 συζητήσεις με μαθητές του Γ΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας, του Α΄ Γυμνασίου Ηγουμενίτσας, του ΕΠΑΛ Φιλιατών και Λυκείου Φιλιατών, αναφορικά με το θέμα της εκδήλωσης της σχολικής βίας και τον τρόπο αντιμετώπισής της.
Θα προβληθούν στα παραπάνω σχολεία ταινίες συναφούς θεματολογίας που ανταποκρίνονται στο ηλικιακό και γνωστικό επίπεδο των μαθητών ακολουθούμενες από σχετικές συζητήσεις και περαιτέρω δράσεις.
Αναλαμβάνοντας λοιπόν το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» μια σειρά δράσεων που αφορούν το φαινόμενο της σχολικής βίας ας σταθούμε σε μια περιγραφή αυτού του φαινομένου.
Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών έχει αρχίσει να γίνεται αντικείμενο προσοχής, συζήτησης και μελέτης και στην Ελλάδα. Θεωρείται πλέον κοινωνικό πρόβλημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας.
Ως ενδοσχολική βία ορίζεται μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.
Το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού είναι σύνθετο και στην εκδήλωσή του συμβάλλει η αλληλεπίδραση ατομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Ειδικότερα, ρόλο παίζουν τα ατομικά χαρακτηριστικά των παιδιών, τα χαρακτηριστικά του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, οι διάφορες πλευρές του σχολικού περιβάλλοντος, το ψυχολογικό κλίμα του σχολείου, οι πολιτικές του εκπαιδευτικού συστήματος, οι στάσεις των ίδιων των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών απέναντι στη βία, ο τρόπος προβολής της βίας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και γενικότερα κοινωνικά προβλήματα που ενισχύουν τις αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός που εκδηλώνεται μεταξύ των μαθητών έχει τις εξής μορφές : σωματική, λεκτική, ψυχολογική και κοινωνική.
Στην Ελλάδα τα δεδομένα διαφόρων ερευνών δείχνουν ότι :
- Το 10% – 15% των μαθητών πέφτει θύμα διαφόρων μορφών βίας στο σχολείο.
- Οι μαθητές που ασκούν βία, δηλαδή οι θύτες, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 5% του συνόλου των μαθητών.
- Έχει παρατηρηθεί ότι τα αγόρια εμπλέκονται περισσότερο σε περιστατικά σωματικής βίας σε σύγκριση με τα κορίτσια, τα οποία φαίνεται να εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά λεκτικής βίας.
- Τα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά βίας, σε αναλογία 3 προς 1.
- Τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, ενώ στο λύκειο μειώνονται.
- Οι μισοί από τους μαθητές – θύματα βίας δεν αναφέρουν πουθενά το γεγονός, ενώ οι υπόλοιποι μισοί συνήθως το αναφέρουν σε φίλους τους και σπανιότερα στους εκπαιδευτικούς ή τους γονείς τους.
Τα παιδιά που γίνονται θύματα εκφοβισμού και βίας είναι δυνατόν να νιώσουν έντονο άγχος και αισθήματα ανασφάλειας, να έχουν φοβίες, να παρουσιάσουν σχολική άρνηση, να απουσιάζουν συχνά από το σχολείο, να οδηγηθούν σε σχολική αποτυχία, να εμφανίσουν μαθησιακές δυσκολίες, ψυχοσωματικά προβλήματα όπως πονοκεφάλους, πόνους στην κοιλιά, διαταραχές ύπνου, ενούρηση κ.ά. καθώς και κατάθλιψη.
Τα παιδιά θύτες, δηλαδή αυτά που ασκούν τη βία και τον εκφοβισμό, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να απομακρυνθούν από το σχολείο, να διακόψουν την σχολική φοίτηση, να εμφανίσουν τάσεις φυγής από το σπίτι και να εξελιχθούν, σε ποσοστό που προσεγγίζει το 50% , σε ενήλικες με αντικοινωνική και παραβατική συμπεριφορά.
Οι συνέπειες της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού στα παιδιά είναι σοβαρές και καθοριστικές για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη και εξέλιξη. Γι` αυτό η συστηματική πρόληψη και η κατάλληλη αντιμετώπιση κάθε μορφής βίας στο σχολείο είναι πολύ σημαντική.
Από το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ»