Η εγκατάλειψη του σχεδίου για Επιχειρηματικό Πάρκο από τον ΟΛΗΓ προκαλεί αντιδράσεις

limaniigm

Έντονες ανησυχίες και αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της ΟΛΗΓ ΑΕ να εξετάσει τη διάλυση της θυγατρικής εταιρείας «Επιχειρηματικό Πάρκο Ηγουμενίτσας ΑΕ», γεγονός που υποδεικνύει την πιθανή εγκατάλειψη του σχεδίου για την ανάπτυξη δίχωρου Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή.

Ο Φορέας Υλοποίησης είχε ιδρυθεί το 2019 με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου εμπορευματικής διαχείρισης και μεταφορών, που θα εξυπηρετούσε την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής, Ιονίου και Εγνατίας, ενισχύοντας τη διασύνδεση λιμενικών και οδικών μεταφορών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ, μέτοχος της ΟΛΗΓ, φαίνεται να υποστηρίζει αυτήν την κίνηση, κάτι που οδηγεί στην απογοήτευση των τοπικών φορέων και της Περιφερειακής Παράταξης ¨Κοινό των Ηπειρωτών”, οι οποίοι εκφράζουν την αντίθεσή τους, τονίζοντας την αναπτυξιακή ευκαιρία που χάνει η περιοχή.

Με δεδομένες τις μελέτες που αναδείκνυαν τη δυναμική της Ηγουμενίτσας, η απραξία των τελευταίων ετών και η επακόλουθη παραχώρηση του λιμένα σε ιδιώτη επενδυτή εγείρουν ερωτήματα για την εξέλιξη και την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης “Κοινό των Ηπειρωτών”

Τις τελευταίες μέρες πληροφορηθήκαμε ότι ο ΟΛΗΓ προχωρά σε έκτακτη συνέλευση εντός του Νοεμβρίου με μοναδικό θέμα τη λύση της θυγατρικής του Εταιρείας «Επιχειρηματικό Πάρκο Ηγουμενίτσας ΑΕ». Η Εταιρεία συστάθηκε το 2019 με σκοπό την ανάπτυξη δίχωρου Εμπορευματικού Πάρκου στην περιοχή του λιμένα και στην Γκρίκα σε έκταση συνορεύουσα με το Βιοτεχνικό Πάρκο. Το έργο σύμφωνα με το πλάνο, θα αποτελούσε ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα λιμενικών – οδικών μεταφορών και διαμετακόμισης στον άξονα της Αδριατικής – Ιονίου – Εγνατίας με την Ελληνική ενδοχώρα, στοχεύοντας στον εξορθολογισμό των εμπορευματικών ροών και στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας των μέσων μεταφοράς.

Από δημοσιεύματα έγινε επίσης γνωστό ότι και το ΤΑΙΠΕΔ ως μέτοχος της ΟΛΗΓ ΑΕ συμφωνεί με τη λύση της θυγατρικής του Εταιρείας, ενέργεια που μεταφράζεται σε μερική ή ολική εγκατάλειψη των εν λόγω σχεδίων. Ως Περιφερειακή Παράταξη εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στις δρομολογούμενες εξελίξεις, καθώς θεωρούμε ότι με βάση και τις μελέτες βιωσιμότητας του έργου η περιφερειακή ενότητα της Θεσπρωτίας αλλά και γενικότερα η Ήπειρος θα απωλέσει μια ακόμη σημαντική ευκαιρία για ανάπτυξη στην περιοχή.

Σύμφωνα και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας RE.DE.PLAN που ανέλαβε τις μελέτες για την ανάπτυξη του έργου, η Ηγουμενίτσα το έτος 2020 εμφανιζόταν πιο έτοιμη για την ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου σε σχέση με άλλα περιφερειακά λιμάνια. Έκτοτε δεν υπήρξε καμία εξέλιξη και η αδράνεια αυτή βαραίνει τους έχοντες την ευθύνη να λάβουν πρωτοβουλίες και αποφάσεις για την προώθηση του έργου. Αργότερα προχώρησαν και οι διαδικασίες για την παραχώρηση του λιμένα στον ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος βάσει της σύμβασης υποχρεούται «στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στις παρακείμενες περιοχές και στην αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Ηγουμενίτσας προς όφελος της πόλης, της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ελληνικής Οικονομίας».

Τέλος θα πρέπει να τονισθεί ότι ο επενδυτής στον ΟΛΗΓ οφείλει να αφουγκράζεται τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να λειτουργεί συνεργατικά με τους τοπικούς φορείς. Οι προθέσεις του για το συγκεκριμένο έργο, αλλά και οι γενικότερες στοχεύσεις του μέσω του επιχειρηματικού του πλάνου για την περιοχή θα πρέπει να ενσωματώνουν και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Οποιαδήποτε ενέργεια αποκλίνει από την αρχή αυτή δεν είναι τελικά προς το συμφέρον καμιάς πλευράς, καθώς μόνο μέσω της συνεννόησης και της συνεργασίας μπορούν να επιτευχθούν κοινοί στόχοι σε περιβάλλον αρμονικής συμβίωσης. Σε κάθε περίπτωση η ΟΛΗΓ ΑΕ επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για το τι μέλλει γενέσθαι για το έργο αλλά γενικότερα, σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις της.