Π. Νταής: «Σημαντική η ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής μας ως τουριστικού προορισμού»

Η εντατικοποίηση των ρυθμών εκτέλεσης των έργων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και η βελτίωση των υποδομών στην Ηγουμενίτσα και στις τοπικές Δημοτικές Κοινότητές της συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, στους στόχους του δημάρχου Ηγουμενίτσας, Παναγιώτη Νταή.

Μιλώντας στην «Ύπαιθρος Χώρα», ο δήμαρχος επεσήμανε την εντυπωσιακή αύξηση που καταγράφεται στην κρουαζιέρα και στις ενέργειες για την τουριστική ανάδειξη της περιοχής, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δράσεις υποστήριξης του πρωτογενούς τομέα, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της Περιφέρειας Ηπείρου.

Κύριε δήμαρχε, ποιοι είναι οι βασικοί άξονες που έχετε θέσει σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό των έργων;

Οι βασικοί άξονες σχεδιασμού και υλοποίησης των έργων μας είναι κατ’ αρχήν η αποτελεσματική ολοκλήρωση των έργων που παραλάβαμε εν εξελίξει από την προηγούμενη δημοτική περίοδο, καθώς και η εντατικοποίηση των ρυθμών εκτέλεσης των συνεχιζόμενων έργων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να μην υπάρχει απώλεια πόρων.

Τα έργα αυτά αφορούν τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, την ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών, τον ηλεκτροφωτισμό, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τον εκσυγχρονισμό δημοτικών και σχολικών εγκαταστάσεων, την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, τη βελτίωση των αστικών υποδομών στην Ηγουμενίτσα και σε πολλές Κοινότητες του Δήμου κ.ά. Επίσης, η ένταξη και η εκτέλεση των έργων του πρόσφατα αναθεωρημένου σχεδίου βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, που αφορά παρεμβάσεις στον αστικό ιστό της Ηγουμενίτσας, αλλά και στις παραλιακές περιοχές Πλαταριάς, Συβότων και Πέρδικας, έργων οδοποιίας, δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, παρεμβάσεων βελτίωσης της ποιότητας ζωής και των κοινωνικών υποδομών στους τομείς της εκπαίδευσης, της προσχολικής αγωγής και της κοινωνικής πρόνοιας, έργων προστασίας και ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, δράσεων αναβάθμισης αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών.

Τα έργα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από τα τρέχοντα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά και από πόρους άλλων προγραμμάτων. Ακόμη, στοχεύουμε στην εκτέλεση έργων μικρής κλίμακας –αλλά μεγάλης σημασίας– σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του δήμου.

Στην Ηγουμενίτσα, φέτος, καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση της κρουαζιέρας. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την περαιτέρω τουριστική ανάδειξη του δήμου;

Η εντυπωσιακή αύξηση της κρουαζιέρας στην Ηγουμενίτσα φέτος αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής μας ως τουριστικού προορισμού. Ο τριπλασιασμός των αφίξεων σε σχέση με πέρυσι δείχνει την αυξανόμενη ζήτηση και το ενδιαφέρον των επισκεπτών για την πόλη και τη γύρω περιοχή.

Η πρόκληση, πλέον, έγκειται στην ανάδειξη του πολιτιστικού τουρισμού, που μπορεί να προσελκύσει ακόμα περισσότερους επισκέπτες. Με πλούσια ιστορία, παραδοσιακά χωριά, αρχαιολογικούς χώρους και φυσική ομορφιά, η περιοχή της Ηγουμενίτσας έχει όλα τα εφόδια να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους επισκέπτες της, τόσο για διαδρομές στο κέντρο της πόλης (Αρχαιολογικό Μουσείο, Μεσαιωνικό Κάστρο, εμπορικός πεζόδρομος κ.ά.) όσο και στην ευρύτερη περιοχή (παραλίες Δρέπανο – Μακρυγιάλλι, παραλιακή ζώνη Πλαταριάς – Συβότων – Πέρδικας, Παραμυθιά – πηγές Αχέροντα, Ι.Μ. Γηρομερίου κ.ά.).

Η πρόταση για την προώθηση μιας εναλλακτικής τουριστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Σήμερα, οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που δένουν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, κατά κύριο λόγο, κατευθύνονται προς τα Μετέωρα. Ωστόσο, αρκετοί επιβάτες παραμένουν στην πόλη της Ηγουμενίτσας ή εξερευνούν την ευρύτερη περιοχή.

Η νέα αυτή πρόταση, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά, στοχεύει να δώσει κίνητρα σε αυτούς τους επισκέπτες να αποβιβαστούν από τα πλοία και να ανακαλύψουν την πόλη, αλλά και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου.

Η εναλλακτική αυτή διαδρομή ξεκινά από το αρχαίο θέατρο Γιτάνων, μόλις 20 χιλιόμετρα από την Ηγουμενίτσα και συνεχίζει στη Δωδώνη, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Στη συνέχεια, κατευθύνεται στην Άρτα, όπου βρίσκεται το αρχαίο θέατρο της Αμβρακίας, ένα από τα λίγα θέατρα που βρίσκονται εντός αστικού ιστού, στο κέντρο της πόλης. Η διαδρομή ολοκληρώνεται στην Πρέβεζα, με επίσκεψη στο θέατρο της Κασσώπης και στο μνημειώδες θέατρο της Νικόπολης.

Η πρόταση αυτή είναι απλή στην υλοποίηση, καθώς υπάρχει εύκολη πρόσβαση με λεωφορείο σε όλους τους χώρους. Παράλληλα, προσφέρει μια εναλλακτική εμπειρία για τους επισκέπτες, που συνδυάζει την αρχαιολογική εξερεύνηση με τη γνωριμία της φυσικής ομορφιάς και της ιστορίας της Ηπείρου.

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα;

Οι δήμοι, δυστυχώς, έχουν περιορισμένες αρμοδιότητες σε σχέση με τον αγροτικό τομέα. Η έλλειψη προσωπικού αποτελεί έναν ακόμη επιβραδυντικό παράγοντα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών για την αγροτική παραγωγή από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ως δήμος έχουμε δημιουργήσει ένα Άτυπο Μητρώο Πληροφόρησης Αγροτών, που δίνει τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης για θέματα που ενδιαφέρουν κυρίως γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Ακόμη, γίνονται προσπάθειες συντήρησης ενός δαιδαλώδους αγροτικού και για χρόνια πλημμελώς ή καθόλου συντηρημένου αγροτικού δικτύου με ίδια μέσα. Ταυτόχρονα, αξιοποιείται στο έπακρο η δυνατότητα άντλησης πόρων από χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως η πρόσφατη πρόσκληση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας.

Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο αποτελεί η πρόταση στη συζήτηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τα παράλια της Ηπείρου να στερούνται καταλληλότητας ανάπτυξης ΑΠΕ τα αγροτεμάχια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας.

Πέρυσι, πραγματοποιήθηκαν στoχευμένες εκδηλώσεις ανάδειξης του αγροτικού προϊόντος με τον τουρισμό. Τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκε στην Πέρδικα ημερίδα αφιερωμένη στη λιανοελιά και τις εξαιρετικές της ιδιότητες, με προσκεκλημένους πετυχημένους παραγωγούς, κάποιοι από τους οποίους ανέπτυξαν και τουριστική δραστηριότητα. Την επόμενη ημέρα, σειρά πήρε το κρασί, όπου τέσσερις Θεσπρωτοί παραγωγοί παρουσίασαν τις εξαιρετικές προσπάθειές τους στην οινοποίηση.

Ως επικεφαλής και του ΔΣ της ΠΕΔ Ηπείρου, θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι της περιοχής σας;

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, στην οποία ανήκουν και οι δήμοι που έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος της Ένωσής τους, με την κατασκευή της Ιόνιας και της Εγνατίας Οδού έχει γίνει εν μέρει άρση της οδικής απομόνωσης, όμως χρειάζονται περαιτέρω έργα βελτίωσης.

Κρίσιμη θεωρείται η ολοκλήρωση των διασυνοριακών διασυνδέσεων (Ιωάννινα-Κακαβιά, Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα-Μαυρομάτι) για εθνικούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους, οι οποίες διασυνδέσεις στην ουσία συμβάλλουν στην εφαρμογή του διευρωπαϊκού συστήματος μεταφορών, αφού ενώνουν οδούς του δικτύου αυτού (Εγνατία, Ιόνια και Αμβρακία Οδό) με συνοριακούς σταθμούς της ΕΕ.

Σε σχέση με τους ορεινούς δήμους είναι αναγκαία η εκπόνηση ενός ειδικού προγράμματος οικονομικής και διαχειριστικής υποστήριξης, ώστε να μπορούν να προσφέρουν κυρίως κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά και ειδικά για την αποτελεσματική υλοποίηση των έργων και δράσεων του ΕΣΠΑ, καθώς και την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα και τη σύνδεση με το τουριστικό προϊόν.

Τέλος, πρέπει να ληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε οι κάτοικοι των δήμων να έχουν διευκολύνσεις σε σχέση με τη διάθεση καυσόξυλων για ατομικές ανάγκες, την πρόσβαση σε αγροτική γη, καθώς και την τακτική συγκοινωνιακή σύνδεση μεταξύ των χωριών και των πρωτευουσών των νομών.