Η Λαϊκή Συσπείρωση Σουλίου καταψηφίζει το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σουλίου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την καταψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το νέο έτος. Στην ανακοίνωση επισημαίνονται σοβαρές ελλείψεις στο σχεδιασμό και την ιεράρχηση έργων, καθώς και η απουσία ουσιαστικής συμμετοχής των δημοτών στη διαμόρφωση του προγράμματος.

Παράλληλα, υπογραμμίζονται οι ανεπάρκειες σε κρίσιμους τομείς, όπως η πολιτική προστασία, οι σχολικές υποδομές και ο πολιτισμός, ενώ διατυπώνεται η ανάγκη για ένα πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

Την προηγουμένη εβδομάδα συζητήθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα για το νέο έτος του Δήμου μας. Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίσαμε το σχέδιο αυτό μιας που δεν ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες. Ο τρόπος σύνταξης, διαμόρφωσης, ελέγχου δεν έχει ούτε αρχή, ούτε μέση, ούτε τέλος. Δεν έχει στόχους, δεν έχει προτεραιότητες. Πρόκειται για μια απαρίθμηση σκόρπιων έργων που μάλιστα δεν συνδέονται με την κατάλληλη χρηματοδότηση. Ειδικά αν αναλογιστούμε τα χρήματα που χρωστάει το κεντρικό κράτος στους δήμους και δεν αποδίδονται διαχρονικά. Είναι αντανάκλαση των πολιτικών της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων και της χώρας μας που έχουν μεταβάλλει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από κοινωνικό φορέα σε Τοπική Διοίκηση μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους, συμβούλου και εμψυχωτή του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου.

Πολλά από τα έργα που αναφέρονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα είναι και δικές μας προτάσεις. Και θα μπορούσαμε να προτείνουμε άλλα τόσα. Όπως κάνουμε σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα όταν έρχονται προς έγκριση τα ψηφίζουμε όμως εδώ δεν μιλάμε γι αυτό αλλά για το πώς σχεδιάζει και διεκδικεί πόρους ο Δήμος.

Τι έκανε η νέα Δημοτική Αρχή σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη για να συντάξει το νέο πρόγραμμα; Κάλεσε μια λαϊκή συνέλευση σε ένα χωριό; Προφανώς και όχι. Ούτε οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές το έκαναν. Και οι προτάσεις που ζητάνε από τους προέδρους των κοινοτήτων είναι εντελώς προσχηματικές μιας που στη συντριπτική τους πλειοψηφία μένουν ανεκπλήρωτες. Έκανε κάποια κριτική η Δημοτική Αρχή για την χρόνια υποχρηματόδοτηση των δήμων από το κεντρικό κράτος; Όχι, παρότι στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Σουλίου ορθά έθιξε το θέμα.

Για μας Τεχνικό Πρόγραμμα πρέπει να είναι αντανάκλαση αξόνων, προτεραιοτήτων, ιεράρχησης και φυσικά διεκδίκησης πόρων με τους δημότες και το λαϊκό κίνημα πρωταγωνιστές. Οι άξονες – προτεραιότητες που πρέπει να έχει ένα ολοκληρωμένο Τεχνικό Πρόγραμμα είναι:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική. Το Δημοτικό μας Συμβούλιο έχει εγκρίνει τόμους σχεδίων. Τι έχει εφαρμοστεί προς αυτή την κατεύθυνση; Ελάχιστα.

ΠΡΟΝΟΙΑ: γηροκομείο, βρεφονηπιακός σταθμός, αναβάθμιση παιδικού σταθμού, δημοτικό ιατρείο, αξιοποίηση κατασκήνωσης και δημοτικών ακινήτων. Πέραν από διακηρύσσεις και προεκλογικές υποσχέσεις ουδέν νεότερο.

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ: μεταφορά νεκροταφείου Παραμυθιάς, αναστήλωση – διάσωση ναού Παναγίας, δημοτικοί δρόμοι, πεζοδρόμια ειδικά στην Παραμυθιά, χώροι στάθμευσης, δημοτική συγκοινωνία, ασφαλή πρόσβαση στα χωριά του Σουλίου.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: ανάγκη για ίδρυση δημοτικής βιβλιοθήκης, ολοκλήρωση κλειστού Γαρδικίου και σταδίου 49 Προκρίτων. Έργα που βαλτώνουν ή δεν είναι καν στο πρόγραμμα.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ- ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: βυθιζόμενοι κάδοι που μπήκαν και παραμένουν ανενεργοί εδώ και 3 χρόνια, διαλογή στην πηγή. Καμία προσπάθεια ενεργοποίησης της ανακύκλωσης για το συμφέρον του δήμου. Όλοι δουλεύουμε για να πληρώνουμε τέλη ταφής και για το ιδιωτικό εργοστάσιο. 

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ: εδώ η κατάσταση είναι ΤΡΑΓΙΚΗ. Οι περισσότερες, αν όχι όλες,  σχολικές μας υποδομές του περασμένου αιώνα! Απαιτείται άμεση αναβάθμιση πολλών σχολείων, άμεσος αντισεισμικός έλεγχος και το κυριότερο, χρειάζονται νέα σύγχρονα κτίρια (βλέπε ΓΕΛ, Γυμνάσιο, ΕΕΕΕΚ Παραμυθιάς). Αντί αυτών το κεντρικό κράτος κατήργησε τις σχολικές επιτροπές και πλέον τα οικονομικά των σχολείων μας είναι δυσοίωνα. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ας σκεφτούμε ότι και στο φετινό τεχνικό πρόγραμμα μπαίνει εκ νέου το κονδύλι των 57.000 για το σχολείο της Αγίας Κυριακής ενώ σχολεία με πάνω από 100 μαθητές προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με το 500αρικό της πάγιας προκαταβολής. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Σουλίου

Θοδωρής Μπρέστας