Τέσσερα επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, όπως μας ενημερώνει το ίδιο το Ταμείο. Η είδηση θα μπορούσε να είναι θετική, εάν δεν φώτιζε ταυτόχρονα μια ενοχλητική πραγματικότητα: την έλλειψη οποιασδήποτε αντίστοιχης κινητοποίησης για την Ήπειρο, μια περιοχή που παραμένει στο περιθώριο των σχεδίων για ανάπτυξη.
Το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ, που σήμερα καμαρώνει για το ενδιαφέρον που προσελκύει η Μακεδονία, είναι αυτό που συναίνεσε στα σχέδια της Grimaldi για τη διάλυση της εταιρείας Επιχειρηματικό Πάρκο Ηγουμενίτσας. Ένα σχέδιο που αντί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της περιοχής, τερμάτισε κάθε προοπτική δημιουργίας υποδομών που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και την οικονομία της Ηπείρου.
Η αντίθεση είναι εμφανής και απογοητευτική. Από τη μία πλευρά, στη Θεσσαλονίκη, το κράτος και οι φορείς κινητοποιούνται, προσελκύουν επενδυτές και δημιουργούν προοπτικές για ανάπτυξη. Από την άλλη, στην Ήπειρο, μια περιοχή που έχει ζωτική ανάγκη από επενδύσεις, επικρατεί η αδράνεια και η έλλειψη στρατηγικής.
Η Ήπειρος, με τη γεωγραφική της θέση, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τις προοπτικές που προσφέρει στον τομέα των μεταφορών και της διασυνοριακής συνεργασίας, θα μπορούσε να είναι πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων. Αντί αυτού, παραμένει στο περιθώριο, θύμα μιας πολιτικής που φαίνεται να διαχωρίζει τις περιοχές της χώρας σε «προτεραιότητας» και «μη προτεραιότητας».
Το ενδιαφέρον, λοιπόν, υπάρχει, αλλά όχι για την Ήπειρο.
πηγή: epiruspost.gr