Σε μία μεγάλη μορφή του Οικουμενικού Ελληνισμού, τον Γεώργιο Αβέρωφ, ήταν αφιερωμένο το συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕΚΒΕ), του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό την αιγίδα του Δήμου Μετσόβου και της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών.
Στο πλαίσιο του συμποσίου, με θέμα «Γεώργιος Αβέρωφ: Εθνικός-Ολυμπιακός Ευεργέτης», λειτούργησε θεματική έκθεση με φωτογραφίες και εφημερίδες της εποχής.
«Η χώρα μας χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τη συνδρομή της Ομογένειας για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης» υπογράμμισε, σε μήνυμά του προς το συμπόσιο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας.
«Είναι μεγάλη τιμή για το δήμο μας να φιλοξενήσει μία τέτοια εκδήλωση ανταπόδοσης σε έναν επιφανή Εθνικό Ευεργέτη του διαμετρήματος του Γεωργίου Αβέρωφ» ανέφερε ο δήμαρχος Μετσόβου Ν. Τσομπίκος, ενώ ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στη «ζώσα εθνική συνείδηση» των βλάχικης καταγωγής- στην πλειοψηφία τους- Εθνικών Ευεργετών, σημειώνοντας πως θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία η προσφορά τους στην πατρίδα.
Για την προσφορά του στην Ομογένεια των ΗΠΑ και τη διάδοση των ελληνικών αξιών τιμήθηκε με τον «Άθλο ευεργεσίας» ο Ηπειρώτης επιχειρηματίας Παύλος Κοτρότσιος, πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου (HANC), ιδρυτής της ομογενειακής εφημερίδας «Hellenic News of America» και της διεθνούς επιχειρηματικής έκθεσης «Hermes-Expo».
«Λόγω της κρίσης, η χώρα μας αναζητά πλέον τους σύγχρονους ευεργέτες, που θα συνδυάσουν δημιουργικά το ‘homo ethicus’ με το ‘homo economicus’» τόνισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών Ανάστος Δημητρόπουλος, επιδίδοντας την τιμητική διάκριση, ενώ εστίασε στην προσπάθεια και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι Έλληνες της Διασποράς.
Στη συνεργασία που πρέπει να υπάρξει μεταξύ ελληνικού κράτους και ομογενών για την ανάπτυξη της χώρας και με στόχο να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα οι ομογενείς μας, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο κ. Κοτρότσιος.
«Σε αυτό θα συμβάλει η διαμόρφωση ενός υγιούς επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, με την κατάλληλη, μόνιμη φορολογική νομοθεσία» τόνισε και πρότεινε τη δημιουργία της Παγκόσμιας Τράπεζας του Ελληνισμού, με την καταγραφή όλων των δραστήριων μελών της ελληνικής Διασποράς στο χώρο των επιστημών και της επιχειρηματικότητας.
«Αυτά από μόνα τους είναι αρκετά για να πολλαπλασιάσουν τις δυνατότητες συνέργειας, επικοινωνίας και δημιουργικού οράματος, ανάμεσα στο μητροπολιτικό κέντρο και τον Απόδημο Ελληνισμό» σημείωσε.
Στο συμπόσιο μίλησαν ακόμη οι Γ. Δολιανίτης-Σχολάρχης, τ. μέλος Εφορείας Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Μιχάλης Τρίτος, κοσμήτωρ Θεολογίας του ΑΠΘ, Λέανδρος Ρακιντζής, επιθεωρητής Δημοσίας Διοίκησης, Γ. Οικονόμου, πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ.ά.
Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Σπύρου Καμαλάκη «Η ευεργετική προσφορά του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού», ενώ ο η Δρ. Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου Ν. Τζανή μίλησε για τους Ελληνο-Αμερικανούς Ευεργέτες και τον Ολυμπισμό. Επίσης, ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του πανεπιστημίου του Μιζούρι των ΗΠΑ Παναγιώτης Μποσνάκης αναφέρθηκε στην παγκόσμια μη κερδοσκοπική διακυβέρνηση και τις κοινωνίες κρίσεις.
-Στη φωτογραφία, από δεξιά προς αριστερά, Παύλος Κοτρότσιος, Γ. Δολιανίτης-Σχολάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, Ανάστος Δημητρόπουλος- και Ν. Τσομπίκος.