Ευθύνες με «ονοματεπώνυμο» για τον Καλαμά

Μια πρωτοβουλία, σε πρώτη φάση να διερευνηθεί δικαστικά η υπόθεση της μόλυνσης του Καλαμά και σε δεύτερη να αποκτήσουν «ονοματεπώνυμο» οι υπεύθυνοι και να λογοδοτήσουν για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται εδώ και πολλά χρόνια, πήρε η παράταξη του Δήμου Ζίτσας «Συμμαχία Πολιτών».
Ο επικεφαλής της παράταξηςΧρυσόστομος Βούζαςκατέθεσε την περασμένη εβδομάδα μήνυση κατά παντός υπευθύνου, μαζί με τους δικηγόρους Θεόδωρο Καρακίτσο και Δημήτρη Δήμου. «Υπάρχει το δεδομένο, από τις μετρήσεις του 1998, ότι ο Καλαμάς είναι μολυσμένος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούζας ξεκινώντας τις δηλώσεις, για να συμπληρώσει στη συνέχεια πως το ζητούμενο της μήνυσης που κατέθεσε η παράταξη, είναι να διαπιστωθεί με ένα συγκεντρωτικό και νομικό τρόπο, εάν συνεχίζεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση του ποταμού (κάτι που η παράταξη το θεωρεί δεδομένο, βάσει και αυτοψιών που έχουν κάνει τα μέλη της σε διάφορα σημεία του ποταμιού), αλλά και πού υπάρχουν ακόμα παραλείψεις (σε επιχειρήσεις, φορείς, Δήμους κ.λπ.). «Η μόλυνση έχει ονοματεπώνυμο» τόνισε ο κ. Βούζας και συμπλήρωσε ότι «κάποτε θα πρέπει να σταματήσει αυτή η κωμωδία και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι».

Στη συνέχεια, ο Θόδωρος Καρακίτσος, ένας από τους δύο δικηγόρους που συνέταξαν τη μήνυση, περιέγραψε το νομικό κομμάτι του θέματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η μόλυνση έχει τρεις παραμέτρους: την επιχειρηματική δραστηριότητα που ενδεχόμενως μολύνει τον Καλαμά, τους Δήμους που ενδεχομένως κάνουν το ίδιο και τέλος, τις υπηρεσίες που πιθανώς δεν έχουν κάνει τους απαιτούμενους ελέγχους ή δεν έχουν επιβάλλει ποινές σε όσους παρανομούν. 

«Δείχνουν» επιχειρήσεις και Δήμους

Στην περίπτωση του Καλαμά, δεν είναι λίγοι. Παρότι οι φορείς που ενημέρωσαν χθες για τις μηνύσεις δεν θέλησαν, εύλογα, να δώσουν όνομα στις καταγγελίες τους δημόσια (κάτι που ωστόσο γίνεται στο φάκελο της μήνυσης), είναι σχεδόν απίθανο η ανακριτική διαδικασία να μην κινηθεί προς την κατεύθυνση βιομηχανιών που είχαν βρεθεί και στο παρελθόν, στο επίκεντρο καταγγελιών και διώξεων ή ακόμα και Δήμων. Ούτως ή άλλως, ένα μεγάλο ερώτημα που έθεσε και χθες, τόσο ο κ. Βούζας, όσο και οι κ. Δήμας και Καρακίτσος, είναι σχετικά με το βιολογικό καθαρισμό της πόλης, τη φέρουσα δυνατότητά του και εάν τελικά επαρκεί ή μολύνει το περιβάλλον και τον Καλαμά πιο συγκεκριμένα. Με την αναφορά στο βιολογικό, αυτόματα η έρευνα θα στραφεί και στον Δήμο Ιωαννιτών ως πιθανό ρυπαίνοντα φορέα, εάν διαπιστωθεί ότι η δυναμικότητα του βιολογικού είναι μικρότερη από τα λύματα που δέχεται για επεξεργασία. Ούτως ή άλλως, οι περιοχές κοντά στον Άγιο Ιωάννη και την Ελεούσα, έχουν να πουν περισσότερα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Τέλος στη μεταφυσική συζήτηση»

Ο κ. Καρακίτσος πρόσθεσε ότι «δεν είναι μια μεταφυσική συζήτηση αυτή για τη μόλυνση του Καλαμά. Είναι επιστημονικά δεδομένα». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα για  μετρήσεις που δείχνουν ότι στην τάφρο της Λαψίστας καταλήγουν μέταλλα όπως κάδμιο και μόλυβδος, τα οποία είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο, καθώς διοχετεύονται και στη διατροφική αλυσίδα, πέρα από τη μόλυνση που προκαλούν. «Ο νόμος τιμωρεί με πολλούς τρόπους τη ρύπανση του περιβάλλοντος» κατέληξε.

Στο ίδιο κλίμα, ο κ. Δήμου ο οποίος επίσης κατάγεται από την περιοχή του Δήμου Ζίτσας, όπως και ο κ. Καρακίτσος, μίλησε για την ανάγκη να «προσωποποιηθούν» πλέον οι καταγγελίες για τη ρύπανση του Καλαμά και να αποδοθεί καθαρός αυτός πλέον, στο περιβάλλον.

Από τους πλέον μολυσμένους ποταμούς

Μόλις τον περσινό Μάρτιο, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στο πόρισμά τους χαρακτήριζαν τον Καλαμά ως έναν από τους πιο μολυσμένους ποταμούς της χώρας, από λύματα που πέφτουν σε αυτόν επεξεργασμένα ή ανεπεξέργαστα, αλλά και από δραστηριότητες όπως η αμμοληψία από τις κοίτες του. Το μεγαλύτερο φορτίο μόλυνσης προέρχεται από την τάφρο της Λαψίστας, σημείο όπου καταλήγουν τα λύματα από τα εργοστάσια της Βιομηχανικής Περιοχής των Ιωαννίνων. Μετά τη μήνυση που κατέθεσε η παράταξη, αναμένεται να διαταχθεί ανάκριση για το θέμα. Όπως τόνισε ο κ. Βούζας, στο μεσοδιάστημα η παράταξη θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες, πρώτα με συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα για το ίδιο θέμα, με τη συνεργασία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Ο πρόεδρός της Γιώργος Οικονόμου δεν μπόρεσε την τελευταία στιγμή, λόγω οικογενειακής υποχρέωσης να είναι παρών στις χθεσινές δηλώσεις, ωστόσο συμμετέχει στην πρωτοβουλία της παράταξης. Τέλος, μέσα στον Σεπτέμβριο, η παράταξη θα θέσει το πρόβλημα και υπόψη του ευρωπαίου επιτρόπου για το περιβάλλον, στις Βρυξέλλες.  

πηγή:http://agon.gr