ΑΚΥΡΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ 60.000 ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ

Στον αέρα τινάζει το Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», καθώς με απόφασή του -έπειτα από προσφυγή τεσσάρων ιδιωτικών παιδικών- ακυρώνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που αφορά στους παιδικούς και στα ΚΔΑΠ, καθώς έκρινε πως υπάρχει «ουσιώδη πλημμέλεια» στις τροποποιήσεις της προκήρυξης και τις συμβάσεις που έκανε η ΕΕΤΑΑ. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι το όλο πρόγραμμα της δωρεάν φιλοξενίας 60.000 παιδιών σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς όπως επίσης και στα ΚΔΑΠ, που είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας υπουργείου Εργασίας-ΚΕΔΕ, να μένει στον αέρα και η χώρα μας να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει 145 εκατ. ευρώ.

Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε το Ζ΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο κλήθηκε να εξετάσει τις προσφυγές ιδιωτικών φορέων που αμφισβήτησαν τη νομιμότητα των προκηρύξεων της ΕΕΤΑΑ, λόγω των διαδοχικών τροποποιήσεων της αρχικής προκήρυξης τόσο ως προς το ύψος της χρηματοδότησης της δράσης όσο και ως προς το διαθέσιμο ποσό ανά παιδί.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Το Ελεγκτικό Συνέδριο «…αποφαίνεται ότι κωλύεται η υπογραφή των σχεδίων σύμβασης μεταξύ της ”Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ΑΕ” και των επιλέξιμων φορέων υλοποίησης της Δράσης ”Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” για το σχολικό έτος 2012-2013 του Επιχειρησιακού Προγράμματος ”Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού” 2007-2013…».

Όπως εκτιμά, οι συνεχείς αλλαγές των όρων της πρόσκλησης του 2011 και οι μειώσεις της αποζημίωσης που αναλογεί σε κάθε θέση παιδιού οδήγησαν σε σαφείς αλλαγές των όρων του προγράμματος και κατά την κρίση του κλιμακίου είναι αντίθετες με τις αρχές της χρηστής διοίκησης. «Η επικαλούμενη από τη διαχειριστική αρχή του οικείου επιχειρησιακού προγράμματος και την ΕΕΤΑΑ ΑΕ δημοσιονομική κρίση δεν είχε ως συνέπεια τη μείωση του προϋπολογισμού της Δράσης», και «οι σημαντικές μειώσεις των ποσών ανά θέση παιδιού συνεπάγονται μειώσεις στην ποιότητα των σχετικών υπηρεσιών…», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της απόφασης του Ε.Σ.

Δανιηλίδης: Είχαμε προειδοποιήσει,
αλλά δε μας άκουσαν

«Πρόκειται για τη χειρότερη εξέλιξη για την οποία είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα με τους πιο υψηλούς τόνους, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Οι εμμονές του υπουργείου Εργασίας μάς οδήγησαν σ’ αυτή την τραγική κατάσταση, ακυρώνοντας ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα σε καιρούς χαλεπούς για την ελληνική οικογένεια, οδηγώντας πλέον τους γονείς σε ένα νέο κύκλο απόγνωσης», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος και με την ιδιότητα του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), αλλά και του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή τις στρεβλώσεις και τις μεθοδεύσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ζητώντας μάλιστα και την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

«Να αναλάβουν τις ευθύνες τους…»

Μάλιστα, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών καλεί σε έντονους τόνους όλους όσοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ομολογήσουν τις ενοχές τους αφού αποδείχτηκε περίτρανα ότι οι υπεύθυνοι του υπουργείου, υπό την καθοδήγηση κάποιων δημάρχων της Αττικής, παρέμειναν αγκυλωμένοι στις εμμονές τους κινούμενοι και λειτουργώντας εκτός των κανόνων και του νόμου, προφανώς τυφλωμένοι από τις επιλογές τους να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς σκοπούς και προσπαθώντας να καλύψουν δικές τους ανεπάρκειες, αδιαφορώντας εάν οι πράξεις τους θα οδηγούσαν σε απίστευτη περιπέτεια χιλιάδες γονείς αλλά και την ίδια τη χώρα».

Όπως επισημαίνει, «η περιπέτεια αυτή δεν αποκλείεται να είναι αφάνταστα μεγαλύτερη καθώς αναμένονται με ενδιαφέρον οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και του Ευρωπαίου Κοινοτικού Επιτρόπου επί των προσφυγών εκατοντάδων γονέων από όλη την Ελλάδα -όπως μαθαίνουμε- που έπεσαν θύματα του μαγειρέματος με τις εγκρίσεις των θέσεων».

Όπως είναι γνωστό, κάτι που επίσης είχε καταγγελθεί, μητέρες με 3-4 παιδιά και 60 μόρια που κατοικούν εκτός Αττικής αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα, σε αντίθεση με άλλες μητέρες που «ευτύχησαν» να κατοικούν εντός λεκανοπεδίου Αττικής, με ένα παιδί και ελάχιστα μόρια, ακόμη και λιγότερα από δέκα, και κατέλαβαν θέσεις σε πολυτελείς ιδιωτικές δομές των βορείων προαστίων.

Υπό εξαφάνιση τα ΚΔΑΠ…

Ιδιαίτερα καυστικός για το θέμα των ΚΔΑΠ, τα οποία, όπως καταγγέλλει, «αυθαίρετα, παράνομα και αντιδεοντολογικά όχι μόνο υποβαθμίζονται αλλά οδηγούνται σε πλήρη εξαφάνιση όπως αποδεικνύεται από τη μείωση της κατ’ άτομο αποζημίωσης κατά 50% (1.400 ευρώ αντί των αρχικώς προβλεπόμενων 2.800 €), όσο και από την εξαίρεσή τους από τη δεύτερη κατανομή των εγκρίσεων θέσεων». Κι αυτό, όπως τονίζει, όταν είναι πλήρως αποδεκτή η χρησιμότητα, η αναγκαιότητα και η προσφορά του προγράμματος σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά που έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με προγράμματα αθλητικής, πολιτιστικής και καλλιτεχνικής παιδείας, και να δεχθούν ψυχοκοινωνική, εκπαιδευτική και μαθησιακή υποστήριξη, το οποίο μάλιστα πρόγραμμα επιπλέον συμβάλλει αποφασιστικά στην κοινωνική συνοχή και την αποτροπή της περιθωριοποίησης παιδιών που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, όπως είναι τα παιδιά μεταναστών, αλλοδαπών, ανέργων γονέων, κ.λπ.

Συνήγορος για παιδικούς: «Όχι» στη μετακύλιση του κόστους σίτισης στους γονείς

Eξ’ άλλου αδικαιολόγητη χαρακτηρίσε ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη με αρμοδιότητα τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, τη μετακύλιση από ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς του κόστους σίτισης των παιδιών στους γονείς τους μετά τη μείωση της αποζημίωσης από το υπουργείο Εργασίας.

Όπως τονίζει ο βοηθός Συνήγορός μετά από αυτό πολλοί ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί  ζητούν από τους δικαιούχους γονείς, με απειλή διαγραφής, την καταβολή ποσού από 50 έως και 150 ευρώ μηνιαίως ή/και οικονομική συμμετοχή για δραστηριότητες, όπως μουσική ή θεατρικό παιγνίδι, που παρουσιάζονται ως ενταγμένες στο καθημερινό υποχρεωτικό παιδαγωγικό πρόγραμμα.

Μάλιστα υπενθυμίζει ότι στη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προβλεπόταν η μεσημεριανή σίτιση χωρίς επιβάρυνση και η καταγγελία και έκπτωση δομής σε περίπτωση αναζήτησης επιπλέον ποσών από τις μητέρες, ενώ επικρίνει εμμέσως πλην σαφώς το υπουργείο Εργασίας και την ΕΕΤΑΑ που είναι και οι διαχειριστές του προγράμματος γιατί παρά τις επανειλημμένες επιστολές του δεν έχουν κάνει τίποτε.

Παράλληλα, η ανεξάρτητη αρχή προτείνει, εφόσον αποφασιστεί ότι το κόστος μετακυλίεται στους γονείς, να τεθεί ως μέγιστο όριο το ποσόν που περικόπηκε, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 30 ευρώ μηνιαίως.

πηγή: aftodioikisi.gr