Τέσσερα Γραφεία στην Ήπειρο για τη ρατσιστική βία

Τέσσερα Γραφεία Αντιμετώπισης της Ρατσιστικής Βίας, ιδρύονται και λειτουργούν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Τα Γραφεία ιδρύονται στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας των Ιωαννίνων, της Άρτας, της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας.

Οι νέες αστυνομικές υπηρεσίες, οι οποίες στελεχώνονται με εξειδικευμένα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία προέρχονται κυρίως από Υπηρεσίες  Ασφάλειας, θα:

•      παρεμβαίνουν αυτεπάγγελτα ή ύστερα από υποβολή σχετικής έγκλησης, μήνυσης ή καταγγελίας στη διερεύνηση και δίωξη εγκλημάτων που αφορούν στη διάπραξη, προπαρασκευή ή στην με οποιοδήποτε τρόπο δημόσια προτροπή, πρόκληση ή διέγερση σε διάπραξη αδικημάτων ή στη εκδήλωση ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία σε βάρος προσώπων ή ομάδας προσώπων λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών και της εθνικής ή εθνοτικής τους καταγωγής.

•      Ασχολούνται κυρίως με υποθέσεις που λόγω βαρύτητας του τρόπου των μέσων και των ειδικών συνθηκών τέλεσής τους συγκινούν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη και επηρεάζουν αρνητικά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών,  απαιτούν εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση για την  συλλογή των απαραίτητων στοιχείων και την αποκάλυψη των δραστών ή πιθανολογείται η ανάπτυξη οργανωμένης ρατσιστικής δράσης σε ευρύτερες περιοχές μιας ή περισσότερων Αστυνομικών Διευθύνσεων.  

•      συλλέγουν, επεξεργάζονται και αξιοποιούν κατάλληλα πληροφορίες και στοιχεία που αφορούν στη διάπραξη ή στην προπαρασκευή αδικημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

•      αναπτύσσουν συνεργασίες με κρατικές, κοινωνικές ή άλλες Υπηρεσίες και Οργανώσεις καθώς και κοινωνικούς και μη Φορείς πάντα προς το σκοπό της αποτελεσματικότερης διαχείρισης περιστατικών ρατσιστικής βίας.

•      αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ή παρέχουν συνδρομή σε άλλες Αρχές, Υπηρεσίες και Φορείς που έχουν σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας.

•      επιτηρούν τους χώρους και τις περιοχές στις οποίες υπάρχει ενδεχόμενος κίνδυνος εκδήλωσης ρατσιστικών επιθέσεων.

•      συνεργάζονται με διεθνείς Οργανισμούς, Φορείς και εκπροσώπους ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων που έχουν δεχθεί ρατσιστικές επιθέσεις.

•      τηρούν ειδικό αρχείο καταγραφής των περιστατικών ρατσιστικής βίας που έχουν επιληφθεί.

•      ενημερώνουν για τα δικαιώματά τους τα θύματα ή τους καταγγέλλοντες τέτοιων επιθέσεων.

•      ενημερώνουν τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την τυχόν παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης ή ψυχολογικής υποστήριξης σε θέματα ρατσιστικής επίθεσης, καθώς και για την παρουσία διερμηνέα, όταν αυτό ζητηθεί ή κριθεί αναγκαίο.

•      αναφέρουν άμεσα στον αρμόδιο Εισαγγελέα κάθε υπόθεση  ρατσιστικής βίας που επιλαμβάνονται προανακριτικά, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις ενημερώνουν παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών και τις προξενικές αρχές των χωρών προέλευσης των θυμάτων των επιθέσεων.

Επισημαίνεται ότι ήδη τέθηκε σε λειτουργία ο πενταψήφιος ειδικός αριθμός κλήσης – 11414 – στον οποίο δύναται, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, να γνωστοποιείται ή να καταγγέλλεται η διάπραξη κάθε άδικης πράξης με ρατσιστικά χαρακτηριστικά ή κίνητρα.