Υπογραφή Μνημονίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Αζερμπαϊτζάν για το φυσικό αέριο

Κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια σήμερα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, υπεγράφηΜνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΠΑ και της SOCAR για τον αγωγό φυσικού αερίου ITGI (Τουρκία – Ελλάδα – Ιταλία). Η SOCAR είναι η κρατική επιχείρηση πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν και μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ενέργειας στον κόσμο.

Σε δύο τουλάχιστον δηλώσεις του ο κ. Παπούλιας κατά το επίσημο πρόγραμμα των επαφών του με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλ. Αλίεφ έκανε αναφορά στις ενεργειακές συμφωνίες των δύο χωρών και τον αγωγό.

«Στον τομέα της ενέργειας, διαπιστώνω την πρόοδο που παρατηρείται στις συζητήσεις που διεξάγονται και περιλαμβάνουν το συνολικό φάσμα της ενεργειακής συνεργασίας, ιδιαίτερα δε την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία, μέσω Τουρκίας και Ελλάδος. Στην προοπτική αυτή ακριβώς, εντάσσεται και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα η ΔΕΠΑ και η SOCAR. Προσδοκούμε ότι το Μνημόνιο αυτό θα δώσει νέα ώθηση στην ενεργειακή συνεργασία μας» ανέφερε κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο. Επιπλέον, το πρωί μετά τη συνάντηση με τον Αζέρο Πρόεδρο, ο κ. Παπούλιας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές. Υπογράψαμε τρεις διμερείς συμφωνίες στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, των θαλασσίων μεταφορών και της πολιτιστικής συνεργασίας. Επίσης, η ελληνική ΔΕΠΑ και η αζερική SOCAR υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Με τον Πρόεδρο κ.Aliyev είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας. Η Ελλάδα έχει καταστεί σημαντικός ενεργειακός κόμβος προς τη νότια και κεντρική Ευρώπη. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο συμμετέχουμε και στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με την Ιταλία, μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας».
Σε αυτό το πλαίσιο έχει ενδιαφέρον και η στήριξη που δίνει η Ελλάδα στο Αζερμπαϊτζάν και τη σύνδεσή του με την Ευρώπη.
«Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Καύκασο, όπως είναι η Ανατολική Εταιρική Σχέση και η Συνέργεια για την Μαύρη Θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό στηρίξαμε την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σύναψη Συμφωνίας Σύνδεσης του Αζερμπαϊτζάν με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο κύριο Aliyev ότι η χώρα του μπορεί να υπολογίζει στην απτή ελληνική υποστήριξη» σημείωσε ο κ. Παπούλιας.
Η ενεργειακή αυτή συμφωνία, στην ουσία εξασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου στον αγωγό και αναμένεται πλέον να ξεκινήσει η κατασκευή του.