Μια πρώτη προσπάθεια χαρτογράφησης των ταραγμένων θαλασσών που ακολούθησαν την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο επιχείρησε στη Βουλή, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Αντώνης Μπέζας. Συγκεκριμένα μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τις οποίες ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας για τις εξελίξεις στην Κύπρο, ο κ. Μπέζας τόνισε ότι η κυπριακή κρίση κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη προώθησης της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής, «ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης των προβληματικών τραπεζών, θα πρέπει να λειτουργήσουν πλήρως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να καλύπτουν όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης, να προβλέπουν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κόστος εξυγίανσης και να συμπληρωθούν με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εγγύησης των Καταθέσεων, που θα διασφαλίσει την προστασία των καταθετών σε επίπεδο ΕΕ. Επιπλέον, υπογράμμισε ο κ. Μπέζας, «ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιεί απ’ ευθείας τις προβληματικές τράπεζες χωρίς την επιβάρυνση του δημόσιου χρέους των κρατών και ταυτόχρονα, θα πρέπει να προβλέπεται η δυνατότητα αναδρομικής εφαρμογής της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης και στα κράτη που βρίσκονται σε ειδικά προγράμματα προσαρμογής, όπως η χώρα μας».
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων χαρακτήρισε «βαθιά ρωγμή στην πορεία της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης», το ότι «για πρώτη φορά προτάθηκε να φορολογηθούν άμεσα καταθέσεις και μάλιστα με οριζόντιο τρόπο, ακόμη και αυτές που είναι εγγυημένες σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, γεγονός που δημιουργεί τεράστια ανησυχία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Ο κ. Μπέζας αναφερόμενος στην απόφαση κουρέματος μίλησε για «προπατορικό αμάρτημα» για όσους πιστεύουν στην ελεύθερη οικονομία της αγοράς. «Εδώ συνέβη, κατά κάποιο τρόπο, για όλους εμάς που πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία της αγοράς, το προπατορικό αμάρτημα.
Σε κάθε περίπτωση όμως, επειδή η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα πολύ προσεκτικά, με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, παρακολουθώντας τις αποφάσεις του Κυπριακού Κοινοβουλίου αλλά και τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη από την Κυπριακή Κυβέρνηση, ενέργειες που πρέπει γρήγορα να τελεσφορήσουν γιατί αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να παρατείνεται για πολύ.
Και πρέπει να το κάνουμε, όχι μόνο γιατί η δική μας πολιτική θέση δεν μπορεί να είναι παρά η στήριξη των αποφάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτές εκφράζονται από τους νόμιμους εκπροσώπους της, αλλά κυρίως, γιατί δεν πρέπει να προκαλέσουμε αποσταθεροποίηση στην Κύπρο, αφήνοντας αυτό το σοβαρό θέμα της κυπριακής δοκιμασίας να διολισθήσει στο επίπεδο της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών κομματικών επιδιώξεων.
Δυστυχώς, στο βωμό της δημαγωγίας, θυσιάζουμε τα πάντα και δε διδασκόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος. Και αναφέρομαι βέβαια στη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που δήλωσαν ότι κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών και στη στάση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που τα στελέχη του έχουν ήδη ζητήσει την παραίτηση της ελληνικής Κυβέρνησης, γεγονός που αποτελεί ακραία πράξη ανευθυνότητας αυτές τις κρίσιμες στιγμές, και μάλιστα από τους ανθρώπους που πρότειναν στο παρελθόν τη φορολόγηση των καταθέσεων ως ένα μέτρο για την έξοδο της πατρίδας μας από την κρίση».
Τέλος, ο κ. Μπέζας κλείνοντας την ομιλία του επεσήμανε με έμφαση ότι «επειδή κινούμαστε ήδη στα όρια της εθνικής κυριαρχίας, τα εθνικά Κοινοβούλια θα πρέπει να αποκτήσουν το αίσθημα της ιδιοκτησίας της προσπάθειας που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρχει εκ των προτέρων ενημέρωση, με συμμετοχή των εθνικών Κοινοβουλίων στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης και όχι πολιτικές τετελεσμένων γεγονότων».