Παρέμβαση στη Βουλή έκανε χθες ο Σταύρος Καλογιάννης κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο: Προστασία του ανταγωνισμού.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Ο ελεύθερος ανταγωνισμός επηρεάζει θετικά τόσο την λειτουργία των επιχειρήσεων όσο και την καθημερινότητα των πολιτών σε επίπεδο τιμών και ποιότητας των προϊόντων.
Εμείς πιστεύουμε στον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό. Ενισχύει όμως το σ/ν τον ελεύθερο ανταγωνισμό; Το νομοσχέδιο ελάχιστα διαφέρει από το ήδη ισχύον δίκαιο ανταγωνισμού. Στην πραγματικότητα επιχειρεί να κωδικοποιήσει το υπάρχον νομικό πλαίσιο, με ορισμένες τροποποιήσεις του τελευταίου νόμου της Νέας Δημοκρατίας (Ν. 3784/2009).
Πράγματι, εάν αφαιρέσουμε το περιτύλιγμα των πολλών επαναλαμβανόμενων διατάξεων, αυτό που μένει είναι η μικροκομματική σκοπιμότητα της Κυβέρνησης να αλλάξει, έστω και μερικώς, τη σύνθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η εισαγωγή ρυθμίσεων, όπως: η διεύρυνση προθεσμιών με κίνδυνο να λιμνάζουν οι υποθέσεις στην Επιτροπή και η κατάργηση του Γραφείου εσωτερικών ελέγχων, που κάθε άλλο παρά συντελούν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της Επιτροπής».
Αναφερόμενος ειδικότερα στο άρθρο 8 του σ/ν περί «διαδικασίας προληπτικού ελέγχου συγκεντρώσεων» ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε ως παράδειγμα αθέμιτου ανταγωνισμού και δημιουργίας μονοπωλίου στις αερομεταφορές, για την πρόληψη του οποίου η Κυβέρνηση δεν έπραξε το παραμικρό, την επιδίωξη συγχώνευσης των αεροπορικών εταιρειών Οlympic Αir και Aegean Airlines. Αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της προσπάθειας συγχώνευσης και στις απαντήσεις των Υπουργών στη Βουλή, οι οποίες στην ουσία καλύπτουν το θέμα καθώς ο μεν Υπουργός Ανταγωνιστικότητας απάντησε ότι είναι αναρμόδιος (!), ο δε Υφυπουργός Μεταφορών απάντησε ότι το Υπουργείο του κρατούσε ουδέτερη στάση επί του θέματος, ο Στ. Καλογιάννης ενημέρωσε τη Βουλή για την προσφυγή του στον Επίτροπο Ανταγωνισμού κ. Almunia, ο οποίος στην απάντησή του ανέφερε ότι η Επιτροπή απαγόρευσε τη συγχώνευση διότι «θα οδηγούσε σε οιονεί μονοπώλιο της ελληνικής αγοράς των αεροπορικών μεταφορών και θα είχε ως συνέπεια υψηλότερες τιμές και χαμηλότερη ποιότητα υπηρεσιών για τέσσερα εκατομμύρια καταναλωτών ετησίως».
Και ο Σταύρος Καλογιάννης συνέχισε στην παρέμβασή του:
«Όμως το θέμα δεν έληξε. Κατ’ αρχάς, οι δύο εταιρείες προσέφυγαν δικαστικά εναντίον της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που σημαίνει ότι συνεχίζουν τον αγώνα για τη συγχώνευσή τους. Αυτό άλλωστε προκύπτει από τις πράξεις τους. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Aegean έκλεισε τα γραφεία της στα Ιωάννινα και απέλυσε όλο το προσωπικό της. Προφανώς δεν σκοπεύει να λειτουργήσει και πάλι τη γραμμή.
Παράλληλα, η Olympic Air δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια αναδιοργάνωσης των δρομολογίων της από και προς τα Ιωάννινα, ούτε προέβη σε μείωση των ναύλων της μετά την απόφαση της Επιτροπής.
Δηλαδή η συγχώνευση στα χαρτιά απερρίφθη αλλά στην πράξη ζει και βασιλεύει.
Παρ’ όλα αυτά τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχουν πράξει το παραμικρό για το μείζον αυτό θέμα. Καλώ τον κ. Υπουργό να δεσμευτεί για παρέμβαση στο θέμα».