Αποστολή ΟΛΗΓ στην Ιταλία για το πρόγραμμα Net L.A.M.

olig_logo

olig_logoΟλοκληρώθηκε η 4ήμερη αποστολή του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στην Ιταλία από Τρίτη 11/6 έως Παρασκευή 14/6 απαρτιζόμενη από προσωπικό του ΟΛΗΓ και δημοσιογράφους .

Η αποστολή επισκέφθηκε τις πόλεις Λέουκα, Γκαλίπολη, Σαβελλέτρι, Βιλλανόβα και Μπρίντεζι όπου το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις εγκαταστάσεις μαρινών, τουριστικών καταφυγίων και αγκυροβολίων. Η επίσκεψη υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Net. L.A.M και με αφορμή την έναρξη της Regata (ιστιοπλοϊκού αγώνα) από το Μπρίντεζι στην Κέρκυρα. 

Το πρόγραμμα Net. L.A.M. έχει ως στόχο την καθιέρωση ενός μόνιμου δικτύου στον τομέα της ιστιοπλοΐας αναψυχής, το οποίο θα συνδέει τις λιμενικές υποδομές (μαρίνες, τουριστικά καταφύγια, αγκυροβόλια) των εταίρων του έργου και θα ομογενοποιεί τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Επικεφαλής του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας 2007-2013 (Μέτρο: 2.2 Βελτίωση του δικτύου μεταφορών, Πληροφορικής Επικοινωνιών και Υπηρεσιών), είναι ο Δήμος Gallipoli της Ιταλίας και οι υπόλοιποι εταίροι είναι οι: 
1.Περιφέρεια του Πρίντεζι 

2.Ο.Λ.ΗΓ. 

3.Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας 

4.Δήμος Bisceglie 

5.Δήμος Castrignano del Capo 

6.Δήμος Santa Ceasarea Terme 

7.Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 

8.Δήμος Ηγουμενίτσας 

9. Δήμος Πάργας

Τη θεσπρωτική αποστολή υποδέχτηκαν και ξενάγησαν στη μαρίνα της Leuca, ο Αντιδήμαρχος τουρισμού του Δήμου και ο Πρόεδρος του Οργανισμού διαχείρισης της μαρίνας. Η ελληνική αποστολή, αφού είχε ενδιαφέρουσες γνωριμίες και συζητήσεις με ανθρώπους του τουριστικού κλάδου της εν λόγω περιοχής, συνέχισε την πορεία της προς την Gallipoli, όπου είχε επίσης συνάντηση με ανθρώπους του τουριστικού κλάδου που δραστηριοποιούνται στην ιστιοπλοΐα αναψυχής. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Μπρίντεζι και τη σύγχρονη μαρίνα της Ιταλικής πόλης.

Την Τετάρτη η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε τις μικρές πόλεις Σαβελλέτρι και Βιλλανόβα, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έργα κατασκευής μαρινών και ενημερώθηκαν από το Δήμαρχο της Οστούνης και τη δημοτικό σύμβουλο τουρισμού του Σαβελλέτρι για τον τρόπο διαχείρισης των μαρινών. Παρατηρήθηκαν κοινά προβλήματα, όπως ιδιοκτησιακό καθεστώς και διαχείριση καθώς και προβλήματα που σχετίζονται με τη συνύπαρξη αλιευτικών σκαφών με ιστιοπλοϊκά στα ίδια σημεία αγκυροβόλησης, όπου αποτελεί κι ένα πρόβλημα για την κατασκευή μαρίνων και καταφυγίων στη Θεσπρωτία.

Την Πέμπτη -με μια καθυστέρηση λόγω καιρικών συνθηκών- έγινε η έναρξη της Regata (ιστιοπλοϊκού αγώνα), από το Μπρίντεζι και κατέληξε στην Κέρκυρα, ενώ το ταξίδι της αποστολής ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση του τερματισμού των ιστιοφόρων στην Κέρκυρα και με ανταπόδοση της φιλοξενίας και ξενάγηση των εταίρων του προγράμματος και Ιταλών δημοσιογράφων στα θεσπρωτικά παράλια. Συγκεκριμένα οι Ιταλοί δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στην Πλαταριά, στην Πάργα, στην Πέρδικα, στα Σύβοτα και στην Ηγουμενίτσα με στόχο την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Θεσπρωτίας. 

Η εφημερίδα μας συμμετείχε στην αποστολή με την παρουσία του εκδότη μας, θεωρώντας ότι τέτοιου είδους προγράμματα που σχετίζονται με την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Θεσπρωτίας, αλλά και η ενημέρωση για τις υποδομές φιλοξενίας ιστιοπλοϊκών σκαφών αποτελεί ένα πεδίο που η περιοχή μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε, έχοντας τις απαραίτητες γνώσεις. Η υπόθεση κατασκευής μαρίνων στα θεσπρωτικά παράλια, θεωρούμε ότι θα αναδείξει έναν άλλο χαρακτήρα της περιοχής και δύναται –υπό προϋποθέσεις- να δημιουργήσει μόνιμες θέσεις εργασίας, εφόσον οι αποφάσεις που θα παρθούν να δίνουν λύσεις στα προβλήματα που εντοπίζονται, όπως π.χ. η συνύπαρξη τουριστικών και αλιευτικών σκαφών. Οι όποιες μελέτες προβλέπουν την κατασκευή μαρινών ή τουριστικών καταφυγίων χωρίς ωστόσο να προβλέπεται τι θα γίνει με τους αλιείς της περιοχής, είναι όχι μόνο ανεδαφικές, αλλά είναι αυτές που καθυστερούν την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ο συνδυασμός των δραστηριοτήτων αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη θετική εξέλιξη στο θέμα αυτό. Επίσης, οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι όποιες αποστολές στο εξωτερικό που στοχεύουν στην προώθηση του τουρισμού της περιοχής μας, θα πρέπει να αποτελούνται από άτομα εξειδικευμένα ή τουλάχιστον με κάποια γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο και να μην αποτελούν ευκαιρία για τουρισμό. Το γεγονός της απουσίας εκπροσώπου του Δήμου Ηγουμενίτσας, ο οποίος είναι και εταίρος στο έργο, δυστυχώς είναι μια ακόμη ένδειξη της πλήρους έλλειψης σχεδιασμού εκ μέρους του Δήμου για ίσως τη σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα του νομού μας.

Η κατασκευή νέων μαρινών, τουριστικών καταφυγίων στη Θεσπρωτία καθώς και η βελτίωση των υφιστάμενων αναμένεται να αποτελέσει δυναμική οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, εφόσον τεθούν βάσεις για υλοποίηση σχεδίων και δράσεων όπως ιστιοπλοϊκοί αγώνες και υποδομές φιλοξενίας και συντήρησης σκαφών. Τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Net L.A.M., αποτελούν ευκαιρίες για να μπει η Θεσπρωτία και επίσημα στο χάρτη της ιστιοπλοΐας αναψυχής.

πηγή: Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι, φύλλο 1333/24.6.2013