Βασικά σημεία της τοποθέτησης του Δώρη Δήμα κατά της συζήτηση του προϋπολογισμού στο Δ.Σ Ηγουμενίτσας στις 11/04/2011
Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στην ουσία μας καλεί να διαχειριστούμε την μιζέρια μας. Ένα παράδειγμα αρκεί για να πεισθούμε. Τα χρήματα που διατίθενται για το 2011 για νέα έργα από την ΣΑΤΑ , είναι πολύ λιγότερα από αυτά που χρωστάει ο Δήμος για τα συνεχιζόμενα από το 2010 έργα. Ορισμένα από τα οποία έχουν τελειώσει αλλά δεν έχουν πληρωθεί λόγω περικοπών.
Τι συζητήσει κανένας από εκεί και πέρα.
Αντικειμενικά και στον Δήμο Ηγουμενίτσας συγκρούονται οι δύο δρόμοι ανάπτυξης.
Ο Πρώτος δρόμος, που εκφράζεται από την πλειοψηφία που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και σεκοντάρεται από την παράταξη της Ν.Δ.
Δρόμος που στηρίζει την πολιτική διαχείρισης του συστήματος και της κρίσης, των «αντοχών της οικονομίας» ,της «άσχημης οικονομικής συγκυρίας» κλπ.
Δρόμος που προσπαθεί τα βάρη της κρίσης να τα φορτώσει στα λαϊκά στρώματα.
Ο Δεύτερος δρόμος που εκφράζεται από την Λαϊκή Συσπείρωση που γνώμονα έχει την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.
Έχοντας ως αφετηρία ότι σήμερα από τους εργαζόμενους, από τους επαγγελματίες, από τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, παράγεται τεράστιος πλούτος, που θα μπορούσε να καλύψει πλουσιοπάροχα όλες τις ανάγκες τους.
Έχουμε ήδη μια τρίμηνη εμπειρία από την εφαρμογή του Καλλικράτη. Από την αρχή το λέγαμε. Και επιβεβαιωνόμαστε. Ο Καλλικράτης είναι εργαλείο για το πέρασμα της στρατηγικής του Κεφαλαίου, γι΄αυτό έγινε και η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους και στις περιφέρειες, σε πολλούς τομείς όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η διαχείριση απορριμμάτων, τα αποχετευτικά δίκτυα, η ενέργεια, ο τουρισμός, οι κοινωνικές υπηρεσίες, το περιβάλλον κ.α. χωρίς την απόδοση των ανάλογων πόρων.
Ο προϋπολογισμός του Δήμου, έχει άμεση σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό, όχι μόνο ως προς την πηγή χρηματοδότησης, αλλά κυρίως και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία, των κατευθύνσεων, που δίνει η κυβερνητική πολιτική, για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου. Για αυτό υπάρχει αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο (έλεγχοι από επίτροπο, ισοσκελισμένος…)
Στις οδηγίες κατάρτισης του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2011, αναφέρεται ότι επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων για το 2011 δεν θα προβλεφθούν(άρθρο4,παρ.10), και στον υπό συζήτηση δεν υπάρχουν, παρόλο που στον κρατικό προϋπολογισμό προϋπολογίζονται 710 εκατ., ποσό βέβαια τελείως ανεπαρκές, όταν το 2009 διατέθηκαν από το ΥΠΕΣ 1156 εκατ €.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει επιπλέον 500 εκ μείωση χρηματοδότησης, συνολικά της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης για κάθε ένα από τα έτη 2011-2013, όπως έχει δεσμευτεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2010.
Η παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης οδηγεί και αυτό εκφράζεται στον προτεινόμενο προϋπολογισμό, σε μεγαλύτερες περικοπές σε έργα (αντιπλημμυρικά, κυκλοφοριακά, συντήρηση και ασφάλεια κτιρίων αλλά και υποδομών) και υπηρεσίες που θα οξύνει περισσότερο τα λαϊκά προβλήματα. Αυτός είναι και λόγος που η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε και το πρόγραμμα των τεχνικών έργων.
Από την άλλη μεριά ο Προϋπολογισμός είναι κύριο, βασικό εργαλείο αναδιανομής εισοδήματος
Οι Φόροι – τέλη, εισπράττονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία από τα λαϊκά στρώματα.
Για τους Δήμους οι Κρατικοί Αυτοτελείς Πόροι(ΚΑΠ) προέρχονται από το 20,5% του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και από το 12% του ΦΠΑ, το 50% του φόρου ακίνητης περιούσιας.
Δηλαδή οι ΚΑΠ, προέρχονται αποκλειστικά από την φορολογία των λαϊκών στρωμάτων.
Καμιά από τις άλλες δυνάμεις δεν διεκδίκησε και δε διεκδικεί όλα τα έσοδα του Δήμου να διασφαλίζονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, με την αύξηση της φορολογίας των μονοπωλιακών ομίλων και των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας(π.χ. σκάφη αναψυχής). Δεν εναντιώθηκε με την αύξηση της γενικής άμεσης και έμμεσης φορολογίας από τα λαϊκά στρώματα.
Για άλλη μια φορά θέτουμε το ζήτημα της διεκδίκησης των παρακρατηθέντων πόρων τόσο στους δήμους όσο και στις περιφέρειες αξίας 12 δις..
Οι δυνάμεις των Πασοκ – Ν.Δ.- ΣΥΝ στο Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ συμφώνησαν για την παραγραφή τους αποδεχόμενοι το ποσό 1,711δις. Και φέρουν σοβαρές ευθύνες για αυτό.
Ο κ. Πιτούλης πολύ παραστατικά περίγραψε τις περικοπές πόρων στην τοπική Διοίκηση για να φτάσει στο «δια ταύτα» ,ότι πρέπει να «αξιοποιηθεί» η περιουσία του Δήμου. Τι σύμπτωση !! Η κυβέρνηση λόγω μνημονίου ζητά να «εκποιηθεί» η περιουσία της χώρας για να καλυφθούν 50 δις για την ικανοποίηση του μνημονίου.
Πρέπει άλλη μια φορά να επισημάνουμε ότι ,αν δεν διεκδικήσουμε από την κεντρική εξουσία πόρους ,τότε θα οδηγηθεί η Δημοτική Αρχή στο ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας. Έτσι μεταφράζουμε εμείς τις λέξεις «αξιοποίηση» και «εκποίηση»,εκτός αν ελπίζετε ότι θα καλυφθούν τα κενά από την φορολόγηση των επαγγελματιών και τα πρόστιμα από το παράνομο κάπνισμα και τις σταθμεύσεις.
Συμπερασματικά ο Προϋπολογισμός είναι :
1. Ειδίκευσης της πολιτικής του αντιλαϊκού μνημονίου στους οργανισμούς της τοπικής Διοίκησης.
2. Αντιαναπτυξιακός για τα λαϊκά στρώματα
3. Γραφειοκρατικός γιατί ακολουθεί πιστά τις εντολές των κυβερνώντων
Επιβεβαιώνεται η Λαϊκή Συσπείρωση για την θέση της, ότι η τοπική διοίκηση είναι άλλος ένας μηχανισμός του κράτους που προωθεί την κυρίαρχη πολιτική.
Δεν μπορούν να περιμένουν τα λαϊκά στρώματα, τίποτε καλό, από αυτή την πολιτική.
Είμαστε ενάντια σε αυτόν τον προϋπολογισμό της οικονομικής κρίσης και της ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Για αυτό και τον καταψηφίζουμε.
Η σημερινή πολιτική που έκφραση της είναι και ο προϋπολογισμός δεν βελτιώνεται παρά μόνο ανατρέπεται, από την οργανωμένη λαϊκή πάλη . Σε αυτό τον δρόμο θα πορευτούμε. Θα είμαστε δίπλα στο ταξικό εργατικό κίνημα, για ανατροπή αυτής της πολιτικής. Για αντιπαράθεση με τα κόμματα που υπηρετούν την πλουτοκρατία και την Ε.Ε. Για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία προς όφελος του λαού
Ηγουμενίτσα 11/04/2011