ΚΑΙΝΟΤΟΜΗΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
«ΚΑΙΝΟΤΟΜΗΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ» ήταν το θέμα της Διακρατικής Εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το ΤΕΙ Ηπείρου την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 στις 6:00 μμ, στο Επιμελητήριο Άρτας, και στην οποία παρευρέθηκε και χαιρέτισε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, κ. Ιωάννης Κατέρης.
Η Διακρατική αυτή Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Έργου INNOVA ΝΕΤ – Διεθνές Κέντρο Εφαρμοσμένης Γνώσης για την Καινοτομία στις Μεσογειακές Χώρες που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2007-2013.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε παρουσιάσεις και συζήτηση γύρω από θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, με καθηγητές από την Ελλάδα και την Ιταλία να αναφέρονται σε καινοτόμες δράσεις σχετικά με τους ιδιαίτερα σημαντικούς για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας τομείς: Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών για τις Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), Αγροτοβιομηχανία, Μεσογειακή Διατροφή & Δίαιτα, Ενέργεια & Περιβάλλον, Πολιτιστική Κληρονομιά & Τουρισμός.
Πάνω από όλα, ωστόσο, η συγκεκριμένη Διακρατική Εκδήλωση αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη δημοσιοποίηση πρόσκλησης για την υποβολή καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, έξι από τις οποίες θα επιλεγούν και θα χρηματοδοτηθούν από το Έργο INNOVA NET προκειμένου να προχωρήσουν στην υλοποίησή τους και να εξελιχθούν από ιδέες σε βιώσιμες, πλήρως λειτουργικές και κερδοφόρες επιχειρήσεις (ατομικές ή οποιασδήποτε άλλης νομικής μορφής).
Την πρόσκληση αυτή παρουσίασε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου, Δρ. Χρυσόστομος Στύλιος, Αναπλ. Καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου, ο οποίος προσκάλεσε τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν την επιχειρηματική τους ιδέα συμπληρώνοντας τα ειδικά έντυπα που διατίθενται μέσω της ιστοσελίδας του Έργου www.innova-net.eu.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των επιχειρηματικών ιδεών που έχει οριστεί για τις 24 Οκτωβρίου 2014, περιλαμβάνει:
- σε πρώτο στάδιο την αξιολόγηση για την ανάδειξη των 10 καλύτερων, πέντε ελληνικών και πέντε ιταλικών, οι οποίες στη συνέχεια θα καθοδηγηθούν από επαγγελματίες ώστε να μετασχηματιστούν σε πλήρη, αναλυτικά επιχειρηματικά σχέδια (business plans) και
- σε δεύτερο στάδιο την αξιολόγηση για την ανάδειξη των έξι καλύτερων επιχειρηματικών σχεδίων, τριών ελληνικών και τριών ιταλικών, τα οποία θα λάβουν υποστήριξη και χρηματοδότηση από τη Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων που αναπτύσσεται στα πλαίσια του Έργου INNOVA NET.
Και τι σημαίνει «υποστήριξη»; Όπως ανέφερε ο Δρ. Στύλιος, «η υποστήριξη θα περιλαμβάνει όλα τα στάδια ενίσχυσης από άποψη υπηρεσιών και υλικού απαραίτητων προκειμένου να γίνουν τα επιχειρηματικά σχέδια πραγματικές επιχειρήσεις. Κάθε επιχειρηματική ιδέα – επιχειρηματικό σχέδιο μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέχρι το ποσό των 9.000€ σε υπηρεσίες και μέσα», όπως, για παράδειγμα, δημιουργία εταιρικής ταυτότητας, έξοδα δικηγόρων και λογιστή, ενοικίαση χώρου για κάποιο αρχικό διάστημα, παροχή εξοπλισμού κ.ο.κ.
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Πέτρος Γρουμπός, απηύθυνε προτροπή προς τους νέους, δυνάμει επιχειρηματίες, λέγοντας τα εξής: «Παλιά λέγαμε να γίνουν σεμινάρια, να πάρουμε 5000δρχ., και αυτός ήταν ένας τρόπος να καταπολεμήσουμε την ανεργία. Σήμερα, προσωπικά εγώ πιστεύω ότι ο παλιός αυτός τρόπος έχει πεθάνει. Οι νέοι που θα μάθουν μέσα από το INNOVA NET ή όποιο άλλο τέτοιο έργο πρέπει να έχουν στόχο στο τέλος να δραστηριοποιηθούν με τις δικές τους εταιρείες, με τα δικά τους πλάνα, με τα δικά τους οράματα».