Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου) η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνει τα εξής:
Από το 1996 στη χώρα μας έχει καθιερωθεί η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7 ) ως Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά ο μητρικός θηλασμός είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές φροντίδας και υγείας, ίσως και η πιο σημαντική. Τα οφέλη είναι πολλά και δεν αφορούν μόνο τη βρεφική ηλικία αλλά και μετέπειτα όταν το βρέφος γίνει παιδί και το παιδί έφηβος. Ακόμα καλύπτουν θέματα προστασίας της υγείας της μητέρας και της ευημερίας της οικογένειας. Εκτεταμένο ερευνητικό έργο τεκμηριώνει και τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν τα χαμηλά ποσοστά ή η πρόωρη διακοπή του θηλασμού.
Συνεπώς το μητρικό γάλα αποτελεί μοναδικό θησαυρό ζωής, υγείας και ευεξίας για το παιδί, τη μητέρα, την οικογένεια και την κοινωνία γενικότερα, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται ειδικά στις μέρες μας, το γεγονός ότι αυτό προσφέρεται εντελώς δωρεάν και σε «ασφαλή συσκευασία». Γι’ αυτό και η προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού αποτελούν προτεραιότητα στις πολιτικές δημόσιας υγείας όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πολύχρονη εμπειρία διεθνώς έχει καταδείξει ότι ο θηλασμός είναι δυνατό να προστατευτεί, να προαχθεί και να υποστηριχθεί μόνο με συνδυασμένη και συντονισμένη δραστηριότητα όλων των εμπλεκομένων μερών συμπεριλαμβανομένης της Πολιτείας, των επαγγελματιών υγείας και άλλων επαγγελματιών, της οικογένειας, των γονιών αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.
Σχετικό είναι και το θέμα της φετινής Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού « Υποστήριξη του μητρικού θηλασμού – Κοντά στις μητέρες » που έχει οριστεί από την Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στον θηλασμό και δίνει έμφαση στην υποστήριξη του θηλασμού μέσω της παράλληλης στήριξης των μητέρων. Έχει παρατηρηθεί ότι ακόμη και όταν οι μητέρες κάνουν μια καλή αρχή με τον θηλασμό, πολύ συχνά τις επόμενες εβδομάδες μετά τον τοκετό ακολουθεί μια μεγάλη μείωση του αριθμού αυτών που θηλάζουν, ιδιαίτερα των μητέρων που θηλάζουν αποκλειστικά. Αυτό συνήθως οφείλεται στην έλλειψη γνώσης αλλά και στήριξης προς τη θηλάζουσα μητέρα.
Το κλειδί για την επιτυχία του θηλασμού είναι η συνεχόμενη, μέρα με τη μέρα, υποστήριξη της θηλάζουσας μητέρας και η δημιουργία κατάλληλων ευκαιριών. Η ανάπτυξη φιλικών προς τη μητέρα και το βρέφος υπηρεσιών υγείας που θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των εγκύων και θηλαζουσών και θα ενισχύουν τον δεσμό της μητέρας με το βρέφος και τον θηλασμό, αποτελεί σημαντικό βήμα υποστήριξης του θηλασμού από μέρος της Πολιτείας.