Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στα σχολεία. Το Υπουργείο Παιδείας, υιοθετώντας τις ιδέες κάποιων κύκλων, που εμφανίζονται με το μανδύα της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών, ζητά από τους μαθητές να γράψουν έκθεση στο πλαίσιο υποχρεωτικού (!!!) πανελλήνιου διαγωνισμού, ότι την επανάσταση του 1821 την έκαναν οι σπόνσορες… Το ίδιο και τη Φιλική Εταιρεία!
Το Υπουργείο επιβάλλει ουσιαστικά στους μαθητές να υμνήσουν τους «ευεργέτες», τη «φιλανθρωπία» και τις «δωρεές» με έργα ζωγραφικής και εκθέσεις τους!!!
Συγκεκριμένα με την 48250/Γ2/31-03-2014 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ, με θέμα: «Εορτασμός 200 χρόνων από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας» (!!!) και υποσημείωση ότι στις «30 Σεπτεμβρίου εορτάζεται η Ημέρα μνήμης και τιμής των Εθνικών Ευεργετών» (!!!), η κυβέρνηση από κοινού με την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών (ΕΕΕ) καθορίζει τη διεξαγωγή σε όλα τα σχολεία διαγωνισμού ζωγραφικής και έκθεσης. Ο διαγωνισμός ζωγραφικής αφορά τη Δ΄ και την Ε΄ τάξη των Δημοτικών Σχολείων και ο διαγωνισμός εκθέσεων την ΣΤ΄ Δημοτικού και τις Γ΄ Γυμνασίου, Α΄ και Β΄ Λυκείου.
Το θέμα της έκθεσης για τα Γυμνάσια και Λύκεια καθορίζεται ως εξής:
«Οι Εθνικοί Ευεργέτες του 19ου αιώνα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην συγκρότηση και ανάπτυξη του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Οι έννοιες της φιλανθρωπίας, της φιλοπατρίας, της ανιδιοτελούς προσφοράς, της δωρεάς, της αλληλεγγύης και του φιλότιμου αναδείχθηκαν στον μέγιστο βαθμό με ιδεατό πρότυπο τη Φιλική Εταιρεία και Φιλόμουσο Εταιρεία.
Με ποιούς τρόπους θα μπορούσε η ευεργεσία να συμβάλει στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων πολίτη – κράτους και ως εκ τούτου στην ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας με βάση τις πανανθρώπινες ελληνικές αξίες;».
Το Υπουργείο Παιδείας την ίδια ώρα που τιμωρεί τις μαθητικές κινητοποιήσεις με δήθεν αναπληρώσεις μέσα στις γιορτές του Πάσχα, απαιτεί να αφιερωθούν διδακτικές ώρες αλλά και να συγκροτηθούν ομάδες εκπαιδευτικών που θα αναλάβουν τις επιλογές ζωγραφικών έργων και εκθέσεων για τις βραβεύσεις.
Συμπλέει με την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών (ΕΕΕ), στην οποία προεδρεύει ο κ. Ανάστος Δημητρόπουλος, ο οποίος εμφανίζεται μεταξύ άλλων και ως Πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της γνωστής AHEPA που η ιστοσελίδα της βρίθει από παραπομπές σε «αρχαιοελληνικού» – «εθνικιστικού» προσανατολισμού blogs και βιβλιογραφία «προς την ανίχνευση και την στοιχειοθέτηση μιας ιστορικής θεώρησης απαλλαγμένης από φορμαλισμούς και λοιπά Μαρξιστικά απωθημένα που ταλανίζουν την Ελληνική Ιστορική Επιστήμη».
Η εν λόγω Εταιρεία ανακατεύει, πολιτικό κόσμο, κορυφές και παρυφές της εκκλησίας, επιτροπές του ΟΗΕ και της ΕΕ αλλά και ροταριανούς και άλλους συναφείς ομίλους με ρήσεις – τσιτάτα του τύπου: «φιλανθρωπία η αρετή της καρδιάς», «εθελοντισμός η καρδιά της ευεργεσίας», «κτίζοντας μια καλύτερη Ελλάδα μέσω της ανάπτυξης και της ευεργεσίας» κλπ.
Δηλώνεται ότι «άμεσος στόχος της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών είναι να συμβάλλει στην κινητροδότηση και αναζήτηση νέων ευεργετών που θα συμβάλλουν τα μάλα στην αξιοποίηση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας».
Φυσικά η ανιδιοτέλεια της εποχής του 1821 και της ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή κατάσταση της χώρας, με τις επιταγές της τρόικας και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας…
Ούτε οι σημερινές «χορηγίες – φιλανθρωπίες» εκείνων που κρατούν στα χέρια τους το μεγάλο κεφάλαιο μπορεί να έχει σχέση με την προσφορά του Σκουφά, του Τσακάλωφ, του Αρσάκη, του Ζωσιμά….
Και είναι απορίας άξιον πως το Υπουργείο Παιδείας αποδέχεται και υιοθετεί και μάλιστα καθιστά υποχρεωτικό για τους μαθητές έναν διαγωνισμό τον οποίο φέρεται να απαίτησε η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών, την οποία είναι άγνωστο ποιοι την απαρτίζουν και σε τι αποσκοπούν…
Άλλωστε η αναζήτηση στο διαδίκτυο για τη δράση της και μόνο ερωτήματα προκαλεί και προβληματισμούς.
– Η φωτό που συνοδεύει το ρεπορτάζ είναι ευγενική… χορηγία από την προσωπική σελίδα στο facebook του Προέδρου της ΕΕΕ κ. Ανάστου Δημητρόπουλου