Τα πρακτικά ολόκληρης της συζήτησης στη Βουλή για τους μετανάστες!

vouli

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΖ΄

Στην Αθήνα, σήμερα στις 5 Μαΐου 2011, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.35΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Ε΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΒΕΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ.

Ακολουθεί με αριθμό 827/2.5.2011 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανασίου Νάκου προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τη λήψη μέτρων κατά της λαθρομετανάστευσης στην Ηγουμενίτσα.

Το λόγο έχει ο Βουλευτής κ. Νάκος για δυο λεπτά να αναπτύξει την ερώτησή του.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Τη 15η Απριλίου, μετά από αγωνιώδη έκκληση των τοπικών παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας της Ηγουμενίτσας, επισκεφθήκαμε με τους συναδέλφους Καλογιάννη και Τσουμάνη την Ηγουμενίτσα. Αντικρίσαμε, κύριε Υπουργέ, μια τραγική κατάσταση.

Η κατάσταση είναι τραγική. Η απελπισία των κατοίκων είναι δεδομένη. Τα πρόσφατα, προχθεσινά, εάν δεν κάνω λάθος, επεισόδια με το κλείσιμο της πόλης, με τη διαμαρτυρία σύσσωμης της πόλης, μαρτυρούν την αγωνία αυτών των κατοίκων.

Τμήμα της  πόλης έχει καταληφθεί από τους λαθρομετανάστες. Οι λαθρομετανάστες έχουν στήσει στις παρυφές του βουνού, που είναι δίπλα στο λιμάνι, καταλύματα, φαβέλες με κάθε είδους υλικά και τρομοκρατούν την πόλη. Έχουν χωριστεί σε συμμορίες και έχουν μοιραστεί ακόμη και την λεία των σκουπιδοτενεκέδων.

Αυτή την κατάσταση, αυτή την εικόνα τη βίωσα. Μετά το τέλος της επίσκεψής μας στο Λιμενάρχη της Ηγουμενίτσας, δίνοντας συνέντευξη στα τοπικά κανάλια για το τι είδα ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, αισθάνθηκα να απειλούμαι –και το λέω μετά λόγω γνώσεως- από τους λαθρομετανάστες οι οποίοι μας είχαν περικυκλώσει με αναίδεια, με απερίγραπτο θράσος, παρ’ ότι συνοδευόμασταν από αστυνομικούς και λιμενικούς.

Οι αστυνομικοί, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, η Αστυνομία και το Λιμενικό δεν μας κατέθεσαν προτάσεις για την έλλειψη μέσων και ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αλλά και για την έλλειψη πολιτικής.

Κύριο αίτημά τους είναι να τους επισκεφθεί κάποιος, εσείς, κύριε Υπουργέ, ο Υφυπουργός, ο Γενικός Γραμματέας για να δείτε με τα ίδια σας τα μάτια το τι συμβαίνει.

Διερωτώνται: Πρώτον, «πώς θα ζήσουμε εμείς;». Δεύτερον, αυτή είναι η εικόνα της δεύτερης πύλης εισόδου από την Ευρώπη δια της θαλασσίας οδού στην Ελλάδα; Δηλαδή, θα κατεβαίνει ο τουρίστας και θα αποτελεί αυτό ελκυστικό θέαμα; Αυτούς -οι οποίοι απείλησαν τους Βουλευτές του Κοινοβουλίου με τα μάτια, με τη συμπεριφορά τους, για να μην παρεξηγηθώ, αισθανθήκαμε τρόμο- θα αντικρίσουν οι τουρίστες; Και πιστεύουμε ότι φέτος το τουριστικό προϊόν θα τσοντάρει προκειμένου να βγούμε από την τεράστια κρίση στην οποία είμαστε;

Θα σας πω και ένα άλλο περιστατικό. Δώστε μου, ένα δευτερόλεπτο, κύριε Πρόεδρε. Οι λιμενικοί λένε ότι δεν έχουν σκάνερ –το οποίο κάνει περίπου 800.000- για να μπορούν να βλέπουν αυτούς που μπαίνουν στις κρύπτες από τους δουλεμπόρους οι οποίοι τους διακινούν. Είναι τόσο σημαντικό αυτό; Πρώτο ήθελα να πω αυτό.

Δεύτερον, βρίσκουν ευκαιρία και φεύγουν από την Ιταλία. Αυτό το είπε ο λιμενάρχης. Οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν χθες, προχθές ένα δουλέμπορο. Δουλέμποροι είναι αυτοί και κάποιοι είναι στο κόλπο εκεί πέρα. Πρέπει να βρείτε ποιοι είναι στο κόλπο.

Μόνο ένας τρόπος υπάρχει, κύριε Υπουργέ, να σταματήσουν να υπάρχουν αυτοί εκεί και αυτός είναι να σταματήσει να υπάρχει η ελπίδα ότι κάποιο κύκλωμα θα τους περάσει απέναντι.

Δεν είναι μόνο αυτό. Συνέλαβαν οι Ιταλοί δέκα άτομα προ ημερών και έστειλαν πίσω τριάντα. Στην τσέπη ενός λαθρομετανάστη βρέθηκε εισιτήριο του Μετρό της Ρώμης. Δηλαδή βρίσκουν ευκαιρία οι Ιταλοί και στέλνουν και δικούς τους παρανόμους και τους φορτώνουν στην Ελλάδα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Νάκο, παρακαλώ, τελειώνετε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ: Εδώ, λοιπόν, πρέπει να ληφθούν μέτρα, κύριε Υπουργέ. Δεν είναι η Ηγουμενίτσα μόνο που αγωνιά, δεν είναι ο δήμαρχος ο δικός σας, ο άξιος δήμαρχος, ο νομάρχης, ο περιφερειάρχης. Πρέπει να πάτε να δείτε και πρέπει να λυθεί άμεσα το θέμα για τον τουρισμό, για την Ηγουμενίτσα, για την Ελλάδα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο κύριος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Παπουτσής, θα απαντήσει στην ερώτηση.

Κύριε Υπουργέ, είναι πράγματι δύσκολη η κατάσταση.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι η κατάσταση είναι δραματική. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι δεν υπάρχει κανείς –υποθέτω- μέσα στη Βουλή των Ελλήνων ο οποίος να αποδέχεται αυτήν την κατάσταση που διαμορφώνεται και στην Ηγουμενίτσα και στην Πάτρα. Ίδιες περιπτώσεις είναι ακριβώς.

Δεν υπάρχει, επίσης, καμία αμφιβολία ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει να εκδηλώνεται αυτό το φαινόμενο εκεί είναι αυτό το οποίο είπατε και εσείς και το οποίο το συμμερίζομαι, ότι θα πρέπει να εξαλειφθεί με κάθε τρόπο η οποιαδήποτε ελπίδα ότι μπορούν να φύγουν προς την Ευρώπη.

Το λέω αυτό γιατί πολλές φορές πίσω από τις αντιδράσεις για την Πάτρα και την Ηγουμενίτσα κρύβονται οι επιδιώξεις ορισμένων οι οποίοι λένε «μα, γιατί τους κρατάτε εκεί; Αφήστε τα σύνορα να φύγουν!». Το ακούσαμε και μέσα στη Βουλή αυτό από ορισμένες πλευρές. «Αφήστε τους να φύγουν!». Το ξεκαθαρίζω. Αυτό αποκλείεται να συμβεί, διότι αυτό θα σημαίνει την επόμενη ώρα αποβολή της Ελλάδας από τη Σένγκεν, μία μείζονα κρίση για τη χώρα μας.

Δεύτερον, όσον αφορά το πραγματικό γεγονός, η αλήθεια είναι, επίσης, ότι οι αστυνομικές δυνάμεις και οι δυνάμεις του Λιμενικού δεν μπορούν από μόνες τους να αντιμετωπίσουν μονίμως αυτό το θέμα. Γιατί; Μετά από επανειλημμένες συσκέψεις που έγιναν τόσο τοπικά όσο και σε κεντρικό επίπεδο αυτή η ιστορία του «δεν πάει κανείς στην Ηγουμενίτσα» νομίζω ότι κάποτε πρέπει να τελειώνει. Έχει γίνει ήδη μια μεγάλη σύσκεψη πριν από μερικούς μήνες με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου μας, τον κ. Θανάση Χριστόπουλο, στην Ηγουμενίτσα. Πριν από δεκαπέντε μέρες ο με ειδική αποστολή Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας με δική μου εντολή ήταν εκεί, προκειμένου να κάνει συσκέψεις με τους τοπικούς παράγοντες και με τους παράγοντες των Ενόπλων Δυνάμεων της περιοχής.

Όμως, η απάντηση σε όλα αυτά τα θέματα είναι ότι σε ελάχιστο χρόνο μπορεί να απομακρυνθούν οι πάντες από εκεί με μια προϋπόθεση, ότι θα πάρουν την εντολή οι αστυνομικοί και οι δυνάμεις του Λιμενικού για το πού θα τους πάνε. Το πού θα τους πάνε είναι το ερώτημα.

Έρχομαι στο κεντρικό θέμα το οποίο δεν αφορά μόνο την Ηγουμενίτσα, αφορά τους πάντες. Εάν δεν υπάρξουν κέντρα υποδοχής στον Έβρο και στα σύνορά μας και κέντρα κράτησης σε διάφορες περιοχές της χώρας -και όχι ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε- δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα. Γιατί; Γιατί κανείς δεν μπορεί να συλλάβει ένα μετανάστη, οποιονδήποτε, παράνομο, νόμιμο και την άλλη στιγμή να τον διώξει για να πάει πίσω. Δεν το επιτρέπουν οι διεθνείς κανόνες, δεν το επιτρέπουν οι νόμοι, δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα της χώρας μας. Δεν το επιτρέπει ο δικαιακός πολιτισμός στον οποίο ζούμε και εμείς διαμορφώνουμε με τα νομοθετήματά μας. Χρειάζεται η συνεργασία των πρεσβειών τους, χρειάζεται η πιστοποίηση από τις χώρες τους και βεβαίως, χρειάζεται και η χρηματοδότηση και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται μέσα από τις διεθνείς συμφωνίες.

Ως εκ τούτου –και κάνω έκκληση και προς τη Νέα Δημοκρατία και στα άλλα Κόμματα και χαίρομαι που έχετε αυτήν την ευαισθησία- το κεντρικό θέμα είναι ότι πρέπει να συνεργαστούν οι πάντες, πολιτικά Κόμματα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ελληνικός Στρατός, ιδιωτικές επιχειρήσεις που αυτήν τη στιγμή έχουν κάποιους εγκαταλελειμμένους χώρους που δεν λειτουργούν πλέον, προκειμένου να βρούμε χώρους τους οποίους να τους διαμορφώσουμε με εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση, για να δημιουργήσουμε κέντρα κράτησης και κέντρα υποδοχής.

Να διαμορφώσουμε κέντρα για τις ευάλωτες ομάδες, για γυναίκες, παιδιά, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχουμε προς τη διεθνή κοινότητα, γιατί ούτε και εκεί είμαστε εντάξει. Επειδή ακριβώς δεν έχουμε τη δυνατότητα, δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε ούτε τις καλύτερες υποδομές και είμαστε και δακτυλοδεικτούμενοι και κατηγορούμενοι και από τους διεθνείς οργανισμούς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Τι συμβαίνει όμως; Μόλις πάμε να σχεδιάσουμε –και εδώ η Ηγουμενίτσα είναι μια τέτοια περίπτωση- και να εντοπίσουμε ένα χώρο για να δημιουργήσουμε αντίστοιχο κέντρο, ξεσηκώνονται κάποιες δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας, αντιδρώντας, συμπαρασύροντας, θέτοντας άλλου είδους πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα και το αποτέλεσμα είναι ότι ακυρώνεται στην πράξη.

Το γνωρίζετε, κύριε Νάκο, εξάλλου, γιατί και επί της δικής σας υπουργίας, υπήρξε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, μια αντίστοιχη προσπάθεια δική σας και του κυρίου Παυλόπουλου, η οποία σταμάτησε εν τη γενέσει της, επειδή ακριβώς οι τοπικές κοινωνίες είναι εναντίον των μεταναστών –να φύγουν οι μετανάστες, να μην υπάρχουν μετανάστες- και να μην έχουμε και κέντρα κράτησης, να μην έχουμε κέντρα πρώτης υποδοχής, να μην έχουμε κέντρα φιλοξενίας.

Ε, λοιπόν, ποια είναι η πρόταση; Τι πρέπει να κάνουμε; Μαγικό ραβδί το οποίο να χτυπήσουμε στο κεφάλι των μεταναστών και να εξαφανιστούν από προσώπου γης, δεν υπάρχει. Βίαιες πράξεις, δηλαδή να συλλάβουμε τους μετανάστες, να τους βάλουμε σε πλοία και να τους αφήσουμε στο έλεος των κυμάτων, με μένα Υπουργό και με την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, δεν υπάρχει περίπτωση και ελπίζω και με την κυβέρνηση κανενός κόμματος στην Ελλάδα.

Ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Γι’ αυτό χρειάζεται η συνεργασία των τοπικών παραγόντων. Το έχω πει επανειλημμένως. Ο συνάδελφος κ. Κατσούρας είναι εδώ, ο οποίος αγωνιά από το πρωί μέχρι το βράδυ και είμαστε σε συνεχή επαφή για το πώς θα διαμορφώσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να λυθεί το θέμα και στην Ηγουμενίτσα. Με τον κύριο δήμαρχο επίσης πράγματι έχουμε επαφή. Ο άνθρωπος κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες- και οι τοπικοί φορείς, πρέπει με κάποιο τρόπο να μας υποδείξουν είτε στο Νομό Θεσπρωτίας είτε σε άλλο νομό είτε στην ευρύτερη περιοχή, κάπου ένα χώρο που δεν προκαλεί τις τοπικές κοινωνίες, που δεν δημιουργεί προβλήματα, να μπορέσουμε να τον διαμορφώσουμε. Αν δεν το κάνουμε αυτό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να δώσουμε λύση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο κ. Νάκος έχει το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ: Εγώ θα συμφωνήσω –και είναι από τις λίγες φορές- με το τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει αυτό το θέμα. Εμείς ως Νέα Δημοκρατία είμαστε σύμφωνοι και στα κέντρα υποδοχής και στα κέντρα κράτησης.

Η πρότασή μας είναι η εξής: Επειδή το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, αν εμείς, η μικρή φτωχή Ελλάς δεν φτάνει να πείσει τα κράτη αποστολής μεταναστών να προμηθεύσουν ταξιδιωτικά έγγραφα για να επαναπατριστούν, να επέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να τους πιέσει να γίνει συμφωνία να δίδουν ταξιδιωτικά έγγραφα ούτως ώστε να είναι δυνατός ο επαναπατρισμός.

Επίσης λέμε και τούτο. Επειδή το πρόβλημα είναι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι μόνο της Ελλάδας, να χρηματοδοτηθεί όχι με 350 ευρώ, αλλά με ένα σημαντικότερο ποσό ή επαναπροώθηση.

Εκείνο που έχει σημασία, κύριε Υπουργέ, είναι να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα πρώτον δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Γι’ αυτό συμφωνήσαμε και για το φράχτη στον Έβρο. Καθυστερείτε. Δεύτερον, ότι εάν έρθεις εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να πας στην Ευρώπη. Ή θα είσαι κρατούμενος ή θα γυρίσεις πίσω. Αυτές είναι οι δικές μας θέσεις, ξεκάθαρες. Με κάθε τρόπο η φύλαξη των συνόρων.

Δεν ξέρω για τον συνάδελφο από τη Θεσπρωτία, αλλά εγώ άκουσα μια πρόταση. Ο δήμαρχος είχε κάνει πρόταση να γίνει ένας χώρος κράτησης κοντά στο λιμάνι. Αυτό είναι λάθος και βρήκε την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Υπάρχει όμως ένας χώρος, δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομα της τοποθεσίας, που είναι προς τα σύνορα με το νομό Ιωαννίνων. Γιατί αν πείτε να πάνε στο νομό Ιωαννίνων, εκεί θα μπλέξουμε σε άλλη ιστορία. Δηλαδή θα μας στείλετε εμάς από εδώ, όπως έλεγαν οι Πατρινοί, να πάνε στον Έβρο κ.λπ.. Εντός του νομού υπάρχει κάποιος χώρος -μπορεί να σας διαβεβαιώσει ο κ. συνάδελφος, εγώ δεν ξέρω τις τοποθεσίες- όπου μπορεί να γίνει άμεσα κέντρο κράτησης.

Εάν περάσει το μήνυμα ότι αν περάσω στην Ελλάδα αυτό που θα πάθω είναι ότι θα κρατηθώ, με άριστες συνθήκες –και εκεί πρέπει να είμαστε προσεχτικοί- ασφάλειας, υγιεινής, διατροφής και ότι δεν πρόκειται να εκπληρώσω το όνειρό μου, δεν θα έχουν κανένα λόγο να ξεπουλιούνται και να δίνουν στους δουλεμπόρους τα χρήματα για να τους φέρουν στην Ελλάδα. Μόνο έτσι θα σταματήσει.

Και ένα δεύτερο όμως. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, που απαιτούν χρόνο και φοβούμαι ότι οι ρυθμοί σας δεν είναι καλοί, πρέπει να σπάσουν -και είναι εύκολο- αυτά τα κυκλώματα που δημιούργησαν αυτούς τους λαθρομετανάστες την προηγούμενη εβδομάδα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Είναι μέσα πολλοί στο κόλπο, κύριε Υπουργέ. Είναι τα χρήματα πολλά. Φανταστείτε είκοσι επί πέντε χιλιάδες είναι εκατό χιλιάδες.  Στη σημερινή εποχή το μοίρασμα εκατό χιλιάδων είναι σημαντικότατο ποσό. Να σπάσουν! Και μπορείτε και με την Υπηρεσία Πληροφοριών και με άλλου τρόπου να βρείτε τα κυκλώματα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης):  Ευχαριστούμε, κύριε Νάκο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ: Είναι και εξυπνάκηδες εκεί μέσα, οι οποίοι πλουτίζουν σε βάρος των συμπολιτών τους. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης):  Το λόγο έχει, ο κύριος Υπουργός.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Δυστυχώς δεν είναι μόνο Έλληνες, είναι διεθνή τα κυκλώματα. Και έχετε απόλυτα δίκιο ότι είναι  πολλά τα λεφτά, γύρω από την επιχείρηση διακίνησης λαθρομεταναστών προς την Ευρώπη.

Δεύτερον, όσον αφορά στο φράκτη, δεν καθυστερεί. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί, είμαστε σε φάση της προετοιμασίας για την εκκίνηση της διαδικασίας, έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις ρηματικές διακοινώσεις και τη συνεννόηση με τη Τουρκική Κυβέρνηση προκειμένου να έχουμε τη δική τους συνεργασία, όσον αφορά την κατασκευή και προχωράμε. Όμως, η αλήθεια είναι, ότι το ελληνικό δημόσιο, δεν μπορεί να ανταποκριθεί εύκολα.

Αναφερθήκατε προηγουμένως στο scanner, για παράδειγμα. Συμφωνώ απολύτως, είναι απαραίτητο. Και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στο λιμάνι της Πάτρας ο Οργανισμός Λιμένος -γιατί είναι δικό του θέμα, είναι Ανώνυμη Εταιρεία, δεν είναι θέμα του κράτους- έπρεπε να το είχε εγκαταστήσει. Ξέρω ότι έχουν ενδιαφερθεί. Η Πάτρα μάλιστα έχει υποβάλλει και αντίστοιχες προτάσεις.

Η καθυστέρηση, όμως, είναι με βάσει τους κανονισμούς, που εμείς έχουμε φτιάξει, είναι βάσει τους νομούς που εμείς έχουμε κάνει. Γιατί; Γιατί λειτουργούμε και νομοθετούμε -αν θέλετε- πολιτικά, με πρώτο κριτήριο την καχυποψία απέναντι σε αυτόν που κυβερνά. Και το αποτέλεσμα ποιο είναι; Ενάμισι χρόνο για να εγκριθεί, το εάν και κατά πόσο θα υπάρξει διαγωνισμός για το scanner της Πάτρας. Ενάμισι χρόνο!

Το ίδιο συμβαίνει με τις πολεοδομίες. Για να κάνουμε ένα στρατόπεδο του Στρατού…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ: Την διάταξη την περάσαμε, την ψηφίσαμε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Βεβαίως!

Δεν ήταν για τα scanner, ήταν για τα Κέντρα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ: Για τα στρατόπεδα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ένα στρατόπεδο όμως, χρειάζεται να κάνει μια στατική μελέτη. Και όσον αφορά στη μελέτη, έχω δύο μήνες που ζητάω να πάνε οι τεχνικοί αξιωματικοί του Στρατού και ένας τοπογράφος προκειμένου να βοηθήσει στη στατική μελέτη των κτιρίων που υπάρχουν -και θα αναλάβουν οι τεχνικές υπηρεσίες του δικού μας του Υπουργείου μετά την κατασκευή του- και δεν έχω απάντηση. Την Παρασκευή, μεθαύριο, θα επισκεφθούν ένα από αυτά τα Κέντρα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Σε κάθε περίπτωση, όμως, εγώ συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, ότι πρέπει να παρθούν μέτρα, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, τοπικές κοινωνίες, πολιτικός κόσμος, με ανοιχτό πνεύμα και πλήρη κατανόηση των συνθηκών. Πρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα διασφαλίζοντας το δικαίωμα στη ζωή και των παράνομων μεταναστών, στέλνοντας όμως ένα αποφασιστικό μήνυμα παντού, προς όλο τον κόσμο, ότι η Ελλάδα δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι», δεν προσφέρεται για περισσότερους μετανάστες από αυτούς που αντέχει, γιατί δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουμε από την Ελλάδα να μεταφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι παράνομοι μετανάστες.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ακριβώς –και επειδή το μεγαλύτερο θέμα είναι οι διακινητές και τα δίκτυα των διακινητών- εμείς συνεργαζόμαστε όχι μόνο με τις άλλες υπηρεσίες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά απαιτούμε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Europol και τoν Frontex, προκειμένου να εντοπίζουμε αυτά τα κυκλώματα και να αποτελεί ένα βασικό στόχο της κοινής δράσης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.