Τελικά ξεπουλήθηκε ο κάμπος…

Το Ρωσικό εμπάργκο από τη μία, οι βροχοπτώσεις που προκάλεσαν υπερωρίμανση και άρα υπερπροσφορά μανταρινιού από την άλλη, συνδυασμένα με τη βιασύνη των  όχι αποκλειστικά απασχολούμενων αγροτών που βιάζονταν να πουλήσουν για να… επιστρέψουν στις «κανονικές» τους δουλειές, οδήγησαν τελικά σε ανεξέλεγκτη πτώση την τιμή/κιλό του μανταρινιού στη Θεσπρωτία.

Μόλις στα 0,22 λεπτά το κιλό έκλεισε φέτος το χρηματιστήριο του μανταρινιού, τιμή που οδηγεί σε απελπισία εκατοντάδες κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι είδαν το κόστος παραγωγής να κυμαίνεται στα 0,18 έως 0,22 λεπτά χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνεται η φορολογία και ο… ΕΝΦΙΑ!

50.000 τόνοι μανταρινιού έφυγαν από τη Θεσπρωτία για τη Ρουμανία, τη Σερβία , τη Βουλγαρία και άλλες Βαλκανικές χώρες – και από κει όπως πολλοί υποψιάζονται για τη Ρώσική αγορά, χωρίς όμως η εξαγωγική δραστηριότητα να προσφέρει κάτι στους παραγωγούς.

«Η μαζική υπέρ ωρίμανση είναι η δικαιολογία για την κερδοσκοπία σε βάρος μας» δηλώνει στη ΒδΈλλα ο κ. Κίτσιος Παντελής, αγρότης, συμπληρώνοντας « Αν σ’ αυτό συνυπολογίσετε ότι το 70% του κάμπου δεν είναι αγρότες και τα δίνουν να ξεμπερδεύουν, να πάνε στις δουλειές τους…»

Κάπως έτσι εξηγείται γιατί η τιμή του μανταρινιού από 0,30 και πάνω που ήταν πέρυσι με χαμηλότερη το 0,28, φέτος κατρακύλησε σε ορισμένες περιπτώσεις και κάτω του κόστους των 0,22. Λίγοι ήταν οι… τυχεροί που πρόλαβαν να πουλήσουν με 0,25 – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έβγαλαν κέρδος!

Την ώρα λοιπόν που οι κυβερνώντες αρέσκονται να υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη της χώρας θα πρέπει να στηριχθεί στον πρωτογενή τομέα, η παραγωγή και οι παραγωγοί καταρρέουν. Κι είναι αυτό αρκετό για να καταδείξει ότι η χώρα δεν διαθέτει ούτε αγροτική πολιτική, ούτε αγροτική στρατηγική.

Τα λόγια μπορεί να περισσεύουν, οι πράξεις είναι ελάχιστες.

Αποτέλεσμα;

Όποιος επένδυσε στη γη, όποιος δούλεψε στη γεωργία ή την κτηνοτροφία να γίνεται κάθε μέρα και φτωχότερος και να υποχρεώνεται να εγκαταλείπει τη γη και τα όνειρά του.