Μετατοπίσεις ψηφοφόρων στο Δήμο Ηγουμενίτσας – Ανάλυση προηγούμενων εκλογικών αποτελεσμάτων

του Σπύρου Μητσέλου*

Ο παρακάτω σχολιασμός αφορά τις μετατοπίσεις ψηφοφόρων στο Δήμο Ηγουμενίτσας ανάμεσα στις εκλογές του Μαίου και Ιουνίου του 2012 και τις ευρωεκλογές του 2014. Τα συμπεράσματα μπορούν να χρησιμεύσουν για την κατανόηση της πολιτικής και κοινωνικής διαστρωμάτωσης του δήμου και τη διαμόρφωση εκτιμήσεων για τον κατάλληλο τρόπο προσέγγισης του εκλογικού σώματος του δήμου από τις δυνάμεις της Αριστεράς.

Πιο συγκεκριμένα :

ΑΠΟ ΤΟΝ  ΜΑΗ  ΣΤΟΝ  ΙΟΥΝΗ  ΤΟΥ  2012: Η ταξική ψήφος

Το πολωτικό κλίμα του Ιούνη του 2012 είχε ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση ψηφοφόρων προς τα δύο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ).  Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει λίγο πάνω από 1400 ψήφους (από 2176 το Μάη σε 3.605 τον Ιούνη). Η προέλευσή τους αναμφίβολα λόγω του ταξικού χαρακτήρα των εκλογών είναι -κατά κύριο λόγο -τα κόμματα της Αριστεράς , τα οποία γνωρίζουν μεγάλη συρρίκνωση (Ανταρσυα: – 300, ΚΚΕ: – 300,  ΔΗΜΑΡ: – 200 , Κίν ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΕΠΑΜ, κ.λπ.. -200). Οι απώλειες αυτές των άλλων αριστερών κομμάτων, αν αθροιστούν, φαίνεται ότι  πρόσθεσαν κοντά στους 900 με  1000 ψήφους στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπόλοιποι 400 ψήφοι προήλθαν από τις απώλειες του ΠΑΣΟΚ και των ΑΝΕΛ (και οι δυο έχασαν μαζί περίπου 900 ψήφους). Να έχουμε υπόψη ότι αρχικά οι ΑΝΕΛ ήταν σφόδρα αντιμνημονιακοί.

Αναλυτικά

ΚΚΕ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΔΗΜΑΡ

ΕΠΑΜ

ΚΙΝ. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ

ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΩΛΕΙΩΝ

ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

-300

-300

-200

-100

-100

-1000

 + 1400

ΠΑΣΟΚ: Μετακίνηση τμήματος προς τη ΝΔ

Στον αντίποδα, η Νέα δημοκρατία προσέλκυσε 1300 ψηφοφόρους (από 3.693 σε 5022). Μπορούμε να εντοπίσουμε την προέλευσή τους, αν δούμε τις απώλειες των άλλων κομμάτων κυρίως των συγγενικών της. Έτσι βλέπουμε ότι το ΛΑΟΣ έχασε 150, η Δράση – Φιλελεύθεροι (με Μπακογιάννη το Μάη) περίπου 300, η Χρυσή Αυγή  130.  Αν προσθέσουμε όλα αυτά (κάτω από 600 ψήφοι και με την προυπόθεση ότι η ΝΔ τους πήρε όλους), τότε μένει ένα υπόλοιπο άνω των 700 ψήφων, το οποίο δεν καλύπτεται από τις απώλειες των ΑΝΕΛ (έχασαν περίπου 500 ψήφους), ακόμη και αν υποθέσουμε ότι αυτοί οι πρώην ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ πήγαν όλοι στη Νέα Δημοκρατία, γεγονός για το οποίο αμφιβάλλω λόγω του αντιμνημονιακού χαρακτήρα του κόμματος των ΑΝΕΛ  εκείνη την εποχή.

Το συμπέρασμα είναι ότι από τους 450 ψήφους που έχασε το ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Ηγουμενίτσας ανάμεσα στο Μάη και Ιούνη του 2012, ένα μεγάλο μέρος (ίσως το μεγαλύτερο) κινήθηκε προς τη Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται για τα πιο οικονομικά ισχυρά στρώματα ψηφοφόρων έως τότε του ΠΑΣΟΚ – που μάλλον οφείλουν την ευπορία τους στον Πασοκικό μηχανισμό – που κινήθηκαν προς τη ΝΔ τρομοκρατημένα από την πιθανότητα Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για τα συμφέροντά τους). Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ψηφοφόρους που είχαν συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια να βρίσκονται κοντά στην εξουσία με τον έναν ή άλλο τρόπο και, επομένως, δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ  – ή σε άλλο κεντροαριστερό μόρφωμα – εάν αυτό δεν έχει προοπτική εξουσίας. Οι ψηφοφόροι αυτοί έχουν πλέον ταυτιστεί με τη δεξιά και τη στρατηγική της.

Σε αντίθεση με αυτούς τα πιοφτωχά και λαϊκά στρώματα του ΠΑΣΟΚ είτε παρέμειναν, είτε μετακινήθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά

ΛΑΟΣ

ΔΡΑΣΗ- ΦΙΛΕΛΕΥΘ.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΑΝΕΛ

ΠΑΣΟΚ

ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΩΛΕΙΩΝ

ΑΥΞΗΣΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

-150

-300

-130

-500

-450

-1530

 + 1300

ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2012 ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2014:  Η ανατροπή

Οι συγκρίσεις των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών του 2014   και των εθνικών του 2012 είναι δύσκολη και περισσότερη  επισφαλής, επειδή υπάρχει ένας νέος  παράγοντας, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ , για το οποίο δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα την πρόλευση των ψηφοφόρων του (προφανώς οι πιο απολίτκους, αναποφάσιστοι κ.λπ). Μπορούμε να εξάγουμε, ωστόσο, ορισμένα συμπεράσματα με λιγότερη ή περισσότερη βεβαιότητα:

  1. Η Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ) κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία την πρωτιά στο δήμο Ηγουμενίτσας, γεγονός μη αναστρέψιμο.
  2. Εδραιώθηκε η τάση μετακίνησης στο ΣΥΡΙΖΑ των ψηφοφόρων άλλων αριστερών κομμάτων (ΚΚΕ,  ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λπ). Η μικρή άνοδος που είχαν στις ευρωεκογές σε σχέση με τον Ιούνη του ΄12 θα εξανεμιστεί και με το παραπάνω από το πολωτικό κλίμα των εθνικών εκλογών του 2015.
  3. ΔΗΜΑΡ πλέον δεν υπάρχει στο Δήμο (έχασε 700 ψήφους από τον Ιούνη του ΄12). Και οι περισσότεροι από τους λίγους ψηφοφόρους της (155 στις ευρωεκλογές) θα της κουνήσουν μαντήλι στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.
  4. Ό,τι συνέβη με τη ΔΗΜΑΡ έγινε σε μικρότερο βαθμό με τους ΑΝΕΛ. Έχασαν 500 ψήφους (πήραν 321) και αν δε συμβεί κανένα παράδοξο αναμένεται γνωρίσουν και νέα πτώση (θα υπάρξει μετακίνηση κυρίως προς τη ΝΔ και λιγότερο προς το ΣΥΡΙΖΑ).
  5. Η σχετική επανάκαμψη του ΛΑΟΣ στις ευρωεκλογές ( +200 ψήφοι, σύνολο 370) θα αποδειχτεί πρόσκαιρη (αναμένεται  μετακίνηση ψηφοφόρων προς ΝΔ κυρίως).
  6. Η χρυσή Αυγή δεν είχε ουσιαστικές απώλειες και δείχνει να κρατά τον κόσμο της.
  7. Η απώλεια ψήφων της Νέας Δημοκρατίας ήταν μεγάλη (έχασε 1000 ψηφοφόρους). Κάποιους θα τους επανακτήσει από ΛΑΟΣ, ΑΝΕΛ , ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ (λιγότερο), ΠΟΤΑΜΙ και από διάφορα άλλα πολιτικά « φρούτα » που κατέβηκαν στις ευρωεκλογές.
  8. Το ΠΑΣΟΚ – ΕΛΙΑ έχασε περίπου 1000 ψήφους (όσους περίπου πήρε το ΠΟΤΑΜΙ). Η πτωτική του πορεία αποδεικνύεται μη αναστρέψιμη.

ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: «Το μήλον της έριδος»

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι το πιο «ευάλωτο» κομμάτι του εκλογικού σώματος στο Δήμο, είναι οι 2.500 ψηφοφόροι που στις ευρωεκλογές του 2014 ψήφισαν ΕΛΙΑ ή ΠΟΤΑΜΙ. Είναι λιγότερο αποφασισμένοι, βρίσκονται σε σύγχυση στρατηγικής και είναι δεκτικοί σε αυτόν που παρουσιάζεται πιο σίγουρος και δυνατός. Είναι το τμήμα του εκλογικού σώματος που παρασύρεται από το ρεύμα. Επιλέον, διεμβολίζεται εύκολα, λόγω της διάσπασης και συνακόλουθης απαξίωσης των ψηφοδελτίων τους (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΔΗΣΟ) και της φθοράς του ΠΟΤΑΜΙΟΥ το οποίο σταδιακά αποκαλύπτεται και παύει να ενθουσιάζει ως κάτι νέο.

Οι ψηφοφόροι αυτοί αποτελούν το «μήλον της έριδος» ανάμεσα στην τοπική Νέα Δημοκρατία (οι πολιτευτές της οποία προσπαθούν να τους κερδίσουν με πελατειακές υποσχέσεις και προσωπικές δεσμεύσεις) και την Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ) που οφείλει να τους βοηθήσει να απελευθερωθούν από το φόβο της κυβερνητικής και τηλεοπτικής προπαγάνδας. Άλλωστε, πρόκειται για ψηφοφόρους που από οικονομική και ταξική σκοπιά βρίσκονται στο χώρο της κοινωνικής Αριστεράς.

Για να κερδηθούν αυτοί οι ψηφοφόροι χρειάζεται να επιδειχθεί αποφασιστικότητα και ξεκάθαρες θέσεις. Μην ξεχνάμε ότι είναι το κομμάτι της κοινωνίας που …είχε συνηθίσει να βρίσκεται κοντά στην εξουσία. Όσο απομακρύνεται η πιθανότητα να συμμετέχουν ως συνέταιροι σε μια αυριανή κυβέρνηση, τόσο θα εγκαταλείπουν τα κόμματά τους και θα έρχονται προς την Αριστερά. Για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει :

•      Να τονίζει ότι στόχος είναι η ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ και ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον Βενιζέλο ή το ΠΟΤΑΜΙ ή τον ΓΑΠ. Ειδάλλως θα σκεφτούν ότι μπορούν να ψηφίζουν τα κόμματα αυτά (ΠΑΣΟΚ, ΓΑΠ,  ΠΟΤΑΜΙ) προσβλέποντας σε συμεμτοχή στην εξουσία τώρα μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ! (Το γνωστό 3- 2 -1)

•      Να τονίζει  την αλλαγή στάσης της Ευρώπης απέναντι στην προοπτική Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να βοηθά τα στρώματα αυτά να απελευθερωθούν από τον κατασκευασμένο φόβο ή δισταγμό.

Ο πιο δυνατός και αποφασισμένος κερδίζει τους αναποφάσιστους. Το ρεύμα είναι με την Αριστερά. Ας το εκμεταλλευτούμε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


* Ο Σπύρος Μητσέλος είναι εκπαιδευτικός, Γραμματέας της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας, Μέλος της Γραμματείας Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

Διαφήμιση

Samsung Galaxy S3 mini (GT-I8200) Smartphone 10,16 cm (4 Zoll) Touchscreen, 5 Megapixel Kamera, 8GB Speicher, microSDHC-Kartenslot, Android 4.2) – Weiß