Στόχος του προγράμματος ήταν αφενός η μελέτη του παλαιοπεριβάλλοντος και της ανθρώπινης κατοίκησης στο βόρειο τμήμα της Θεσπρωτίας, μιας περιοχής που δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα αντικείμενο συστηματικής έρευνας, και αφετέρου η κατάρτιση των φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στη μεθοδολογία της συγκεκριμένης έρευνας πεδίου και διαχείρισης του αρχαιολογικού υλικού.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιάσει η κα Κουρτέση-Φιλιππάκη την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015, και ώρα 19:00, σε διάλεξή της στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, σταθμός μετρό Ακρόπολη).
Όπως αναφέρει σχετικά η κα Κουρτέση-Φιλιππάκη: «Η έρευνα εγγράφηκε σε μια γεωαρχαιολογική προσέγγιση συνδέοντας στενά τη συστηματική αναγνώριση του ανάγλυφου και τη μελέτη της γεωμορφολογικής δυναμικής με τον εντοπισμό των αρχαιολογικών ευρημάτων και την ερμηνεία τους. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω πενταετίας ήρθαν στο φως νέες αρχαιολογικές θέσεις, το χρονολογικό εύρος των οποίων κινείται από την Παλαιολιθική Εποχή έως το τέλος των Ιστορικών Χρόνων και μεταγενέστερα, επιτρέποντας τη συμπλήρωση του αρχαιολογικού χάρτη της περιοχής και συμβάλλοντας στον επαναπροσδιορισμό και τη συζήτηση ζητημάτων τα οποία είχαν τεθεί κατά τις προγενέστερες έρευνες στην Ήπειρο ευρύτερα».
Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο των Αιγαιακών Διαλέξεων που διοργανώνει ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.