Νεκρή χουλιαρομύτα βρέθηκε στην περιοχή των εκβολών Καλαμά και συγκεκριμένα στο ανάχωμα στους βάλτους Σαγιάδας. Από το υλικό που διαθέτει ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά- Αχέροντα, φαίνεται ότι το πουλί έχει εμφανή τραύματα από σκάγια σε τρία τουλάχιστον σημεία.
Η χουλιαρομύτα ή Πλαταλέα η λευκορόδια ( Platalea leucorodia), ανήκει στην τάξη των πελαγόμορφων.
Είναι πολύ σπάνιο πτηνό σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα όπου τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά ο πληθυσμός του.
Στο Δέλτα Καλαμά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Φορέας Διαχείρισης, η χουλιαρομύτα παρατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με μεγαλύτερους αριθμούς να συγκεντρώνονται κατά την χειμερινή περίοδο στην παλιά και στη νέα κοίτη.
Κατά την εαρινή και θερινή περίοδο οι χουλιαρομύτες τρέφονται στον βάλτο Σαγιάδας και στη θαλάσσια περιοχή της Σαγιάδας. Στο Δέλτα του Αχέροντα οι χουλιαρομύτες έχουν παρατηρηθεί στην Αμμουδιά αλλά και στον όρμο Κερέντζας κατά τη θερινή και τη χειμερινή περίοδο.
Απαντώνται σε υγροβιότοπους με πλούσιους καλαμιώνες, όπως το δέλτα του Καλαμά και του Αχέροντα όπου συγκεντρώνονται κατά εκατοντάδες για να διαχειμάσουν, σε βάλτους, κατά μήκος των ποταμών και σε πλημμυρισμένες περιοχές και λιμνοθάλασσες.
Φωλιάζουν σε παραλίμνια ή παραποτάμια δάση με αρμυρίκια, ιτιές και σκλήθρα, σχηματίζοντας μικτές αποικίες με άλλα είδη ερωδιών, κορμοράνους και χαλκόκοτες. Τρέφονται με ασπόνδυλα, μαλάκια και μικρά ψάρια, που πιάνουν φιλτράροντας την ύλη του πυθμένα των αβαθών περιοχών που χρησιμοποιούν ως περιοχές διατροφής.
Όσον αφορά το καθεστώς προστασίας της χουλιαρομύτας, στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας αναφέρεται ως Τρωτό (VU, Vulnerable), είναι προστατευόμενο είδος του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ «Περί της διατηρήσεως των άγριων πτηνών» και εμφανίζεται στα παραρτήματα διαφόρων διεθνών συμβάσεων, όπως η Σύμβαση της Βέρνης και η Σύμβαση της Βόννης.