Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν 65 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ,μεταξύ των οποίων o οποίων και ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, με την οποία ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα για την πάταξη του λαθρεμπορίου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Τα τελευταία χρόνια διαρκές είναι το πρόβλημα του λαθρεμπορίου προϊόντων όπως ξύλα, πέλετ, ξυλόσομπες, αλλά και τσιμέντα, κουφώματα αλουμινίου, άλευρα, λιπάσματα κ.λπ., στα σύνορα με την Βουλγαρία. Από 1-1-2007 που καταργήθηκαν οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου, το λαθρεμπόριο έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αποτέλεσμα των ανύπαρκτων ελέγχων στα σύνορα, αλλά και των μηδενικών σχεδόν διασταυρώσεων στη διακίνηση.
Κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές καταγγελίες από εκπροσώπους διαφόρων κλάδων που πλήττονται από το λαθρεμπόριο, για διακίνηση προϊόντων στο πλαίσιο ενδοκοινοτικών συναλλαγών με εικονικά ή πλαστά τιμολόγια ή/και χωρίς καθόλου φορολογικά στοιχεία αλλά και παραστατικά ποιότητας. Τα συνοδευτικά παραστατικά – όταν υπάρχουν – μετά την παράδοση των εμπορευμάτων καταστρέφονται και από τις δύο πλευρές.
Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη απώλεια εσόδων για τα δημόσια ταμεία – που τόσο τα έχει ανάγκη η χώρα – αλλά και τη δημιουργία επιπλέον προβλημάτων στις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους αντίστοιχους κλάδους λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού. Κλάδοι όπως οι επιχειρήσεις βιομάζας, κατασκευής συστημάτων θέρμανσης, τσιμέντου, κουφωμάτων αλουμινίου, λιπασμάτων κ.λπ. πλήττονται ανεπανόρθωτα, αφού μειώνονται δραματικά τα έσοδά τους. Σε πολλές περιπτώσεις η μείωση αυτή ξεπερνά το 60%. Αυτό φυσικά έχει άμεσες επιπτώσεις και στην απασχόληση.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των επιχειρήσεων βιομάζας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ελληνικού Συλλόγου Βιομάζας, περισσότεροι από 55.000 τόνοι πέλετ και 200.000 τόνοι καυσόξυλων εισήλθαν το 2014 στη χώρα μας με εικονικά τιμολόγια. Σύμφωνα με τα όσα έχει καταγγείλει ο σύνδεσμος στις ελεγκτικές Αρχές, οι οδηγοί των οχημάτων έχουν μαζί τους πλαστά παραστατικά με ψευδή στοιχεία ΑΦΜ και τυχαία ονόματα παραληπτών, τα οποία στη συνέχεια καταστρέφουν. Στα τελωνεία – λόγω της ένταξης της Βουλγαρίας στην Ε.Ε.- οι έλεγχοι έχουν καταργηθεί και ζητείται μόνο το διαβατήριο των οδηγών. Παράλληλα, ο τελικός καταναλωτής δεν ενδιαφέρεται για νόμιμο παραστατικό αγοράς του καυσίμου με αποτέλεσμα να ενισχύει όλο το σύστημα φοροδιαφυγής – λαθρεμπορίας.
Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος των κουφωμάτων αλουμινίου, ο οποίος πλήττεται πέραν της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας και από τη λαθραία διακίνηση προϊόντων. Αποτέλεσμα η πτώση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα κατά 80% η οποία οδήγησε στο κλείσιμο του 50% των μονάδων αλουμινοκατασκευών και των 4 μεγάλων εργοστασίων διέλασης στην περιοχή.
Το θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, κατήργησε ουσιαστικά τον ελεγκτικό ρόλο του ΣΔΟΕ, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού στις εφορίες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εντατικοποίηση των ελέγχων και πάταξη του λαθρεμπορίου. Παράλληλα έχει ατονήσει πλήρως ο προληπτικός έλεγχος με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη δράση των λαθρεμπόρων. Έτσι καλείται η σημερινή κυβέρνηση, της οποίας το Πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την πάταξη του λαθρεμπορίου, να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτό να καταστεί δυνατό.
Με δεδομένα ότι:
· Είναι άμεση η ανάγκη πάταξης του φαινομένου, αφού κάθε ημέρα που περνά χάνονται πολύτιμα έσοδα από τα δημόσια ταμεία, επιχειρήσεις κλείνουν λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού, θέσεις εργασίας χάνονται.
· Τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται: α) στα τελωνεία, όπου κανείς δεν γνωρίζει τι προϊόντα περνούν από εκεί και αν γίνεται έλεγχος σ’ αυτά και β) στη διακίνηση, όπου πρακτικά δεν γίνεται καθόλου έλεγχος.
· Ο έλεγχος που θα γίνεται πρέπει να είναι συνεπής, ουσιαστικός και πλήρης, με άμεση ηλεκτρονική διασταύρωση των εγγράφων.
· Είναι αναγκαία η άμεση εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που ήδη υπάρχει κατά της λαθρεμπορίας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών για τους λαθρεμπόρους.
· Είναι ρητή η πρόθεση της κυβέρνησης για ανάληψη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της πάταξης του λαθρεμπορίου.
Eρωτάται ο κ. Υπουργός:
- 1) Ποια μέτρα εξετάζει το Υπουργείο να πάρει, ώστε να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο προϊόντων στα σύνορα με τη Βουλγαρία;
- 2) Θα ενισχυθούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες με μέσα και προσωπικό ώστε οι έλεγχοι να αυξηθούν και να είναι αποτελεσματικοί και άμεσοι, ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά τη διακίνηση;
- 3) Εξετάζεται η αναπροσαρμογή του θεσμικού πλαισίου σε σχέση με την αυστηροποίηση των ποινών για λαθρεμπορία;
Οι ερωτώντες Βουλευτές: Φάμελλος Σωκράτης, Αντωνίου Χρήστος, Αυλωνίτου Ελένη, Βάκη Φωτεινή, Γιαννακίδης Ευστάθιος ,Γκαρά Αναστασία ,Γκιόλας Ιωάννης, Δημαράς Γεώργιος, Δημητριάδης Δημήτριος, Εμμανουηλίδης Δημήτριος, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Θεωνάς Ιωάννης, Θραψανιώτης Εμμανουήλ, Ιγγλέζη Κατερίνα, Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα), Καϊσάς Γεώργιος, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Καραγιάννης Ιωάννης, Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη), Καραναστάσης Απόστολος, Καρασαρλίδου Φρόσω, Κασιμάτη Νίνα, Κατριβάνου Βασιλική, Κατσαβριά – Σιωροπούλου Χρυσούλα, Κάτσης Μάριος, Καφαντάρη Χαρά, Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα, Κωνσταντινέας Πέτρος, Κωστοπαναγιώτου Ηλίας, Λάππας Σπυρίδων ,Λιβανίου Ζωή, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος ,Μηταφίδης Τριαντάφυλλος ,Μιχελής Αθανάσιος ,Μιχελογιαννάκης Ιωάννης ,Μορφίδης Κωνσταντίνος ,Μουμουλίδης Θεμιστοκλής ,Μουσταφά Μουσταφά, Μπαλαούρας Γεράσιμος, Μπαξεβανάκης Δημήτριος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μπγιάλας Χρήστος, Ντζιμάνης Γεώργιος, Ουρσουζίδης Γεώργιος, Πάντζας Γεώργιος, Παπαδόπουλος Νικόλαος, Παπανάτσιου Κατερίνα, Παπαφιλίππου Γεώργιος, Παυλίδης Κωνσταντίνος, Πρατσόλης Αναστάσιος, Ρίζος Δημήτριος, Ριζούλης