Ανατροπές στην κατανομή των εδρών σε σημαντικές εκλογικές περιφέρειες ενδέχεται να προκληθούν από τις αυξομειώσεις του πληθυσμού που προκύπτουν από την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ. Αυτό είναι το νέο δεδομένο που πιθανώς τα κόμματα θα κληθούν να λάβουν υπόψη στον προεκλογικό σχεδιασμό τους.
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», πολύ πριν η ΕΛΣΤΑΤ δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι απογραφείς της, ο νόμος που εξασφάλισε δικαίωμα ψήφου στους απόδημους είχε προκαλέσει την πρώτη μεταβολή εδρών: εκείνες του ψηφοδελτίου Επικρατείας αυξήθηκαν σε 15 από 12.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα οποία όμως δεν είναι αναλυτικά -αυτά θα γίνουν γνωστά τον Δεκέμβριο, όταν θα ανακοινωθεί ο αριθμός των δημοτών ανά δήμο, βάσει του οποίου κατανέμονται οι έδρες σύμφωνα με το άρθρο 54 παρ. 2 του Συντάγματος-, φαίνεται πιθανό οι τρεις εκλογικές περιφέρειες της Αθήνας να κερδίσουν από μια έδρα παραπάνω σε σχέση με το 2019 κι οι δυο της Θεσσαλονίκης να εκλέξουν έναν βουλευτή περισσότερο η καθεμία.
Ταυτόχρονα, μεγάλες πιθανότητες να χάσουν από μια έδρα εμφανίζονται να έχουν οι: Α’ Πειραιά, Αρτα, Μαγνησία, Κοζάνη, Φθιώτιδα και Λακωνία.
Το ίδιο και οι Χίος, Καστοριά και Θεσπρωτία, οι οποίες θα περάσουν έτσι στη λίστα των μονοεδρικών -αφού προς το παρόν εκλέγουν δύο βουλευτές.
Η κύρια αιτία των παραπάνω μεταβολών κρύβεται σε μια τάση που παρατηρείται σε όλες τις τελευταίες απογραφές: στην αύξηση του πληθυσμού των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας με παράλληλο «άδειασμα» της επαρχίας.