Απεντάχθηκε, όπως δημοσίευσε χθες το Thespro.gr, οριστικά το έργο AdriUp, μέσω του οποίου επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί η αδειοδότηση και η κατασκευή του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας (Επιχειρηματικού Πάρκου Ηγουμενίτσας).
Η απένταξη, που έφθασε και επίσημα, από το χρηματοδοτικό εργαλείο CEF (Connecting Europe Facility), στο εταιρικό σχήμα, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην Ηγουμενίτσα, καθώς ήδη από τον Ιούνιο του 2019, ήταν γνωστό ότι το χρηματοδοτούμενο έργο αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα τόσο στην Ιταλική όσο και στην Ελληνική πλευρά, τα οποία είχαν επιφέρει τεράστιες καθυστερήσεις.
Η επίσημη ανακοίνωση της έγκρισης χρηματοδότησης έγινε στις 08/07/2016 από την Συντονιστική Επιτροπή του «Συνδέοντας την Ευρώπη – CEF».
Το χρονοδιάγραμμα του έργου τοποθετούσε την ολοκλήρωση των εργασιών μέχρι το τέλος του 2020 και το εταιρικό σχήμα ήταν:
- Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε., ως επικεφαλής εταίρος
- AnconaPort Authority
- TriestePort Authority
- Περιφέρεια Ηπείρου
- Βιοτεχνικού Πάρκου Θεσπρωτίας (ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ.)
- InterportodiTriesteS.p.A
- ReteAutostradeMediterranee /MinisterodelleInfrastrutture e deiTrasporti
Το έργο προέβλεπε:
- Κατασκευή επιχειρηματικού πάρκου/ εμπορευματικού κέντρου Ηγουμενίτσας και κατασκευή της οδικής σύνδεσης του κέντρου με την Εγνατία Οδό και κατ’ επέκταση με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
- Μελέτες για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου και την ανάπτυξη νέου τερματικού σταθμού για πλοία Ro-Ro/ Ro-Pax στο λιμάνι της Ανκόνα.
- Αναδιάρθρωση της αποβάθρας VI στο λιμάνι της Τεργέστης.
- Βελτίωση της σιδηροδρομικής υποδομής στο εμπορευματικό κέντρο “InterportodiTrieste”.
Η παρέμβαση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας αφορά την ανάπτυξη ενός διπολικού Εμπορευματικού Κέντρου (FreightVillage), μεταξύ των οποίων μία περιοχή εντός της ζώνης του λιμένα της Ηγουμενίτσας και η άλλη στην περιοχή που καταλαμβάνεται σήμερα από το Βιομηχανικό Πάρκο Θεσπρωτίας (περιοχή Γκρίκα, Δήμος Σουλίου).
Από την Ιταλική πλευρά, το σημαντικότερο πρόβλημα αντιμετώπιζε το λιμάνι της Τεργέστης, το οποίο επρόκειτο μέσω του έργου να ανακατασκευάσει την προβλήτα 6 του λιμένα, διπλασιάζοντας έτσι την ικανότητα προσόρμισης. Η ακαταλληλότητα του υπεδάφους και η αδυναμία εξεύρεσης τεχνικής λύσης, αποδεκτής από το Ιταλικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, οδήγησε στη διακοπή των εργασιών από την Τεργέστη. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετώπιζε και το άλλο μεγάλο Ιταλικό Λιμάνι, εταίρος του έργου, το λιμάνι της Ανκόνα, το οποίο επρόκειτο μέσω του AdriUp να χρηματοδοτήσει τις μελέτες αναβάθμισης της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Λιμένα της Ανκόνα. Εκεί η διαδικασίες ανάθεσης των μελετών δεν κατάφεραν να προχωρήσουν, παρ’ όλο που έχουν περάσει 4 σχεδόν χρόνια από την έγκριση της χρηματοδότησης.
Από την Ελληνική πλευρά, ο επικεφαλής εταίρος Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, το Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας ΑΕ και η Περιφέρεια Ηπείρου είχαν αναλάβει να έχουν ολοκληρώσει μέχρι το 2019 τις δανειοδοτήσεις που απαιτούνταν (μεταξύ των οποίων και η αδειοδότηση κατασκευής κυκλικού κόμβου στη Γκρίκα, για τον οποίο η Εγνατία Οδός ΑΕ δεν απάντησε ποτέ!) Το τέρας της γραφειοκρατίας που έχει περικυκλώσει το Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας, δεν επέτρεψε η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί εγκαίρως. Ο φάκελος αδειοδότησης, κατατέθηκε από την διοίκηση της ΟΛΗΓ ΑΕ (επί Α. Νταή) τον Ιούλιο του 2019, λίγους μόλις μήνες πριν την εκπνοή της προθεσμίας που έθετε για την εξασφάλιση των αδειοδοτήσεωντο CEF και δε στάθηκε δυνατό, παρ’ όλο που έγινε προσπάθεια και από την παρούσα Διοίκηση της ΟΛΗΓ, να εξασφαλιστεί παράταση και επέκταση της ημερομηνίας λήξης του έργου μέχρι το 2023, κάτι που ήταν ούτως ή άλλως δύσκολο λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η Ιταλική πλευρά.
Έτσι, η χρηματοδότηση για την αδειοδότηση και κατασκευή του εμπορευματικού κέντρου βρίσκεται τώρα στον αέρα και απομένει στους αρμόδιους φορείς να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους και τις σκέψεις τους για το αν και που θα ενταχθεί το έργο, το οποίο είναι αίτημα και επιδίωξη για τη Θεσπρωτία από τη δεκαετία του ’90.