Μια βραδιά αφιερωμένη στον αγώνα που δίνει η χώρα, για να βγει από την κρίση αποτέλεσε η εκδήλωση κοπής πίτας της ελληνικής κοινότητας του Ντίσελντορφ που έλαβε χώρα στο ενοριακό κέντρο του Αγ. Ανδρέα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας εκπρόσωποι των γερμανικών αρχών όπως και συλλογικοί και εκκλησιαστικοί φορείς της ομογένειας.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν όμως η συμμετοχή του απόδημου ελληνισμού που σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Ντίσελντορφ κ. Ρούγα ήταν διπλάσιος από την αντίστοιχη περσινή εκδήλωση.
Ο Πρόεδρος της κοινότητας χαρακτήρισε την περσινή χρονιά δύσκολη για την πατρίδα, αλλά και δύσκολη για την ομογένεια που ζει στη Γερμανία που αντιμετώπισε μια πρωτόγνωρη κατάσταση.
Η ίδια η κοινότητα έγινε ο δέκτης της νέας μετανάστευσης που διέφερε πλέον από τα χαρακτηριστικά των πρώτων μεταναστών που
ίδρυσαν την εν λόγω κοινότητα.
Γιατί αν οι πρώτοι μετανάστες έφτασαν στην Γερμανία χωρίς να γνωρίζουν τη χώρα ή την γλώσσα, είχαν μαζί τους μια σταθερή σύμβαση εργασίας.
Η νέα μετανάστευση φτάνει ασύντακτη και χωρίς διασφαλισμένη θέση εργασίας αν και ανώτερη σε μορφωτικό επίπεδο.
Έτσι μόνο η κοινότητα ανεξάρτητα από τους συλλόγους και την εκκλησία δέχθηκε έκκληση βοήθειας το τελευταίο εξάμηνο από 800 οικογένειες νέων μεταναστών.
Σε αυτή την προσπάθεια να τείνει χείρα βοηθείας στους συμπατριώτες η ελληνική κοινότητα βρήκε την συμπαράσταση της γερμανικής
πολιτείας και γερμανικών συλλογικών και εκκλησιαστικών φορέων που από κοινού με την ορθόδοξη εκκλησία και τους ελληνικούς συλλόγους έπραξαν το χρέος τους απέναντι στους συνανθρώπους μας.
Κλείνοντας ο κ. Ρούγας χαρακτήρισε την κοινότητα και την εκκλησία ομπρέλα των δράσεων του ελληνισμού και κάλεσε όλους τους Έλληνες ενωμένους και μακριά από κόμματα και αντιπαραθέσεις να εργαστούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της μεγαλύτερης κρίσης στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο γενικός πρόξενος κ. Πλεξίδας.
Ο κ. Πλεξίδας αναφέρθηκε στην συνένωση των προξενείων στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία σε ένα, με έδρα το Ντίσελντορφ, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πατρίδα αλλά και το ίδιο το προξενείο που όμως είναι πάντα στη διάθεση του απόδημου ελληνισμού. Ενός απόδημου ελληνισμού που αριθμεί 10.000 συμπατριώτες στο Ντίσελντορφ και 130.000 σε ολόκληρο το κρατίδιο.
Ένας ελληνισμός που αντιμετώπισε δυσκολίες στην αφετηρία του αλλά οπλισμένος με υπομονή πρόοδευσε και εξελίχθηκε στο νέο του περιβάλλον. Αυτό το παράδειγμα υπομονής οφείλουν να μεταλαμπαδεύσουν οι απόδημοι στους συμπατριώτες μας στην πατρίδα, να αγωνιστούν χωρίς να μεμψοιρούν για να ξεπεραστεί η κρίση και ενωμένος να βγει πιο δυνατός από αυτή τη δοκιμασία. Σημασία έχει όπως τόνισε χαρακτηστικά, να καταλάβουμε όχι το τι περιμένουμε εμείς από την πατρίδά αλλά το τι περιμένει η πατρίδα από εμάς.
Στη συνέχεια η βραδιά ήταν αφιερωμένη στα παιδιά αφού ομάδα εθελοντών σε μορφή θεατρικού παιχνιδιού διασκέδασε τους μικρούς
μας φίλους με τον Αϊ Βασίλη και τους βοηθούς να μοιράζουν δώρα και να κερδίζουν παιδικά χαμόγελά.
Η βραδιά έκλεισε με την γλυκιά φωνή της Μαριάννας Ζορμπά και τους ήχους της κιθάρας του Μανώλη Μανουσέλη που μας ταξίδεψαν μελωδικά στην ψυχή του ελληνικού τραγουδιού προσφέροντας άρωμα Ελλάδας στο κοινό.
Για την ιστορία το προαναφερόμενο μουσικό δίδυμο είχε εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο διαγωνισμό της Eurovision το 1997 στο Δουβλίνο παίρνοντας τη 12η θέση.