Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει πίσω ζητώντας την εκπόνηση μιας νέας περιβαλλοντολογικής μελέτης κάτω από τις πιέσεις που ασκούνται από οικολογικές οργανώσεις στα «Πέντε Αστέρια».
Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές η Ρώμη ζυγίζει το πολιτικό κόστος και φέρεται να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μεταθέτοντας τις αποφάσεις της για μετά το Μάιο αν και Ισραήλ-Κύπρος και Ελλάδα σχεδιάζουν συνάντηση Κορυφής στην Κρήτη τον Μάρτιο για να πέσουν οι υπογραφές για την κατασκευή του αγωγού.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου θα κατευθύνεται υποθαλάσσια προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, στην Ιταλία. Στη γειτονική μας χώρα θα φτάνει μέσω του αγωγού IGI – Poseidon, που θα συνδέεται με τον EastMed στο Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας.
Όπως ανέφερε η «Εφημερίδα των Συντακτών» σε πρόσφατο δημοσίευμά της, σημαντική για το μέλλον του αγωγού θα είναι και μια ενδεχόμενη συμμετοχή της Αιγύπτου μια και στη δική της περιοχή έχουν βρεθεί σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί το ενδιαφέρον της Ε.Ε. για το έργο, καθώς η κατασκευή του θα την οδηγήσει στο να απεμπλακεί σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία.