H… Οδύσσεια των Κερκυραϊκών απορριμμάτων

Το ταξίδι των κερκυραϊκών σκουπιδιών και οι δύο… πραγματικότητες:

«Πέρασαν κανονικά την πόρτα του Εργοστασίου στην Κοζάνη», λέει η Υδραίου – «Δεν τα δεχτήκαμε, δεν ήμασταν έτοιμοι», λέει ο Δ/νων Σύμβουλος της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ.

Εκ διαμέτρου αντίθετα είναι όσα δήλωσαν, από τη μία η ΔΙ.ΑΔΥ.ΜΑ., από την άλλη ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, αναφορικά με την πρώτη «καραβιά» κερκυραϊκών σκουπιδιών που εστάλησαν στην Κοζάνη τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.

Η μια καταγεγραμμένη πραγματικότητα είναι αυτή, την οποία περιέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ., Δημοσθένης Μαυρίδης και θέλει τους περίπου 150 τόνους απορριμμάτων, που φορτώθηκαν στο λιμάνι της Κέρκυρας τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου ξεκινώντας το ταξίδι τους προς την Κοζάνη, να μην πέρασαν ποτέ την πόρτα του Εργοστασίου! Κι αυτό διότι -όπως εξήγησε ο κος Μαυρίδης- εκκρεμεί μια σειρά από διαδικασίες που πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν προκειμένου να είναι έτοιμη η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Κοζάνης να δεχθεί τα κερκυραϊκά σκουπίδια.

Ποιες είναι αυτές οι διαδικασίες; Σύμφωνα με τον Δημοσθένη Μαυρίδη, η ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. πρέπει να υπογράψει σύμβαση με την εταιρεία που λειτουργεί τη Μονάδα Επεξεργασίας. Επίσης πρέπει να έχει στην κατοχή της όλα εκείνα τα έγγραφα, που αποδεικνύουν ότι η μεταφορά των απορριμμάτων γίνεται βάσει των συγκεκριμένων -και πολύ αυστηρών- προϋποθέσεων και ευρωπαϊκών κανόνων. Δηλαδή, ποια αυτοκίνητα θα έρθουν στην Κοζάνη, τις προδιαγραφές τους, τις πινακίδες τους, τι μεταφέρουν κ.ο.κ.

Και βεβαίως, όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ, «χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να μπορεί η Μονάδα να δεχθεί τον όγκο των απορριμμάτων της Κέρκυρας. Αυτό προϋποθέτει πρόσληψη κάποιων εργαζόμενων, ώστε να βγαίνει επιπλέον βάρδια. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να εκπαιδευτούν και να προσαρμοστούν σε μια σειρά καθηκόντων».

«Εκτιμώ -τόνισε ο Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας- ότι θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την παραλαβή των απορριμμάτων της Κέρκυρας περίπου στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Εμείς είμαστε αυτοί που θα πούμε στην Κέρκυρα πότε θα στείλει τα απορρίμματά της».

Τι συνέβη ωστόσο, με τους πρώτους 150 τόνους που φορτώθηκαν τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στο λιμάνι της Κέρκυρας και σαλπάρισαν για Ηγουμενίτσα; Τα παρέλαβαν στην Κοζάνη προκειμένου να τα επεξεργαστεί το Εργοστάσιο; Τα επέστρεψαν στην Κέρκυρα; Χάθηκαν… στο δρόμο;

«Εμείς δεν δεχτήκαμε σκουπίδια. Δεν μπορούσαμε να δεχτούμε, από τη στιγμή που δεν είχαν προηγηθεί όλα όσα σας περιέγραψα προηγουμένως. Κρατήστε αυτό, δεν μπορώ να γνωρίζω τι απέγιναν τα απορρίμματα…», ήταν η απάντηση του Δημοσθένη Μαυρίδη.

Υδραίου:  Τα σκουπίδια πέρασαν κανονικότατα την πόρτα του Εργοστασίου στην Κοζάνη

Στο νησί των Φαιάκων καταγράφεται η δεύτερη πραγματικότητα, αυτή την οποία περιγράφει η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων -αλλά και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ- Μερόπη Υδραίου.

Η Μερόπη Υδραίου δεν έκρυψε την ενόχλησή της για όσα ακούγονται και γράφονται υπογραμμίζοντας ότι τα απορρίμματα που εστάλησαν στην Κοζάνη πέρασαν κανονικότατα την πόρτα του Εργοστασίου, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Όπως τόνισε μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί και η ίδια στην Κοζάνη προκειμένου να ρυθμίσει κάποιες λεπτομέρειες με τη ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ., κάτι που πιθανότατα θα είχε, ήδη, συμβεί, αν δεν υπήρχε η προγραμματισμένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κλιμακίου στην Κέρκυρα τις προηγούμενες μέρες.

Η ομόφωνη απόφαση του δ.σ. της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ.

Φως στο… μυστήριο του τι απέγινε το πρώτο φορτίο των Κερκυραϊκών απορριμμάτων ήρθε να ρίξει ο Δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης, μέλος του δ.σ. της ΔΙ.Α.ΔΥ..ΜΑ.

Αυτό που βγήκε ως συμπέρασμα απ’ όλα όσα είπε ο κος Δασταμάνης είναι ότι όντως τα κερκυραϊκά απορρίμματα πέρασαν την πόρτα του Εργοστασίου στη Δυτική Μακεδονία. Δεν.. χάθηκαν κάπου στη διαδρομή!

Για να περάσουν ωστόσο, την πόρτα της Μονάδας Επεξεργασίας χρειάστηκε να συνεδριάσει δια περιφοράς το δ.σ. της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. και να πάρει την απόφαση (ομόφωνα μάλιστα) να γίνουν δεκτά αυτά τα πρώτα κοντέινερς με τους περίπου 150 τόνους. Ήταν τέτοια η ποσότητα που μπορούσε να τη διαχειριστεί το προσωπικό του Εργοστασίου. Για τυπικούς λόγους, όμως, έπρεπε να ληφθεί απόφαση του δ.σ.

Παρ’ όλ’ αυτά, η διαδικασία μεταφοράς δεν πρόκειται να συνεχιστεί, πριν τουλάχιστον το τέλος Ιουλίου (αν όχι αρχές Αυγούστου), σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γρεβενών, όταν και θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που εκκρεμούν (σ.σ. υπογραφές συμβάσεων, πρόσληψη προσωπικού στο Εργοστάσιο κτλ).

Λεπτομέρειες… οι οποίες -όπως και η Μερόπη Υδραίου παραδέχτηκε – θα διευθετηθούν και με τη δική της φυσική παρουσία τις επόμενες μέρες στη Δυτική Μακεδονία.

πηγή: enimerosi.com