H ομιλία του Π. Νταή στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην Ηγουμενίτσα (+video)

Ο Συνδυασμός «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» πραγματοποίησε την κεντρική προεκλογική του εκδήλωση την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023, στον πεζόδρομο της Ηγουμενίτσας. Σε μια μεγάλη συγκέντρωση, ο επικεφαλής του Συνδυασμού Παναγιώτης Νταής, ανέλυσε την αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της οριστικά απερχόμενης Δημοτικής Αρχής.

Εξήγησε τους λόγους και τις ανοικτές, δημοκρατικές διαδικασίες μέσα από τις οποίες συγκροτήθηκε ο Συνδυασμός, ως μια ανεξάρτητη κίνηση που προσελκύει ανθρώπους με εμπειρία, γνώσεις, ικανότητα και διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά στην τοπική κοινωνία.

 Ανέφερε τα βασικά σημεία του προγράμματος του Συνδυασμού, το οποίο εκπονήθηκε μέσα από διαδικασίες κοινωνικής διαβούλευσης, διαρθρώνεται σε έξι τομείς (Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική, Περιβάλλον, Πολιτισμός – Αθλητισμός, Μοντέλο Διοίκησης Δήμου, Αναδιοργάνωση Δ.Ε.Υ.Α.Η.) εξειδικεύεται σε κάθε μια από τις πέντε Δημοτικές Ενότητες (Παραπόταμος, Μαργαρίτι, Πέρδικα, Σύβοτα – Πλαταριά, Ηγουμενίτσα), περιλαμβάνει τα έργα προτεραιότητας σε κάθε Κοινότητα και εντοπίζει τις πηγές χρηματοδότησης των έργων. Επεσήμανε την κρισιμότητα των εκλογών και την υπεροχή του Συνδυασμού, του προγράμματος και των στελεχών του, κάτι που όπως είπε πρέπει να αποτελέσει το βασικό κριτήριο επιλογής, πέρα από φιλικές, οικογενειακές, κοινωνικές ή επαγγελματικές σχέσεις.

Ζήτησε την καθαρή υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, χωρίς αστερίσκους, δεύτερες σκέψεις και περίεργες εκλογικές συμπεριφορές, ώστε στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, η Ηγουμενίτσα να αλλάξει οριστικά σελίδα και να εισέλθει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης με όρους αειφορίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ολόκληρη η ομιλία του Π. Νταή:

Αγαπητοί συνδημότες, αγαπητές συνδημότισσες,

Εκ μέρους όλων των υποψηφίων συμβούλων του Συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για τη συμμετοχή σας στην αποψινή μας συγκέντρωση.

Είμαστε όλοι εδώ για να διατρανώσουμε την κοινή μας θέληση και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα πολλά, μεγάλα αλλά και μικρά προβλήματα του Δήμου που καθημερινά ταλαιπωρούν τους κατοίκους του.

Ο Δήμος λειτουργεί στον «αυτόματο πιλότο».

Υπάρχει έλλειψη σαφούς αναπτυξιακού οράματος για όλους τους τομείς, την πρωτογενή παραγωγή, τον τουρισμό, τις υπηρεσίες, την αξιοποίηση του λιμανιού. Γεγονός που αναγκάζει το Δήμο να ετεροκαθορίζεται κάθε φορά από τις εξελίξεις και όχι να είναι αυτός που τις καθορίζει και τις διεκδικεί.

Αποτέλεσμα: κανένα μεγάλο έργο ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.

Η περιοχή βρίσκεται σε μια κατάσταση αταξίας, όπου ο καθένας έχει την αίσθηση ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει, είτε γιατί καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου, ή γιατί θεωρεί ότι έχει προσβάσεις στην όποια εξουσία, με αποτέλεσμα να επικρατούν φαινόμενα διαφθοράς, άνισης μεταχείρισης των δημοτών, προνομιακής αντιμετώπισης πολιτών.

Στο τέλος την «πληρώνουν» πάντα οι συνεπείς δημότες ή αυτοί που δεν έχουν πρόσβαση στην εξουσία.

Ο Δήμος δεν έχει ισχυρή φωνή και παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε περιφερειακό ή κεντρικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να χάνονται ευκαιρίες χρηματοδότησης σημαντικών έργων και δράσεων ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Η ποιότητα ζωής των κατοίκων υποβαθμίζεται συστηματικά, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας αποδοτικής διαχείρισης των προβλημάτων της καθημερινότητας όπως η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός, η κατάσταση του οδικού δικτύου, το κυκλοφοριακό, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, η απουσία αξιόλογης πολιτιστικής κίνησης, ο μικρός βαθμός κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους δημότες που έχουν ανάγκη, τα προβλήματα προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ κ.α.

Η απουσία μέτρων για την προστασία και ανάδειξη του απαράμιλλου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και κεφαλαίου στην περιοχή, καθώς και για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές, είναι δυστυχώς εκκωφαντική. 

Φίλες και φίλοι

Η κατάσταση αυτή έχει έναν κοινό παρονομαστή: Τη θητεία της οριστικά πλέον απερχόμενης Δημοτικής Αρχής.

Μια θητεία «χαμηλών πτήσεων» και «ήσσονος προσπάθειας».

Ομολογουμένως είναι μια μέτρια Δημοτική Αρχή.

Προσπάθησε να διαχειριστεί τα μικρά θέματα αλλά χωρίς επιτυχία.

Απώλεσε μεγάλες ευκαιρίες για σημαντικά έργα ανάπτυξης.

Τα έργα που υλοποίησε, ήταν έργα μικρής πνοής, τα οποία εκτελέστηκαν με χαρακτηριστικά αργούς ρυθμούς.

Είναι η Δημοτική Αρχή που υλοποίησε τόσο λίγα έργα, σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που διήρκεσε η θητεία της.

Δυστυχώς, έφερε την Ηγουμενίτσα στα δικά της μέτρια δεδομένα.

Διαπιστώνοντας ότι η περιοχή μας βρίσκεται ουσιαστικά σε μια τελματώδη κατάσταση τα τελευταία χρόνια, εκτιμήσαμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε απόντες από τη μάχη και τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους κατοίκους της.

Έχοντας όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά τις δικές του επιστημονικές γνώσεις, επαγγελματικές εμπειρίες, αλλά και τη συμμετοχή στα κοινά από διάφορες θέσεις, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και συγκροτήσαμε το Συνδυασμό «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης».

Για να συγκροτηθεί ο Συνδυασμός και το ψηφοδέλτιο νίκης χρησιμοποιήσαμε την πειθώ, τη συζήτηση και τελικά καταφέραμε να συναντηθούμε με ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και έχουν κοινό όραμα για την πορεία του Δήμου.

Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, δεν είμαστε άνθρωποι της «καρέκλας».

Δεν νιώθουμε ότι μας χρειάζεται και δεν επιζητούμε δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες για να βρισκόμαστε συνεχώς στο προσκήνιο της τοπικής πολιτικής σκηνής.

Η κοινωνία δεν μας χρωστάει τίποτα, αλλά ούτε και εμείς χρωστάμε τίποτα σε κανέναν.

Είχαμε, έχουμε και θα έχουμε εργασία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Είμαστε άνθρωποι της δουλειάς, της οργάνωσης και της συστηματικής προσπάθειας.

Είμαστε προσηλωμένοι στην ουσία και όχι στις δημόσιες σχέσεις και την επικοινωνία.

Δεν χαϊδεύουμε αυτιά, δεν χτυπάμε πλάτες και δεν αναλωνόμαστε σε ανούσια χαμόγελα και χαιρετισμούς.

Επικοινωνία για εμάς είναι να αφιερώσεις χρόνο για να ακούσεις το πρόβλημα του άλλου, να το λύσεις και αν όχι να του εξηγήσεις γιατί δεν μπορείς να το λύσεις.

Με αυτά τα εφόδια διεξάγουμε τον προεκλογικό αγώνα.

Με αυτά τα εχέγγυα θα διοικήσουμε αύριο τον Δήμο.

Θέλω στο σημείο αυτό να προσδιορίσω με σαφήνεια και τη δική μου προσωπική συμμετοχή στη συλλογική αυτή προσπάθεια.

Ως επικεφαλής του Συνδυασμού λειτουργώ ως πρώτος μεταξύ ίσων και τίποτα πέρα από αυτό.

Ασχολήθηκα με την τοπική αυτοδιοίκηση για πρώτη φορά εκλεγόμενος δημοτικός σύμβουλος το 2019, ύστερα από μια μακρά και επιτυχημένη πιστεύω, σταδιοδρομία σε καίριες θέσεις της κρατικής διοίκησης.

Φιλοδοξία μου ήταν και είναι να προσφέρω με την εμπειρία και τις γνώσεις μου, στην ιδιαίτερή μου πατρίδα.

Αν χρησιμοποιούσα το «κληρονομικό δίκαιο» θα μπορούσα να είχα εμπλακεί πολύ πιο πριν, αφού είναι γνωστή η παράδοση και η προσφορά της οικογένειάς μου στην τοπική κοινωνία.

Δεν το έκανα όμως γιατί προτίμησα να πραγματοποιήσω πρώτα μια επαγγελματική διαδρομή, ώστε να έχω τα εχέγγυα μιας πετυχημένης ενασχόλησης με την τοπική αυτοδιοίκηση, βασιζόμενος στις δικές μου δυνάμεις.

Οι αντίπαλοί μας συνεχώς προβάλλουν ένα επιχείρημα, ότι δηλαδή η προηγούμενη απουσία μου από την περιοχή με έχει αποξενώσει από τη γνώση των προβλημάτων και των ανθρώπων της.

Το ερώτημα αυτό τέθηκε στις εκλογές του 2019 και απαντήθηκε με ηχηρό τρόπο από την τοπική κοινωνία.

Παρά το γεγονός αυτής της απουσίας, οι συμπολίτες με εξέλεξαν δημοτικό σύμβουλο, στις πρώτες θέσεις της κατάταξης.

Από τότε είμαι εδώ και είμαι παρόν.

Η παρουσία μου στο Δημοτικό Συμβούλιο τα τελευταία 4 χρόνια απέδειξε με εμφατικό τρόπο ότι και τα προβλήματα γνωρίζω, αλλά και ότι έχω τη γνώση, την εμπειρία και τη θέληση να βρω πειστικές απαντήσεις και λύσεις.

Για του λόγου το αληθές παρακαλώ όποιον συμπολίτη έχει αμφιβολίες να παρακολουθήσει τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, να ακούσει, να κρίνει και να συγκρίνει ελεύθερα και αβίαστα, τις τοποθετήσεις και τις θέσεις που λάβαμε όχι μόνο εγώ αλλά και όλοι οι συνάδελφοι, εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι που μετέχουν στο Συνδυασμό.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας Δημοτικής Περιόδου, θεωρώ ότι και συλλογικά και ατομικά, ασκήθηκε μια απολύτως υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Καταψηφίσαμε τα θέματα στα οποία διαφωνούσαμε, καταγγέλλοντας όπου ήταν απαραίτητο τη στάση της Δημοτικής Αρχής.

Προτείναμε εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν έγιναν ποτέ δεκτές, ούτε καν για συζήτηση, με αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.

Και φυσικά, υποστηρίξαμε όποια ενέργεια θεωρήσαμε ότι μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη του τόπου.

Αλλά αυτά είναι ιστορίες του παρελθόντος.

Εμείς σήμερα θέλουμε να μιλήσουμε για το μέλλον.

Όπως είναι γνωστό έχουμε αναρτήσει το αναλυτικό μας πρόγραμμα, στην ιστοσελίδα του Συνδυασμού όπου ο καθένας μπορεί να το πληροφορηθεί.

Σύνοψη του προγράμματος υπάρχει και στο καλαίσθητο φυλλάδιο που αυτές τις ημέρες διανέμουμε στους πολίτες στις περιοδείες μας σε όλα τα χωριά του Δήμου.

Ένα πρόγραμμα που εκπονήθηκε με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων από πολλούς κλάδους και αποτέλεσε αντικείμενο συστηματικής διαβούλευσης με τοπικούς συλλογικούς φορείς, καθώς και με απλούς πολίτες.

Το πρόγραμμά μας, το οποίο παρουσιάσαμε αναλυτικά σε ειδική εκδήλωση πριν από είκοσι ημέρες, διαρθρώνεται σε έξι τομείς: Ανάπτυξη για όλους ανάπτυξη παντού – Κοινωνική Πολιτική και αλληλεγγύη με επίκεντρο τον άνθρωπο – Προστασία και Ανάδειξη Περιβαλλοντικών και πολιτιστικών Πόρων με όρους αειφορίας – Πολιτισμός και Αθλητισμός ως κοινωνικά αγαθά αλλά και ως παράγοντες ανάπτυξης – Μοντέλο Διοίκησης Δήμου με δημοκρατία, διαφάνεια, αντικειμενικότητα, ίση μεταχείριση και αξιοκρατία – Ψηφιακή μεταρρύθμιση στην υπηρεσία του δημότη  – Αναδιοργάνωση της Δ.Ε.Υ.Α.Η. για τη διασφάλιση του νερού ως δημόσιου αγαθού, την προστασία του περιβάλλοντος, την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προστασία από φυσικές καταστροφές.

Το πρόγραμμα εξειδικεύεται στις πέντε Δημοτικές Ενότητες (Μαργαρίτι, Πέρδικα, Σύβοτα – Πλαταριά, Παραπόταμος και Ηγουμενίτσα).

Περιλαμβάνει τα έργα και τις δράσεις προτεραιότητας σε κάθε Κοινότητα του Δήμου.

Τέλος, αναφέρονται οι πηγές και το προγράμματα χρηματοδότησης για τα προτεινόμενα έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες.

Από το σύνολο του προγράμματος θα αναφέρω μόνο τις βασικές προτάσεις μας.

1.Αστική ανάπτυξη και ανάπλαση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου της Ηγουμενίτσας, στον άξονα δασύλλιο και κάστρο – εμπορικό κέντρο – παραλιακή λεωφόρος – Ξενία και Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και των κεντρικών περιοχών της Πλαταριάς στον παραλιακό δρόμο και στην περιοχή δίπλα στο ποτάμι, των Συβότων στην πλατεία Ανάβρας και στον κεντρικό πεζόδρομο έως τις παρυφές του οικισμού και της Πέρδικας με τη σύνδεση όλων των σημαντικών χώρων ιστορικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και τη διασύνδεση όλων αυτών των περιοχών από την Ηγουμενίτσα έως και την Πέρδικα, με ένα μεγάλο παραλιακό πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο.

2.Ριζική αναδιοργάνωση του τρόπου αποκομιδής των απορριμάτων, με την εφαρμογή των μεθόδων της ανακύκλωσης.

3.Αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος και του προβλήματος της έλλειψης χώρων στάθμευσης, με την ορθή εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το αντίστοιχο σχέδιο του Δήμου.

4.Ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων του πολεοδομικού σχεδιασμού με προτεραιότητα στην 5η και 6η Πολεοδομική Ενότητα, οι κάτοικοι της οποίας ταλαιπωρούνται χρόνια από τη γραφειοκρατία αφού ακόμα υπάρχουν εκκρεμμότητες στα σεισμόπληκτα δάνεια, καθώς και στην άμεση διεκπεραίωση των ανοικτών διαδικασιών στο Γραικοχώρι, το Μαυρούδι και σε όλες τις άλλες Κοινότητες με παρόμοια προβλήματα. Εκκίνηση για την εφαρμογή νέου τοπικού πολεοδομικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού. 

5.Ανάδειξη και αξιοποίηση των πολιτιστικών και φυσικών πόρων της περιοχής, προς όφελος των πολιτών και της ανάπτυξης. Προστασία και ανάδειξη των περιοχών Νατούρα (Δέλτα Καλαμά – Δρέπανο – Μακρυγιάλλι και λίμνη Καλοδικίου).

6.Εγκαθίδρυση επικοινωνίας και συνεργασίας Δήμου – τοπικής κοινωνίας, μέσω της ενεργοποίησης του θεσμού του Συνηγόρου του Δημότη.

7.Σταθεροί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Δημοτικής Αρχής και Δημοτικών Παρατάξεων της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

8.Τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διευκόλυνση της ουσιαστικής συμμετοχής των Δημοτικών Συμβούλων, των Προέδρων και των μελών των Δημοτικών Κοινοτήτων, εκπροσώπων φορέων και δημοτών.

9.Καθιέρωση του θεσμού της «Ώρας του Δημάρχου».

10.Ουσιαστική συνεργασία με τους προέδρους και τα συμβούλια των Κοινοτήτων για να θέτουμε μαζί τις προτεραιότητες που έχει κάθε χωριό και να συναποφασίζουμε τα έργα που χρειάζονται να εκτελεστούν σε ορίζοντα πενταετίας.

11.Μια φορά την εβδομάδα εκ περιτροπής, ο Δήμαρχος, αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες θα εδρεύουν στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων και μια φορά το τετράμηνο το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει στις έδρες αυτών, ώστε οι κάτοικοι να εξυπηρετούνται άμεσα και να μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά. Οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΗ θα είναι ανοικτές στο κοινό.

12.Έμφαση στα ζητήματα καθημερινότητας: αποτελεσματική αποκομιδή απορριμμάτων, ορθή λειτουργία δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και απορροής ομβρίων υδάτων, επαρκής ηλεκτροφωτισμός, προσοχή και φροντίδα για τους δημόσιους χώρους όπως παιδικές χαρές και χώροι αναψυχής, επέκταση χώρων πρασίνου, μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα.

13.Συμβουλευτική υποστήριξη για τους νέους και τους επιχειρηματίες ώστε να μπορούμε να καθοδηγούμε υπεύθυνα όλους όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην περιοχή, σε οποιονδήποτε τομέα παραγωγής, προκειμένου να ανακόψουμε το κύμα φυγής ανθρώπων σε παραγωγική ηλικία που δυστυχώς υπάρχει τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας.

14.Σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων κατάρτισης και εκπαίδευσης, με επίκεντρο τις ανάγκες της τοπικής αγοράς.

15.Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις κοινωνικές υπηρεσίες και δομές του Δήμου, με ιδιαίτερη έμφαση στη διευκόλυνση των ΑΜΕΑ.

16.Αναβάθμιση και εμπλουτισμός των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων σε συνάρτηση με την βελτίωση των υποδομών και του εξοπλισμού των αντίστοιχων χώρων. Λειτουργία κινηματογράφου και αίθουσας θεατρικών παραστάσεων, βιβλιοθήκης, και αίθουσας ηχογραφήσεων. Εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή κολυμβητηρίου στην Ηγουμενίτσα.

17.Εφαρμογή μεθόδων ψηφιακής διακυβέρνηση για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των δημοτών.

18.Τεκμηριωμένο και δυναμικό διεκδικητικό πλαίσιο για τα μεγάλα ζητήματα του Δήμου όπως ο περιφερειακός δρόμος της Ηγουμενίτσας, η λειτουργία σχολής ανώτατης εκπαίδευσης, η σιδηροδρομική σύνδεση, οι μεγάλοι οδικοί άξονες, η κατασκευή Μαρίνας στην Ηγουμενίτσα, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει εντός συγκεκριμένου και δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος.

Μιλώντας για διεκδικητικό πλαίσιο θα ήθελα να καταστήσω σαφή και τη θέση μας για τη λειτουργία του λιμανιού.

Τα προηγούμενα χρόνια ελήφθη μια εντελώς άστοχη απόφαση από το ΤΑΙΠΕΔ.

Άσχετες με την διεθνή επιβατική ή εμπορική κίνηση, υποδομές και εγκαταστάσεις, παραμένουν στην κυριότητα του ιδιωτικοποιημένου πλέον ΟΛΗΓ.

Αναφερόμαστε στο πορθμείο Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας, στο χώρο που προορίζεται για τη Μαρίνα Ηγουμενίτσας, στα αλιευτικά και τουριστικά καταφύγια σκαφών Συβότων, Πλαταριάς και Σαγιάδας.

Η απόφαση αυτή, μας στερεί χώρους και εγκαταστάσεις, που θα χρησιμοποιούνταν από τους τοπικούς φορείς για την ανάπτυξη του τουρισμού, της αλιείας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών.

Σε κάθε περίπτωση αυτό αποτελεί πλέον τετελεσμένο γεγονός, με το οποίο θα πρέπει να συμβιβαστούμε.

Το αποτέλεσμα είναι ότι παραχωρείται στο Δήμο τμήμα της χερσαίας ζώνης, χωρίς να του δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των αναπτυξιακών εγκαταστάσεων και υποδομών, προκειμένου να διασφαλιστούν τα απαραίτητα έσοδα για την ομαλή λειτουργία και τη συντήρηση των υποδομών, των δικτύων και των εγκαταστάσεων της παραλιακής ζώνης.

Για το λόγο αυτό κύριο μέλημα της Δημοτικής Αρχής πρέπει να είναι η εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες.

Η προσπάθεια θα στραφεί προς τρεις κατευθύνσεις:

-την αύξηση της τακτικής επιχορήγησης του Δήμου από το κεντρικό κράτος, με στέρεο επιχείρημα ότι ο Δήμος αναλαμβάνει πρόσθετες και σημαντικές αρμοδιότητες και ευθύνες,

-την αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, για την εκτέλεση έργων ανάπλασης στην παραλιακή ζώνη

-την διασφάλιση αντισταθμιστικών ωφελειών από τον ΟΛΗΓ όπως εκτέλεση έργων, δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, ανάπτυξη τουρισμού κρουαζιέρας και συνεδριακού τουρισμού, προβολή περιοχής, ανάδειξη της ιστορίας του λιμανιού που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης, χορηγίες για αθλητικές ή πολιτιστικές δράσεις, διασφάλιση θέσεων εργασίας και δικαιωμάτων εργαζομένων, προνόμιο εντοπιότητας στις προσλήψεις προσωπικού στον ΟΛΗΓ.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά χρειάζεται μια Δημοτική Αρχή με εμπειρία, γνώση, κύρος, ικανότητα στις διαπραγματεύσεις, με σαφή όραμα και στόχους.

Μια Δημοτική Αρχή που θα μπορεί να συζητά «επί ίσοις όροις» με τον ΟΛΗΓ, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον συνεργασίας, που θα επιτρέψει την αρμονική συλλειτουργία της πόλης με το λιμάνι, καθώς και την από κοινού αντιμετώπιση των οικιστικών, κυκλοφοριακών, περιβαλλοντικών οχλήσεων, που δημιουργεί η λειτουργία του λιμανιού, στις γειτονικές περιοχές με αυτό, αλλά και στο σύνολο του αστικού ιστού της πόλης.

Για τους λόγους αυτούς φίλες και φίλοι ζητούμε να μας υποστηρίξετε ενεργά.

Ο Συνδυασμός μας αποτελείται από πρόσωπα που δεν έχουν κουράσει αλλά και δεν έχουν κουραστεί από την πολύχρονη άσκηση εξουσίας και τα όσα αρνητικά επιφέρει αυτό το γεγονός.

Οι δημότες έχουν καταλάβει ότι γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα του Δήμου, έχουμε τη θέληση και βεβαίως τις γνώσεις, την ικανότητα και την εμπειρία να τα αντιμετωπίσουμε.

Διαθέτουμε το πλέον ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα, με το οποίο θα διασφαλιστεί η αναπτυξιακή πορεία της περιοχής και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Προσωπικά, έχοντας σπουδάσει την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημόσια διοίκηση, έχοντας θητεύσει ως επικεφαλής νευραλγικών κρατικών υπηρεσιών, έχοντας διατελέσει εκτελεστικός Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου μεγάλου δημόσιου οργανισμού και έχοντας όλη μου την επιστημονική και επαγγελματική πορεία να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και την αξιοποίηση των πηγών χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα και εθνικούς πόρους, μπορώ με ασφάλεια να υποσχεθώ την ετοιμότητά μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του Δήμου, τα οποία μόνο με οργανωμένη, συστηματική και μεθοδική προσέγγιση μπορούν να επιλυθούν.

Είμαστε μια συνεκτική και ποιοτική ομάδα, που μας διακρίνει η όρεξη για δουλειά και προσφορά στην τοπική κοινωνία, χωρίς να έχουμε βάρη από το παρελθόν.

Το τρίπτυχό μας είναι: Γνωρίζουμε, θέλουμε, μπορούμε.

Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι το γεγονός πως, ασχολούμαστε πολύ σοβαρά με τα θέματα του δήμου και όσοι εξ υμών είμαστε στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και οι άλλοι συνάδελφοι επαγγελματίες και επιστήμονες που ο καθένας από το δικό του μετερίζι γνωρίζει τα προβλήματα της περιοχής.

Το πρόγραμμά μας υπερέχει σε μεγάλο βαθμό και με τα πρόσωπα που στελεχώνουν τον συνδυασμό, η υλοποίηση αυτού του προγράμματος είναι απολύτως εφικτή σε ορίζοντα πενταετίας.

Φίλες και φίλοι, στην προσπάθειά μας αυτή, ο μοναδικός σύμμαχος, ο μεγάλος χορηγός και ο βασικός υποστηρικτής είστε όλοι εσείς.

Δεν ζητήσαμε χρίσματα από κόμματα, ούτε και λάβαμε.

Δεν πρόκειται να ασκήσουμε αντιπολίτευση ούτε να είμαστε η συμπολίτευση στην όποια κυβέρνηση, αλλά σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με όλους για την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου, καθώς και να βρεθούμε απέναντι σε αποφάσεις βλαπτικές για τον τόπο.

Αξίζει αυτή τη φορά η τοπική κοινωνία να δοκιμάσει αυτό το διαφορετικό που προτείνουμε.

Το παρελθόν, οι επαγγελματίες πολιτικοί, τα πρόσωπα που έχουν διαχειριστεί κατά κανόνα αποτυχημένα τις τύχες του τόπου, οι άνθρωποι που αναζητούν την εξουσία ως μέσο πολιτικής επιβίωσης ή βιοπορισμού έχουν κουραστεί και έχουν κουράσει τους πολίτες.

Ας τους αφήσουμε πίσω να ξεκουραστούν και ας προχωρήσουμε μπροστά, με νέα και άφθαρτα στελέχη, με γνώση, ήθος, εμπειρία και διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά. 

Η προεκλογική μας εκστρατεία που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες ήταν ένα πραγματικά απολαυστικό ταξίδι.

Περιοδεύσαμε σε όλα τα χωριά του Δήμου μαζί με τους υποψηφίους συμβούλους, η συμπόρευση των οποίων με τιμά ιδιαίτερα και μου δημιουργεί ευθύνες να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους.

Συνταξιδιώτες όμως είστε όλοι εσείς που μας υποστηρίζετε με την εθελοντική συμμετοχή σας στις δράσεις μας, με τις προτάσεις σας για τη διαμόρφωση του προγράμματος και με τη γενικότερη συμπαράστασή σας.

Χωρίς όλους εσάς δεν θα φτάναμε εδώ σήμερα.

Σας καλώ όλους λοιπόν να συνεχίσουμε τον ωραίο και αξιοπρεπή αυτό αγώνα μέχρι την Κυριακή, διεκδικώντας την υποστήριξη όλων των δημοτών, με εγρήγορση και χωρίς εφησυχασμούς.

Περίεργες θεωρίες που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες του τύπου είστε οι καλύτεροι και θα σας ψηφίσουμε στο δεύτερο γύρο, στον οποίο θα είστε σίγουρα, γιατί την πρώτη Κυριακή πρέπει να εκπληρωθούν διάφορες κοινωνικές, επαγγελματικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσουν τον κανόνα.

Όσο και να μας ικανοποιεί το γεγονός ότι ακόμη και οι αντίπαλοί μας, αναγνωρίζουν την ποιοτική υπεροχή μας, την πρωτιά μας και τη βέβαιη συμμετοχή μας στο δεύτερο γύρο, πρέπει να πούμε όμως μερικές αλήθειες.

Οι εκλογές και ιδίως οι δημοτικές δεν αποτελούν πεδίο εκπλήρωσης υποχρεώσεων.

Οι αρμοδιότητες των Δήμων άπτονται σοβαρών θεμάτων που αφορούν στη ζωή, την περιουσία, την πρόοδο και την προκοπή και εν τέλει το μέλλον των κατοίκων μιας περιοχής.

Είναι μια επιλογή πολύ πιο σοβαρή από μια φιλία, οικογενειακή σχέση ή κοινωνική και επαγγελματική υποχρέωση.

Είναι μια επιλογή που πρέπει να γίνει αντικειμενικά και με κριτήρια την ικανότητα, το ήθος, τη διάθεση για προσφορά.

Η εκλογική αναμέτρηση είναι μια και ενιαία.

Αν θεωρούμε κάποιον ικανό και κατάλληλο, τον ψηφίζουμε την πρώτη Κυριακή και αν χρειαστεί και την δεύτερη, χωρίς άλλες σκέψεις, χωρίς αμφιβολίες, χωρίς περισπασμούς.

Πόσω μάλλον που εμείς θεωρούμε ότι μπορεί και να μην υπάρχει δεύτερη Κυριακή.

Για το λόγο αυτό σας ζητούμε να μας στηρίξετε ενεργά και αποφασιστικά την επόμενη Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023.

Είναι μια ημέρα που η Ηγουμενίτσα θα γυρίσει σελίδα.

Είναι μια ημέρα που θα σηματοδοτήσει την αλλαγή στο Δήμο.

Είναι μια ημέρα η οποία θα καταγραφεί ως η απαρχή της νέας πορείας της περιοχής προς την ανάπτυξη με όρους αειφορίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σας καλούμε να γίνετε συμμέτοχοι στην προσπάθεια αυτή.

Με πρώτο βήμα την ψήφο σας την Κυριακή.

Και δεύτερο βήμα την ενεργό συμμετοχή σας στην διακυβέρνηση του Δήμου την επόμενη πενταετία, μέσα από τις ανοικτές, δημοκρατικές διαδικασίες που θα εφαρμόσουμε, αλλά και την κριτική σας όπου αυτό απαιτείται.

Να είστε σίγουροι ότι δεν θα σας διαψεύσουμε, γιατί η επόμενη πενταετία αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία για να αντιστραφεί η πτωτική πορεία της περιοχής.

Να είστε βέβαιοι ότι πέντε χρόνια μετά, κάνοντας μαζί την αξιολόγηση αυτής της προσπάθειας θα είστε όλοι περήφανοι.

Και θα μπορείτε να πείτε με ειλικρίνεια ότι ναι ήμουν και εγώ εκεί και συνέβαλλα στην αλλαγή της ιστορίας της πόλης μας.

Για μια Ηγουμενίτσα λειτουργική που θα την αγαπάνε πραγματικά οι κάτοικοί της.

Για μια περιοχή που θα είναι ελκυστική για τους επισκέπτες της.

Για μια Ηγουμενίτσα που θα κρατήσει στην αγκαλιά της τους νέους ανθρώπους.

Για να γίνουν η Ηγουμενίτσα, ο Παραπόταμος, το Μαργαρίτι, η Πέρδικα, τα Σύβοτα και η Πλαταριά καλύτερες για τις επόμενες γενιές.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη συμμετοχή και τη στήριξή σας.

Καλό αγώνα και με τη νίκη.

Κλείνοντας θα ήθελα να καλέσω τους υποψηφίους μας.

Να τους δείτε για μια ακόμα φορά.

Είναι οι άνθρωποι που συνειδητά δίνουν καθημερινά τον αγώνα, αντιστεκόμενοι σε πιέσεις πολλές φορές αθέμιτες.

Είναι οι άνθρωποι που με τη δική σας ψήφο θα διοικήσουν το Δήμο την επόμενη πενταετία.

Είναι και θα είναι οι δικοί σας άνθρωποι.