Οι « Ελιές Μπολιάνας».
Ενα μοναδικό δώρο Θεού στην περιοχή του Καλαμά …!
Το Τοπικό Διαμέρισμα Γολάς βρίσκεται σε απόσταση 24 χιλιομέτρων από την πόλη των Φιλιατών. Οι κάτοικοι του ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και ιδιαιτέρα με την παραγωγή των περίφημων ελιών που είναι γνωστές ως «Ελιές Μπολιάνας».
Η Μπολιάνα Θεσπρωτίας είναι επιτραπέζια ελιά που παράγεται από την ποικιλία ελιάς “κονσερβολιά”. Έχει γεύση φρουτώδη και σάρκα μαλακή και ο καρπός της ελιάς είναι μαύρος ή πράσινος.
Στο Τοπικό Διαμέρισμα Γολάς ανήκει και ο συνοικισμός της Ραβοστίβας σε μικρή απόσταση από τον οποίο βρίσκονται τα ερείπια του τοξωτού γεφυριού της Μπολιάνας. Το χωριό διαθέτει ένα από τα αρχαιότερα σχολεία της περιοχής χτισμένο το 19ο αιώνα.
Η Γολά είναι ελληνικό ορεινό μικρό χωριό του δήμου Φιλιατών της Περιφέρειας Ηπείρου (Σχέδιο Καλλικράτης). Ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, στην άλλοτε επαρχία Φιλιατών. Από το 1999 έως το 2010 σύμφωνα με την τότε διοικητική διαίρεση της Ελλάδας αποτελούσε έδρα κοινότητας του δήμο Φιλιατών. Από 01 Ιανουαρίου 2011 αποτελεί έδρα της ομώνυμης τοπικής κοινότητας, της δημοτικής ενότητας Φιλιατών, του ομώνυμου Δήμου.
Βρίσκεται Β.Δ. του όρους Χιονίστρα,στα σύνορα με την άλλοτε επαρχία Σουλίου, σε υψόμετρο 290μ.
Ο πληθυσμός του, ασχολούμενος με την γεωργία και την κτηνοτροφία έκανε και κάνει προσπάθειες ευημερίας. Εκκλησιαστικά υπάγεται στην Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας.
Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου.
Στις 06 Αυγούστου το χωριό γιορτάζει τη Μεταμόρφωση του Σωτήρα με μεγάλο ημερήσιο πανηγύρι στο προαύλιο της εκκλησίας.
Τα απομεινάρια του γεφυριού που βρίσκονται κάτω από την αρχαία Οσδίνα, στην περιοχή Μπολιάνας (νομός Θεσπρωτίας).
Υπήρξε το μεγαλύτερο ζευκτό γεφύρι του Καλαμά (με πέτρινες κολώνες και ξύλινο οδόστρωμα). Εντάσσεται στη βυζαντινή περίοδο. Από τις Πέντε Εκκλησιές κατεβαίνουμε το δρόμο που μας οδηγεί στην κοιλάδα του Καλαμά. Μόλις φτάσουμε στο ποτάμι συναντάμε στα δεξιά μας το γεφύρι. Οι Συντεταγμένες είναι : N 39° 35΄22,7΄΄ E 020° 27΄28,2΄΄. Το Υψόμετρο: 290 μ.
Τα παρακείμενα Κτίσματα είναι : η Γέφυρα τύπου Belley. Η Μορφή του : Ζευκτό, η Κατάσταση του : Γκρεμισμένη
Η αρχική ονομάσια της κοινότητας που συστάθηκε το 1919 ήταν Οσδίνα, όπως και του αρχαίου βυζαντίνου οικισμού που καταστράφηκε από τους Τούρκους τον 17ο αιώνα. Το 1927 η κοινότητα μετονομάστηκε σε Πέντε Εκκλησιές δηλώνοντας έτσι την έντονη θρησκευτική δραστηριότητα των κατοίκων του οικισμού.
Ο Θύαμις ή Θύαμης ή Καλαμάς είναι ο μεγαλύτερος (σε μήκος) ποταμός της Ηπείρου και ο έβδομος μεγαλύτερος της Ελλάδας. Θύαμις είναι το αρχαίο όνομά του, ενώ Καλαμάς αποκαλούνταν στο παρελθόν ο μεγαλύτερος παραπόταμός του, αλλά με το πέρασμα του χρόνου οι δύο ονομασίες ταυτίστηκαν.
Το υδροηλεκτρικό έργο στην περιοχή Αβαρίτσας – Μπολιάνας,που επανήλθε στο προσκήνιο, δημιουργεί ένταση στη Θεσπρωτία.
Η περιοχή της Αβαρίτσας ανήκει στο δήμο Σουλίου.
Η περιοχή της Μπολιάνας στο δήμο Φιλιατών. Στην Παραμυθιά είναι θετικοί, ενώ στους Φιλιάτες είναι κατηγορηματικά αρνητικοί.Οι προέδροι των κοινοτήτων του μέσου Καλαμά της μεριάς που υπάγεται στον Δήμο των Φιλιατών, μαζί με του κατοίκους της εκεί περιοχής, αντιδρούν με την επικείμενη κατασκευή υδροηλεκτρικού Φράγματος.
Ο λόγος είναι λογικός επειδή κατά πρώτον και κύριο οι κάτοικοι επικαλούνται τις ήδη υπάρχουσες χειμερινές πλημμύρες, πόσο μάλλον όταν το φράγμα μαζέψει τα νερά…! Οι ιθύνοντες του εκεί πληθυσμού στην περιοχή με ψήφισμά τους προ πολλού ανάλυσαν τις απόψεις τους για την αντίρρηση που έχουν περί της κατασκευής του Φράγματος στην Αβαρίτσα.
Φυσικά δεν είναι δυνατό να ξεσηκώνεται κόσμος για κάποια επένδυση που θα είναι υπέρ της ανάπτυξης της περιοχής.
Αρα όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα, έχουν τις υποψίες τους και τις επιφυλάξεις τους για το έργο. Η κατασκευή του φράγματος θα είναι έργο ανάπτυξης ή έργο χωρίς τις ανάλογες μελέτες για το περιβάλλον αλλά και για την ήρεμη επιβίωση των κατοίκων; “Εργο Ανάπτυξης ή μελλοντικός Πνιγμός;”…
Θέλουμε την άποψή σας αφού πρώτα δοκιμάσετε τις περίφημες «Ελιές Μπολιάνας».
πηγή: Ράδιο Φιλιάτες