H Λαϊκή Συσπείρωση για την έναρξη της λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και τις δηλώσεις του νέου Δημάρχου Ηγουμενίτσας

laiki

Διαβάσαμε στον τοπικό τύπο, ανακοίνωση του κ. Νταή δημάρχου Ηγουμενίτσας  για την έναρξη της λειτουργίας το Σταθμού Μεταφόρτωσης  Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

Η   χρησιμότητα των ΣΜΑ είναι αναμφισβήτητη για το ΚΚΕ και την  Λ.Σ., η  δε  σχετική  υποδομή    και  το  καθεστώς  λειτουργίας  τους  θα  έπρεπε  να  είναι  υπόθεση  της  τοπικής  διοίκησης  κι  όχι  των  επιχειρηματιών.

Για αυτό  εμείς  σαν  Λ.Σ   εδώ  και  8 χρόνια    αγωνιζόμασταν  για την έγκαιρη  υλοποίηση  του  έργου και  επίσπευση  της  λειτουργίας των όταν οι δήμαρχοι της  περιοχής  ήταν σε πόλεμο με τον περιφερειάρχη για το ποιός θα έχει «διαχείριση» του έργου.

Το  έργο έπρεπε, με βάση τον σχεδιασμό του ΠΕΣΔΑ, να είχε παραδοθεί και λειτουργήσει πριν από την λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Ελευθεροχώρι. (Υπενθυμίζουμε ότι η ΜΕΑ έγινε με ΣΔΙΤ από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και έχει παραδοθεί και λειτουργεί από 26/03/2019)

Ωστόσο οι ΣΜΑ, μετά από 23 παρατάσεις και 8 χρόνια καθυστέρηση από την καθορισμένη ημερομηνία παράδοσης, ξεκινούν την λειτουργία τους τώρα και όχι με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του ΠΕΣΔΑ.

Ο σχεδιασμός προέβλεπε την λειτουργία του ΣΜΑ υπό την ευθύνη του διαδημοτικού Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΔΣΑ) με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

 Η κατασκευάστρια εταιρεία όφειλε, με βάση την σύμβαση, να κάνει δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ για 6 μήνες και να εκπαιδεύσει τους εργαζόμενους του ΑΣΔΣΑ

Αυτή θα ήταν η κανονική λειτουργία των ΣΜΑ.

Ο κ. Νταής τα γνωρίζει πολύ καλά αυτά γιατί τα υπερασπίστηκε σαν δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης την προηγούμενη θητεία.

Άρα για ποια κανονική λειτουργία των ΣΜΑ κάνει λόγο σήμερα;

Δεν γνωρίζει ότι την λειτουργία των ΣΜΑ έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία μετά από 2 δημοπρατήσεις του  Δ.Σ. του  ΑΣΔΣΑ; (Που τυχαίνει να είναι η κατασκευάστρια εταιρεία.) Πρόκειται καθαρά για ιδιωτικοποίηση και αυτού του τομέα διαχείρισης των Αστικών Στερεών Απορριμμάτων (ΑΣΑ).

 Η δε  διαμάχη μεταξύ περιφερειάρχη και δημάρχων ήταν στην ουσία για το ποιος θα δημοπρατήσει τους ΣΜΑ, δηλαδή για το ποιος θα τους παραδώσει στους ιδιώτες. Γιατί άραγε;

Αργότερα με  δήλωση προεκλογικά  κ. Νταής έχει χαρακτηρίσει αυτήν την διαδικασία σαν «αναγκαίο κακό».

Είναι δυνατόν όμως το «αναγκαίο κακό» να θεωρείται μεγάλη επιτυχία; Η πείρα όμως έχει δείξει ότι το μικρότερο κακό οδηγεί πάντοτε στο μεγάλο κακό. Στην προκειμένη περίπτωση οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. 

Στην πρόσφατη όμως ανακοίνωση του γράφει       :

  «Η λειτουργία όλων των ΣΜΑ αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία αλλά και πρόκληση για την πρωτοβάθμια Τ.Α., η οποία καλείται να διαχειριστεί αποτελεσματικά μια από τις πλέον σημαντικές τοπικές υποθέσεις»

Αλήθεια τι είδους διαχείριση θα κάνουν οι δήμοι εκτός από να χαρατσώνουν τους κατοίκους; Την ΜΕΑ διαχειρίζεται η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με ληστρικούς όρους,  τους ΣΜΑ  και την μεταφορά από ΜΕΑ σε ΧΥΤΥ επίσης ιδιώτες, την διακομιδή στις τουριστικές περιοχές του δήμου Ηγουμενίτσας την κάνουν πάλι ιδιώτες. Τι μένει άραγε να διαχειρίζεται ο δήμος; Και  για πόσο, όσον εφαρμόζεται αυτή η πολιτική;

Ο κ. Νταής καταλήγει «Για το λόγο αυτό συγχαίρουμε τον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου (απερχόμενο Δ.Σ. και εργαζομένους) γιατί επέτυχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, κάτω από αντίξοες συνθήκες, αλλά και τους Ο.Τ.Α. που στήριξαν την προσπάθεια αυτή.»

Αλήθεια για ποίον άλλον εκτός από τις εταιρείες διαχείρισης, η ιδιωτικοποίηση είναι  «επιθυμητό αποτέλεσμα»; Σίγουρα όχι για τα λαϊκά στρώματα  που θα κληθούν να «πληρώσουν το μάρμαρο» από αυτή την πολιτική.

   Τέλος όσο ισχύουν τα παραπάνω τι είδους αποτελεσματική διαχείριση θα μπορούσε να γίνει; Τι μαγικά θα   μπορούσε να κάνει ένας οικονομολόγος  για να είναι «και λύκος χορτάτος και  τα πρόβατα σωστά»; Δεν γίνεται και οι επιχειρηματικοί όμιλοι να κερδίζουν και τα πλατειά λαϊκά στρώματα να ευημερούν.

  ΕΠΟΜΕΝΩΣ,  δεν  είναι  για  πανηγυρισμούς  αλλά  για  σοβαρό  προβληματισμό  για  το  πως  καλύτερα  θα  δοθεί  λύση στην διαχείριση των ΑΣΑ που  θα  είναι  συμφέρουσα  για  τους  κατοίκους , κι  όχι  για  τους  επιχειρηματίες. Και την λύση θα δώσει ο λαός με τον αγώνα του για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Σε αυτόν τον αγώνα καλεί η Λαϊκή Συσπείρωση.

Γιατί,  για  το  κρίσιμο  σημείο είναι το ποιος θα διαχειριστεί τα απορρίμματα, με ποιον τρόπο, και  για όφελος ποιανού. Για αυτό απέναντι σε αυτή την πολιτική εμείς προβάλλουμε ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη.

ΛΕΜΕ:

  •  ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.
  •  ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους, από μια μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου.
  • Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων, σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Με αυτές τις θέσεις απευθυνόμαστε στο λαό του δήμου μας και τους καλούμε να αγωνισθούν ενάντια στο χαράτσωμα των «ανταποδοτικών τελών» που αποτελεί πηγή πλούτου για τους επιχειρηματίες. Αυτό πρέπει να γίνει υπόθεση του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Τέλος και από το γεγονός της ιδιωτικοποίησης των ΣΜΑ, πρέπει να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για την  αναγκαιότητα του αγώνα για μια οικονομία και κοινωνία που θα έχει στόχο και σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων και όχι την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. 

Ηγουμενίτσα 25/01/2024