Ταφόπλακα στον ITGI: Οριστικά στην Αλβανία το φυσικό αέριο

agwgos-fysikoy-aerioy-2-thumb-large

agwgos-fysikoy-aerioy-2-thumb-largeΤαφόπλακα στον ελληνοιταλικό αγωγό φυσικού αερίου βάζουν τα συναρμόδια υπουργεία και η ελληνική κυβέρνηση. Και η ταφόπλακα μπαίνει από τη στιγμή που επισπεύδονται όλες οι διαδικασίες για την προώθηση του ελληνοαλβανοιταλικού αγωγού, ο οποίος βέβαια αφήνει εκτός κάθε σχεδιασμού την Ήπειρο.
Το θέμα συζήτησαν με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών βουλευτές της Ηπείρου και η απάντηση που πήραν ήταν ότι το έργο παγώνει οριστικά!

Αντιθέτως προχωρούν όλες οι διακρατικές συζητήσεις και συνεργασίες ώστε προχωρήσει ο ΤΑΡ ο οποίος μέχρι πριν λίγους μήνες θεωρούνταν ανταγωνιστικός του ελληνοιταλικού και δεν αποτελούσε επιλογή για την Ελλάδα.
Στις συζητήσεις αυτές πρωταγωνιστεί ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος στις αρχές Οκτωβρίου είχε συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του και αμέσως μετά μετέφερε στους δημοσιογράφους  «την κοινή βούληση να προχωρήσει η προεργασία ώστε να υπογραφεί η συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ»!

Λίγες μέρες νωρίτερα άλλωστε, στις 27 Σεπτεμβρίου και σε….ουδέτερο έδαφος, στη Νέα Υόρκη, Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία υπέγραφαν το Μνημόνιο Κατανόησης, με το οποίο οι τρεις χώρες εκφράζουν την πρόθεσή τους να συνεργασθούν σχετικά με το σχέδιο Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ), που αφορά αγωγό φυσικού αερίου.
 Στόχος τους να ακολουθήσει άμεσα και μετά τις σχετικές διεργασίες και διαβουλεύσεις η υπογραφή σχετικής συμφωνίας.
Και φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αφήνει το χρόνο να περάσει.
Την προηγούμενη βδομάδα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νότης Μηταράκης, συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Κοινοπραξίας Trans Adriatic Pipeline (TAP) Kjetil Tungland και τον Διευθυντή της TAP για την Ελλάδα, Rikard Scoufias.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωνε αμέσως μετά ότι η κατασκευή του αγωγού TAP που θα συνδέει τη βορειοανατολική Ελλάδα με τη νότια Ιταλία μέσω Αλβανίας, είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας τόσο για την Ελληνική οικονομία – καθώς θα δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας – όσο και για την Ευρώπη λόγω της διαφοροποίησης των διόδων μεταφοράς του αερίου και την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας.
Και η συνέχεια ήρθε από τον κ. Χατζηδάκη ο οποίος στη συνάντησή του με Ηπειρώτες Βουλευτές ξεκαθάρισε ότι ο ελληνοιταλικός αγωγός βγαίνει πλέον εκτός σχεδιασμού και δεν υφίσταται καμία προοπτική για την υλοποίηση του έργου.
Ενός έργου που προβάλλονταν επί χρόνια ως μείζονος σημασίας καθώς θα μετέτρεπε την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής  Ευρώπης.
Έτσι κενό γράμμα αποτελεί και η νομοθετική θέσπιση της ΕΠΑ Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, η οποία στόχευε στη διανομή φυσικού αερίου στην περιοχή μας.
Με την εξέλιξη αυτή η Ήπειρος μένει οριστικά εκτός κάθε σχεδιασμού για τροφοδότηση με φυσικό αέριο.
Όσο για την ΜΠΕ που προκάλεσε τις αντιδράσεις στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου μάλλον ήταν τελικά πολύ κακό για το τίποτα…. Ή πολύ κακό λόγω της έλλειψης ενημέρωσης…
Κι αυτό επειδή η έγκριση των μελετών αποτελεί πια μια τυπική διαδικασία προκειμένου να πληρωθεί η εταιρία που τις εκπόνησε.
Vaso Skoulika