Ένα μήνυμα «αντίστασης απέναντι στην τρομοκρατία και το φόβο», ένα μήνυμα «υπεράσπισης της ελευθερίας σκέψης και έκφρασης», έστειλε στη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.
Με ένα πανό όπου αναγράφονταν η φράση που έγινε παγκόσμιο σύμβολο, «Je suis Charlie», με κονκάρδες στο πέτο και τηρώντας ενός λεπτού σιγή, καταδίκασαν τη δολοφονική-τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι και εξέφρασαν τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη τους στον Γαλλικό λαό.
«Υπερασπιζόμαστε τις αξίες μιας παγκόσμιας ανοιχτής και ανεκτικής κοινωνίας που σέβεται τη διαφορετικότητα, στο χρώμα, στη φυλή, στη θρησκεία, στον πολιτισμό, στην άποψη. Προβάλουμε τα ιδεώδη της Δημοκρατίας απέναντι στη βαρβαρότητα και τη μισαλλοδοξία», είπε –μεταξύ άλλων- ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας στην τοποθέτηση του που αποτέλεσε την πρόταση ψηφίσματος που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το Ψήφισμα
Αναλυτικά το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Δημάρχου, αναφέρει:
«Ως Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων συμμετέχουμε στο πένθος του γαλλικού λαού και στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα αντίστασης απέναντι στην τρομοκρατία και το φόβο. Ένα μήνυμα υπεράσπισης της ελευθερίας σκέψης και έκφρασης.
Υπερασπιζόμαστε τις αξίες μιας παγκόσμιας ανοιχτής και ανεκτικής κοινωνίας που σέβεται τη διαφορετικότητα, στο χρώμα, στη φυλή, στη θρησκεία, στον πολιτισμό, στην άποψη.
Προβάλουμε τα ιδεώδη της Δημοκρατίας απέναντι στη βαρβαρότητα και τη μισαλλοδοξία.
Μαζί με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη που διατράνωσαν ειρηνικά και αποφασιστικά «Je suis Charlie», μετά τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές δολοφονίες στο Charlie Hebdo, λέμε κι εμείς «είμαστε Charlie». Αυτό είναι η νίκη της Δημοκρατίας απέναντι στην τρομοκρατία.
Η Δημοκρατία είναι το κορυφαίο πολίτευμα, γιατί ο θεμέλιος λίθος του είναι η αναγνώριση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης ακόμη και σε εκείνους με τους οποίους κανείς διαφωνεί απόλυτα.
Πολιτικά συστήματα που εδραιώνονται στο θρησκευτικό ή φυλετικό φανατισμό είναι αυτά που θρέφουν την τρομοκρατία και ιστορικά έχει αποδειχθεί στην Ευρώπη και στον κόσμο, ότι οδηγούν στον όλεθρο και στον ευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Δεν αρκεί όμως μόνο η καταδίκη για να αποτρέψει από τη μία τον φανατισμό και την τρομοκρατία κι από την άλλη το φόβο και την ανασφάλεια.
Η Δημοκρατία δεν μπορεί να θωρακιστεί με αστυνομική προστασία, αλλά με μια συντονισμένη και συλλογική προσπάθεια για να εξαλειφθούν κοινωνικές ανισότητες, να σταματήσουν καιροσκοπικές πολιτικές της Δύσης στις λεγόμενες χώρες του τρίτου κόσμου. Κι εν τέλει από μια παγκόσμια προσπάθεια να αλλάξει το status του σύγχρονου κόσμου μας που διαχωρίζεται σε εξαθλιωμένους και ευημερούντες».