Με κεντρικό σύνθημα «την Πρωταπριλιά τελειώνουν τα ψέματα», η Δημοκρατική Ευθύνη προχώρησε το Σάββατο στο Ιδρυτικό της Συνέδριο.
«Το Ψεύδος Εάλω», αναφώνησε ο Αλέκος Παπαδόπουλος, από το βήμα του συνεδρίου, θέτοντας ως προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση το τρίπτυχο: «Πολιτική Αυτογνωσία –Ισχυρή Απόφαση – Εθνική Αξιοπρέπεια».
Ο 68χρονος Θεσπρωτός πολιτικός, αναγνωρίζοντας ότι η «Δημοκρατική Ευθύνη» αποτέλεσε πρωτοβουλία του, δήλωσε ότι: «διατηρώ δυο δικαιώματα, τα οποία και ασκώ. Το πρώτο είναι να εξακολουθώ να διατυπώνω δημοσίως τις απόψεις για την χώρα μου, και δεύτερον να διατρανώνω την πεποίθηση μου, ότι τη χώρα πρέπει να την αναλάβουν καινούριες δυνάμεις, καινούριοι άνθρωποι για να τη βγάλουν από το σημερινό εφιάλτη. Γι’ αυτό πήρα την πρωτοβουλία να τους ενθαρρύνω και να τους πείσω ότι έχουν χρέος από ουδέτεροι παρατηρητές να εισέλθουν με τον τρόπο που οι ίδιοι θα επιλέξουν, στην δημόσια προσφορά. Να πιστέψουν ότι η χώρα πρέπει να οικοδομήσει ένα νέο ισχυρό κεφάλαιο αξιοπιστίας. Να συνεγείρουν και άλλους ανθρώπους, με οδηγό ένα νέο καθοδηγούν τη χώρα πνεύμα. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν κύρος στις τοπικές κοινωνίες όπου ζούνε, είναι εκείνοι που είναι πιστοποιημένοι στους εργασιακούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς τους χώρους που δρουν. Είναι οι άνθρωποι της εποχής μας».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ευθύνες για την πορεία της χώρας και την κρίση του «παλιού πολιτικού συστήματος» συμπεριλαμβάνοντας και τον εαυτό του σε αυτό σημειώνοντας ότι: «το τότε πολιτικό προσωπικό στο οποίο ανήκα και εγώ και πολύ περισσότερα το σημερινό, δεν έχει καμία δυνατότητα να ανατάξει την χώρα. Όπως και οι διάφορες ελίτ, οικονομικές, πολιτικές και κάθε είδους κοινωνικές κλπ., δεν συγκροτήθηκαν σε εθνική αστική τάξη και παρέμειναν μοναχικές, αδιάφορες για το συλλογικό συμφέρον και μόνο ιδιοτελείς, δεν ήταν και δεν είναι σε θέση να διαδραματίσουν κανένα θετικό ρόλο, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες».
«Υπεύθυνη του φαινομένου αυτού είναι όλη η πολιτική τάξη, όλα τα κόμματα και όλες οι ελίτ της χώρας. Τόσο η ιστορικά, πάντα, λαϊκίστικη ελληνική Δεξιά, όσο και η απροσάρμοστη και παρωχημένη ελληνική Αριστερά, ποιούν τη νήσσαν ή σφυρίζουν αδιάφορα μετά την μεταξύ τους διομολογημένη συμφωνία, επιχειρούν να ενοχοποιήσουν μόνο το ούτως η άλλως, έχοντα ευθύνη ΠΑΣΟΚ, ως αποκλειστικά υπεύθυνο, απαλλάσσοντας τους εαυτούς τους. Αυτό συνιστά δειλία και ανηθικότητα.»
Μιλώντας στη Θεσπρωτική, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, επεσήμανε ότι η Δημοκρατική Ευθύνη είναι μια νέα διαφορετική πολιτική οντότητα, τόσο στη δομή της όσο και στο λόγο της. «Έχει πρόγραμμα» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, «όχι μόνο για το τι πρέπει να γίνει αλλά και πως πρέπει να γίνει. Όλα τα αναγκαία μέτρα και βήματα. Ένα πρόγραμμα που έχει το θάρρος η Δημοκρατική Ευθύνη να πει ότι δεν θα αρέσει σε μεγάλο τμήμα του λαού που είναι ακόμα βολεμένο σε αθέμιτα συντεχνιακά κεκτημένα.».
Στο ιδρυτικό της συνέδριο η Δημοκρατική Ευθύνη εξέλεξε τον Προεδρό της και το 55μελές Γενικό Συμβούλιο.
Πρόεδρος εξελέγη ο 36χρονος Οικονομολόγος Βασίλης Παυλίδης, από τη Θεσσαλονίκη.
Γενικός Γραμματέας και υποχήφιος πρωθυπουργός (ουσιαστικά αρχηγός δηλαδή του κόμματος) ο κ. Θωμάς Παπαλιάγκας, δικηγόρος, 41 ετών, από τη Λάρισα.
Το ηγετικό σχήμα συμπληρώνεται από δύο Αντιπροέδρους, τον 37χρονο Αναστάσιο Καραμπογιά, δικηγόρο από την Αθήνα και τον Γιαννιώτη, Σπύρο Ζαφείρη, 44 ετών, λογιστή, επιχειρηματία στον τομέα των Logistics.
πηγή: Εφημερίδα Θεσπρωτική