Με επιτυχία η εκδήλωση του Συλλόγου «Στοργή» για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στην Ηγουμενίτσα

177231_121222238033035_491042144_oΗ Ηγουμενίτσα τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία σε εκδήλωση που διοργάνωσε o Σύλλογος ΑμεΑ «Στοργή».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου “Angelika Pallas”, ο εκπαιδευτικός και προϊστάμενος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας Κυριάκος Τσόδουλος αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο ΑμεΑ στην εκπαίδευση ενώ ο Στέφανος Μπέλλος (Ψυχίατρος, Μεταδιδακτορικός Υπότροφος Τμήματος Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) ο οποίος μίλησε για τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα της υποστηριζόμενης εργασίας στους σοβαρά ψυχικά πάσχοντες.

Ταυτόχρονα στο χώρο, διοργανώθηκα bazaar για την ενίσχυση της «Στοργής».

Ο Σύλλογος «Στοργή» ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1992 με σκοπό την προαγωγή των συμφερόντων των παιδιών με Αναπηρία και τη συμπαράσταση στα προβλήματά τους. Σήμερα συμμετέχουν στη « ΣΤΟΡΓΗ» πάνω από 100 μέλη (γονείς και φίλοι).

Στο σύλλογο εκπροσωπούνται όλες οι κατηγορίες ατόμων με Αναπηρία: τυφλοί ή άτομα με προβλήματα όρασης, παραπληγικοί – τετραπληγικοί, άτομα με κινητικές αναπηρίες, άτομα με προβλήματα ακοής ή κωφοί, άτομα με μεσογειακή αναιμία, καθώς και οι γονείς ατόμων που δεν έχουν τη δυνατότητα αυτοεκπροσώπησης όπως άτομα με νοητική στέρηση, αυτισμό , βαριές ψυχοσωματικές, κινητικές και πολλαπλές αναπηρίες.

Βασική αρχή του Συλλόγου είναι η προαγωγή των συμφερόντων των παιδιών με Αναπηρία και η συμπαράσταση στα προβλήματά τους. Στόχοι του Συλλόγου είναι :

·        Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου για τα άτομα με Αναπηρία

·        Η ψυχολογική στήριξη των ατόμων με Αναπηρίες, η εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση, η αποκατάσταση καθώς επίσης και η ισότιμη κοινωνική τους ένταξη.

·        Η υποστήριξη των οικογενειών των ατόμων αυτών και η προώθηση της μεταξύ τους επαφής

Η δράση του Συλλόγου ξεκίνησε με την καταγραφή των περιπτώσεων που θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν την 1η βαθμίδα εκπαίδευσης. Μέχρι τότε στο Ν. Θεσπρωτίας δεν λειτουργούσε καμία βαθμίδα εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρίες. 

Μία από τις σημαντικότερες δράσεις του Συλλόγου «Στοργή» ήταν η παρέμβαση σε τοπικούς και κρατικούς φορείς για την ίδρυση Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης το οποίο θα κάλυπτε τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες το διάστημα μετά την αποφοίτησή τους από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας.

Το ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Το Εργαστήρι» άρχισε τη Λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2000.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν κάποιας μορφής αναπηρία, ενώ περίπου 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή. Τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή, εφόσον η κοινωνία πολλές φορές δε λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, τις δυνατότητες και τις ειδικές τους ανάγκες. Ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης. Είναι αποτέλεσμα οργανικών ή περιβαλλοντολογικών αιτιών, που δημιουργούν ένα σύνολο εμποδίων σε σημαντικές πτυχές της ζωής, όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η απασχόληση, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και η γενικότερη κοινωνική συμμετοχή.

Τα άτομα αυτά λοιπόν, βιώνουν συχνά το φαινόμενο του “Κοινωνικού Αποκλεισμού”. Αισθάνονται την περιθωριοποίηση και στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους.

Με αφορμή την 3η Δεκέμβρη 2017, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, το Παρατηρητήριο της ΕΣΑμεΑ έδωσε στη δημοσιότητα σημαντικά στοιχεία έρευνας για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στα άτομα με αναπηρία.

Η αναλυτική έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:

·        Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους αναδεικνύονται με διαφορά οι φτωχότεροι μεταξύ των φτωχών.

·        Τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα είναι το 24,7% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω, δηλαδή 2.231.197 σε σύνολο 9.016.247, εκ των οποίων 1.014.177 άτομα με βαριά αναπηρία.

·        Τα επιδόματα αναπηρίας επανορθώνουν δεν εξαλείφουν τις οικονομικές ανισότητες

·        6 στους 10 πολίτες με σοβαρή αναπηρία από 16 έως 64 ετών βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας και του αποκλεισμού.

·        63,5% του πληθυσμού με αναπηρία 25-29 ετών (έναντι του 44,7% του πληθυσμού χωρίς αναπηρία) είναι σε κίνδυνο φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

·        Στην ομάδα 16-64 το ποσοστό κινδύνου φτώχειας πριν από όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (αφαιρώντας δηλαδή τα επιδόματα και τις συντάξεις από το εισόδημα) αγγίζει το 67% στον πληθυσμό των ατόμων με σοβαρή αναπηρία και το 58,1 στην ομάδα με μετρίου βαθμού περιορισμό δραστηριότητας, ενώ στον πληθυσμό χωρίς αναπηρία ανέρχεται στο 42,2%.

·        4 στους 10 πολίτες με σοβαρή αναπηρία μεταξύ 16 και 64 ετών βιώνουν σοβαρές υλικές στερήσεις.

·        Το 42,8% του πληθυσμού με βαριά αναπηρία 16 έως 59 ετών διαβιεί σε νοικοκυριά με σοβαρό βαθμό υποαπασχόλησης.