Δεν έρχεται στην Ηγουμενίτσα το θωρηκτό «Αβέρωφ»

 

Για λόγους… οικονομίας το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απέρριψε το αίτημα που είχε υποβληθεί για παρουσία του θωρηκτού Αβέρωφ στην Ήπειρο, με αφορμή την συμπλήρωση 105 χρόνων από την απελευθέρωση της περιοχής. 

Το αίτημα είχε υποβάλλει εγγράφως, στον Υπουργό Πάνο Καμμένο, τον περασμένο Δεκέμβριο ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης. Ο κ. Πιτούλης τόνιζε ότι ο ελλιμενισμός του θωρηκτού θα έδιδε ιδιαίτερη λαμπρότητα στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση που κορυφώνονται με την στρατιωτική παρέλαση στην πόλη των Ιωαννίνων.

Παράλληλα θα δίνονταν η δυνατότητα να επισκεφθούν το θωρηκτό και να αγγίξουν ένα κομμάτι της ιστορίας οι μαθητές της Ηπείρου αλλά και οι πολίτες.

Σημειώνεται ότι κατά τους δύο μήνες παραμονής του θωρηκτού στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το επισκέφθηκαν πάνω από 135 χιλιάδες πολίτες, ανάμεσά τους 35 χιλιάδες μαθητές.

Στην επιστολή του κ. Πιτούλη απάντησε η Διεύθυνση Εθιμοτυπίας, η οποία προέβαλε πέντε δικαιολογίες με βασικότερη βέβαια το κόστος της μεταφοράς του ιστορικού πολεμικού πλοίου, καθώς οι υπόλοιπες μοιάζουν αστείες αφού αφορούν στις καιρικές συνθήκες, στη μικρή ταχύτητα του πλοίου και στις δυνατότητες εξυπηρέτησης των απαιτήσεων ελλιμενισμού.

«Το υψηλό κόστος μετακίνησης, περιλαμβανομένης της ρυμούλκησης του σκάφους, της ενδιαίτησης και ημερήσιας αποζημίωσης του πληρώματος, καθώς και έτερων εθιμοτυπικών εξόδων, τα οποία προσαυξάνονται σε κάθε περίπτωση επιμήκυνσης του πλου καταστούν αδύνατη την ικανοποίηση του αιτήματος», αναφέρεται στο έγγραφο.

Το θωρηκτό ναυπηγήθηκε το 1907 και εντάχθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το 1911.

Η τότε κυβέρνηση του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη δαπάνησε 23.650.000 χρυσές δρχ. για την απόκτησή του. Τα 8.000.000 χρυσές δρχ. προέρχονταν από το 20% της συνολικής κληρονομιάς του Γεωργίου Αβέρωφ, που παραχώρησε με τη διαθήκη του στο Ταμείο Εθνικού Στόλου το 1899 (χρονολογία δημοσίευσης της διαθήκης), στην οποία όριζε ότι το ποσό αυτό διατίθεται για την ναυπήγηση πολεμικού πλοίου που θα φέρει το όνομά του και θα χρησιμοποιείται ως Εκπαιδευτικό πλοίο και «Σχολή Ναυτικών Δοκίμων». Το υπόλοιπο ποσό (15.650.000 χρυσές δραχμές) καλύφθηκε από το Ταμείο Εθνικού Στόλου.

Το πλοίο πήρε μέρος σε όλους τους πολέμους μέχρι και το 1944 όταν μετέφερε, επικεφαλής του στόλου, την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στην απελευθερωμένη Αθήνα.

Πρόκειται για το μοναδικό δείγμα του τύπου  (θωρακισμένο καταδρομικό) που διατηρείται στον κόσμο ως σήμερα.

πηγή: epiruspost.gr