Η Γενική Γραμματέας σε συνάντηση για την πρόληψη των πυρκαγιών στο πλαίσιο του έργου «VOLNEΤ»

Στις εργασίες της δεύτερης Τεχνικής Συνάντησης για την πρόληψη των Πυρκαγιών στο πλαίσιο του Έργου «VOLNEΤ» – «Δίκτυο Εθελοντισμού για την Πολιτική Προστασία και Πρόληψη των φυσικών καταστροφών με τη χρήση νέων τεχνολογιών», παρευρέθηκε η   Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Βίκυ Ευταξά και απεύθυνε χαιρετισμό.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης(4/11/2014) στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε.Δ. Ηπείρου στα Ιωάννινα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, των Δασικών Υπηρεσιών, Εθελοντικών Οργανώσεων και Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών των Περιφερειών Ηπείρου από την πλευρά της Ελλάδας και Απουλίας από την πλευρά της Ιταλίας καθώς το έργο «VOLNEΤ» χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από πόρους του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία.

Στον χαιρετισμό της η  Γενική Γραμματέας εξέφρασε την πεποίθηση πως, στην επόμενη συνάντηση η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας θα παρευρίσκεται με την ιδιότητα του εταίρου καθώς επίκειται η υπογραφή της σύμβασης με την οποία η Γενική Δ/νση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων θα συμμετέχει στο συγκεκριμένο έργο.

«Η κυβέρνηση, ανέφερε η κα. Ευταξά, στηρίζει τις προσπάθειες ενίσχυσης του υγιούς εθελοντισμού που στις μέρες μας αναπτύσσεται και εξελίσσεται διαρκώς καθώς βλέπουμε να αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που θέλει να προσφέρει ανιδιοτελώς και καλύπτει έτσι αρκετές φορές τα κενά του κρατικού μηχανισμού και του μηχανισμού της αγοράς. Επειδή ως τώρα ο εθελοντισμός στην Ελλάδα είχε πολλές φορές «οσμή» σκανδάλου το κράτος επιζητά μια δομημένη σχέση συνεργασίας με τους εθελοντές και τις κάθε είδους εθελοντικές οργανώσεις, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πρόληψη και επέμβαση σε έκτακτη ανάγκη και φυσικές καταστροφές».

Η Γενική Γραμματέας ως παράδειγμα καλής πρακτικής ανέφερε το πρόγραμμα «προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους» που έχει σχεδιαστεί και οργανωθεί από την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και συμμετέχουν σε αυτό πολλοί φορείς του δημοσίου, δήμοι της Αττικής και η Κ.Ε.Δ.Ε.

Ακολούθως,  συνεχάρη τόσο την απερχόμενη, όσο και την νέα Διοίκηση της  Π.Ε.Δ. Ηπείρου που συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στην υλοποίηση του «VOLNEΤ» και ανακοίνωσε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα    θα συμμετέχει σε αυτό και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μέσω των Δασικών Υπηρεσιών της εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως θα κάνουν το ίδιο και η Περιφέρεια Ηπείρου καθώς και οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής. «Εύχομαι είπε, κάθε επιτυχία στους στόχους του προγράμματος καθώς η Ήπειρος διαθέτει δασικό πλούτο και προστατευόμενες περιοχές απαράμιλλης ομορφιάς που χρήζουν περαιτέρω προστασίας».     

ΤΟ «VOLNEΤ»

Το έργο «VOLUNTEERISM NETWORKING TOWARDS CIVIL PROTECTION AND PREVENTION OF NATURAL DISASTERS WITH THE USE OF ICT» υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013. Στην Περιοχή Παρέμβασης της Πράξης περιλαμβάνονται οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας στην Ελλάδα, καθώς και η Περιφέρεια της Απουλίας (Ιταλία).Κύριος στόχος του «VOLNEΤ»  είναι η διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς, η δημιουργία ενός δικτύου εθελοντών και η βελτίωση των δυνατοτήτων συμμετοχής των ΟΤΑ, των εθελοντών και του τοπικού πληθυσμού σε ενέργειες σχετικές με τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών.