“Εν τέλει προϋπολογισμός στο Δήμο Ηγουμενίτσας για το έτος 2021″
« Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα»
Ο Προϋπολογισμός του 2021 του Δήμου Ηγουμενίτσας ήρθε προς συζήτηση και έγκριση του από τους τελευταίους στην χώρα μας , ψηφίστηκε από 13 Δημοτικούς Συμβούλους και καταψηφίστηκε από 14 Δημοτικούς Συμβούλους δηλαδή από την μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου. Εγκρίθηκε μόνο και μόνο επειδή η νομοθεσία διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων όταν η Δημοτική Αρχή δεν κατέχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει εδώ και λίγο καιρό στο Δημοτικό Συμβούλιο : η παράταξη του κ. Δημάρχου δεν έχει πλέον την πλειοψηφία. Αλλά το κυριότερο στερείται ουσιαστικής νομιμοποίησης και δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας.
Ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε από την μειοψηφία είναι ένας προϋπολογισμός φορομπηχτικός. Τα έσοδα από ανταποδοτικά δημοτικά τέλη και από το φόρο καθαριότητας και φωτισμού, αυξήθηκαν κατά 70%, λόγω της πρόσφατης απόφασης της Δημοτικής Αρχής για την αύξηση τελών και φόρων. Απόφαση, που γεννά πολλά ερωτηματικά για τη νομιμότητά της και σίγουρα δεν πείθει κανένα για τη σκοπιμότητά της.
Αντίθετα, τα έσοδα από επιχορηγήσεις για επενδύσεις μειώνονται κατά 20%, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνουν λιγότερα έργα και δεν θα αξιοποιηθούν ευκαιρίες χρηματοδότησης, όπως κάνουν άλλοι Δήμοι της χώρας. Συνεπώς τα νέα έργα θα είναι ελάχιστα και οι ρυθμοί υλοποίησης εργασιών απελπιστικά αργοί. Άρα, είναι ένας προϋπολογισμός αντιαναπτυξιακός.
Σε τελική ανάλυση όμως είναι ένας προϋπολογισμός πλασματικός. Όπως παρατηρείται σταθερά τα τελευταία χρόνια το ποσοστό εκτέλεσης των προϋπολογισμών είναι απαράδεκτα χαμηλό. Για το 2020 το ποσοστό αυτό κυμάνθηκε στο 45% – 50%. Ειδικά δε στις δαπάνες των έργων, το ποσοστό ήταν τραγικό: 24,5%.
Ο μόνος τομέας στον οποίοι η Δημοτική Αρχή επιδεικνύει επιτυχίες είναι οι αδιαφανείς απ΄ ευθείας αναθέσεις σε συγγενείς, φίλους και υποστηρικτές της, σε βάρος βεβαίως των δημοτών που πληρώνουν πανάκριβα τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής και της συντριπτικής πλειονότητας των ελεύθερων επαγγελματιών της πόλης, που είναι αποκλεισμένοι από το Δημαρχείο.
Έτσι όπως πάει η κατάσταση, το 2024 ο κ. Λώλος θα παραδώσει στην επόμενη Δημοτική Αρχή έναν Δήμο προβληματικό. Και έτσι θα τον καταγράψει η ιστορία: ως τον Δήμαρχο των χαμένων ευκαιριών, της οπισθοδρόμησης της πόλης και των εξυπηρετήσεων ημετέρων συμφερόντων.
Δεν μπορώ να μην σχολιάσω τον χρόνο που μου δόθηκε να τοποθετηθώ για το κορυφαίο γεγονός του κάθε έτους, δηλαδή την συζήτηση του προϋπολογισμού, από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, που στο σύνολο του συγκεκριμένου θέματος δεν ξεπέρασα περίπου τα (15) δεκαπέντε λεπτά. Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα δηλαδή ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης να μην έχει το χρόνο που χρειάζεται να επισημάνει προς ενημέρωση των πολιτών τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου.
Αυτά συμβαίνουν όταν ο Δήμαρχος επιλέγει να έχει για τρίτη συνεχόμενη θητεία ( περίπου 7,5 χρόνια ) στον προεδρικό θώκο το ίδιο πρόσωπο και να λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρων της μειοψηφίας της δημοτικής αρχής και όχι να είναι πρόεδρος όλου του δημοτικού συμβουλίου και αυτό αποδεικνύετε από τον χρόνο που δίνει στους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του χωρίς να τους διακόπτει σε αντίθεση για τα μέλη της Αντιπολίτευσης με λιγότερο χρόνο ομιλίας και διακοπές .