Εκτός ”παιχνιδιού” αφήνει η BP τον αγωγό ITGI

gas

gasΕκτός Νοτίου Διαδρόμου αφήνει τον αγωγό ITGI η κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ  στα ανοιχτά του Αζερμπαϊτζάν, μέσω ανακοίνωσης που έκανε ο πετρελαϊκός κολοσσός BP PLC που έχει σημαντικό μερίδιο στην κοινοπραξία.

Η ανακοίνωση της κοινοπραξίας ότι μειώνει τις διαδρομές μεταφοράς του φυσικού αερίου είναι η πρώτη μεγάλη απόφαση που λαμβάνεται μέσα στα πολλά χρόνια διαδικασίας του έργου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την διασπορά της προσφοράς στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι το άλλο αντίστοιχο έργο που αποκαλείται Trans-Adriatic Pipeline θα συζητηθεί κατ’ αποκλειστικότητα για την μεταφορά του φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα στην Ιταλία.

Πρόκειται για μία ανακοίνωση πάντως η οποία φέρνει πάλι στο προσκήνιο σενάρια που θέλουν τη ΔΕΠΑ να συνεργάζεται με το σχήμα του TAP. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ήδη προχωρημένες συζητήσεις για να εισέλθει η ΔΕΠΑ στο κονσόρτιουμ του ΤΑP, με ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 15%.

Σημειώνεται ότι τα δύο άλλα έργα, ο αγωγός Nabucco και ο αγωγός South East Europe Pipeline- που και οι δύο σχεδιάζονται για να μεταφέρουν το αέριο στην κεντρική Ευρώπη, δεν ακυρώθηκαν.

Οι αντιδράσεις

Από την Edison, δήλωσαν ότι η εταιρεία δεν θα σχολιάσει την απόφαση της Κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ, έως ότου η εταιρεία λάβει την επίσημη ανακοίνωση, ενώ επιβεβαίωσαν την ισχυρή στήριξη στον αγωγό ITGI. Πηγές της διοίκησης της ΔΕΠΑ ανέφεραν ότι θα εξεταστεί η συμμετοχή της στον ΤΑΡ, καθώς όπως είναι γνωστό ήδη η κοινοπρακτική εταιρεία (Statoil, EGL, E.ON) επανειλημμένα είχε καλέσει και άλλες εταιρείες να μετάσχουν στο σχήμα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική πλευρά, και με δεδομένο ότι η κοινοπραξία θα συνεξετάσει το σχέδιο του South East Europe Pipeline, θα επιδιωχθεί αυτό να ξεκινάει από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, ο οποίος βρίσκεται σε προωθημένη φάση μελετών. Για το θέμα αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξει μέσα στις επόμενες μέρες επίσκεψη του υπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Μπακού.

Σημειώνεται ότι ο αγωγός ΤΑΡ συνδέεται με το ελληνικό δίκτυο στο ύψος της Κομοτηνής. Διασχίζει κατά μήκος τη Θράκη και τη Μακεδονία και εισέρχεται στην Αλβανία περίπου από το ύψος της Καστοριάς. Καταλήγει δε υποθαλασσίως στην Ιταλία. Η κοινοπραξία του ΤΑΡ έχει ανακοινώσει ότι θα χρηματοδοτήσει από ίδιους πόρους το όλο έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου επί ελληνικού εδάφους ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αποφασιστικός παράγων για την επιλογή του ΤΑΡ, έναντι του ITGI, από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, αποτέλεσε το συνολικά μικρότερο κόστος του πρώτου, η οικονομική ευρωστία των 3 αρχικών μετόχων του (ενεργητικό άνω των 100 δισ. ευρώ) όπως και το χαμηλότερο σχετικά κόστος που θα απαιτηθεί για τον διπλασιασμό της δυναμικότητάς του από 10 σε 20 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο.

Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από την απόφαση του Shah Deniz δήλωσε σχετικά ο country manager του Tap στην Ελλάδα Rikard Scoufias. Αποτελεί μια νίκη για την Ελλάδα και επιβεβαιώνει ότι ο TAP και η Ελληνική διαδρομή αποτελουν μια ισχυρή επιλογή για το νότιο διάδρομο του φυσικού αερίου. Όπως έχω πει πολλές φορές η δέσμευσή μας απέναντι στην Ελλάδα ισχύει και πιστεύω ότι αυτό στέλνει ένα θετικό μήνυμα εμπιστοσύνης στη διεθνή επενδυτική κοινότητα για τη χώρα. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με την κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές, δήλωσε ο κ. Scoufias.

Σημαντικό ρόλο για την προοπτική αυτή έχει το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού (από την Αλβανία στην Ιταλία), του οποίου το μήκος είναι το μισό της ελληνοϊταλικής πρότασης, όπως και το ότι τα βάθη της θάλασσας που διέρχεται πολύ πιο μικρά.

Κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Ενέργειας της Ιταλίας και της Ελλάδας σχετικά με δημοσιεύματα για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την υλοποίηση του Νοτίου Διαδρόμου

“Αναφορικά με τις πρόσφατες αναφορές Τύπου για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την πορεία του Νότιου Διαδρόμου, οι Κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας, σύμφωνα με την υπάρχουσα διακυβερνητική συμφωνία που επικυρώθηκε από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών, επαναβεβαιώνουν την στήριξή τους στο έργο του ITGI ως πιο κατάλληλο για την υλοποίηση του Νοτίου Διαδρόμου.

Πιστεύουμε ότι ο ITGI είναι το πιο προηγμένο και ώριμο έργο μεταξύ των υποψηφίων, και υπό αυτή την έννοια είναι καταλληλότερο να εκπληρώσει το στόχο της ταχείας υλοποίησης των αναγκαίων υποδομών για την τροφοδοσια της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας και δυνητικά τις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργώντας ένα νότιο/νοτιοανατολικό ευρωπαϊκό κόμβο.

Η Ιταλική και η Ελληνική Κυβέρνηση πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν, προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου, όπου ο αγωγός ITGI μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά.”

πηγή: http://www.energypress.gr/

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *