Η Δημοκρατία είναι πλουραλισμός και ελευθερία, είναι ο σεβασμός της διαφορετικής γνώμης, η αμφιβολία για τη δική σου άποψη. Είναι όλα αυτά, αλλά είναι και κάτι άλλο. Εκτός από μια θεσμική μορφή εξουσίας είναι και ένα κοινωνικό σύστημα, το οποίο υποχρεούται να βρίσκει τρόπους ώστε η κοινωνία να προοδεύει εκσυγχρονιζόμενη και ταυτοχρόνως να δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης και μείωσης των ανισοτήτων.
Το να μην έχει κανείς τη βεβαιότητα πως ο προσωπικός του βίος είναι απαραβίαστος, πλήττει σοβαρά την εμπιστοσύνη του προς τη Δημοκρατία, το ζήτημα αφορά την Πολιτική, και όχι την μικροπολιτική. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η υπόθεση της παρακολούθησης (η μόνη μέχρι σήμερα στοιχειοθετημένη) του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, την οποία ο ίδιος αποκάλυψε αφού δεν είχε τίποτα να φοβηθεί, ρίχνει σκιά στο ίδιο το Πολίτευμα με τις αυταπόδεικτές ευθύνες του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη να είναι βαρύτατες.
Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθεια να ξεφύγει από τις αποκαλύψεις αλλά και τη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών προσπαθεί να περιορίσει την πολιτική μάχη σε μια αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα και να βγάλει απέξω τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και ιδίως το ΠΑΣΟΚ. Διότι ο κ. Τσίπρας, του οποίου το δεξί του χέρι κ. Παππάς έχει καθίσει στο σκαμνί μαζί με τον κ. Καλογρίτσα, έχει κάνει προμετωπίδα της αντιπολιτευτικής του τακτικής την μικροπολιτική, τις φήμες, τις ακοστολόγητες προτάσεις, δηλαδή δρα ως ο πολιτικός αρχηγός της Ήττας.
Εξάλλου όπως ομολόγησε και η κ. Θεανώ Φωτίου όλη η πολιτική αντιπαράθεση Ν.Δ -συριζα. γίνεται για το ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα νέμονται τα 72 δις. € του Ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης που εξασφάλισε η χώρα μας. Μια αντιπαράθεση επιχειρηματικών ομίλων που ζήσαμε και στον τόπο μας με την πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας να ξεκινά το 2017 από τον βουλευτή του σύριζα κ. Μάριο Κάτση, που τάχα κόπτεται για το λαό, και να ολοκληρώνεται σήμερα από το βουλευτή της Ν.Δ. κ. Βασίλειο Γιόγιακα.
Τα χρήματα του Ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης με βάση τις κοστολογημένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσαν να γίνουν εργαλείο ανάπτυξης αλλά και αντιμετώπισης του υπ’ αριθμόν 1 προβλήματος των πολιτών, της Ακρίβειας. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση δεν προχωρεί σε κανένα ουσιαστικό μέτρο ελάφρυνσης των νοικοκυριών, ούτε δείχνει διάθεση να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της αισχροκέρδειας.
Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, από τον Απρίλιο του 2022 έως σήμερα ο συνδυασμός αύξησης των τιμών κυρίως σε βασικά αγαθά, όπως είναι η ενέργεια και τα τρόφιμα, η κορύφωση του πληθωρισμού στο 12%, η υψηλή ανεργία και τα πολύ χαμηλά εισοδήματα εκτινάσσουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών έως και 40%.
Εμείς λοιπόν, μαζί με τους πολίτες, είμαστε αυτοί που θα θέσουμε τα αιτήματα της κοινωνικής συνοχής, της ισόρροπης ανάπτυξης, της μείωσης των ανισοτήτων και της θεσμικής θωράκισης του Πολιτεύματος μας, γιατί πολλοί προσπάθησαν να μας ρίξουν λάσπη, αλλά δεν κατάλαβαν ποτέ ότι είμαστε σπόροι.