Το ΚΚΕ παρακολουθεί με ευθύνη την εξέλιξη της επιδημίας από το «νέο κορονοϊό». Απαιτείται, με ευθύνη της κυβέρνησης, να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της νόσου.
Η στάση ευθύνης δεν είναι να αποσιωπηθούν τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας και στη δημόσια υγεία, που άλλωστε ο λαός τα συναντά στα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, στην ανύπαρκτη έως υποτυπώδη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), στην έλλειψη εξοπλισμού και υλικών. Αυτά «κυριαρχούν» σήμερα στην αντιμετώπιση των τρεχουσών αναγκών υγείας του λαού. Σε Κέντρα Υγείας λείπουν παντελώς βασικές ειδικότητες γιατρών και άλλων υγειονομικών, σε δημόσια νοσοκομεία τα «τρέχοντα» ραντεβού για ιατρική εξέταση είναι πολύμηνα, με συνθήκες «πολέμου» στις εφημερίες, με δεκάδες κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ. Καταλαβαίνει κανείς τις συνθήκες που μπορεί να δημιουργηθούν στην περίπτωση της αναμενόμενης εξάπλωσης του «νέου κορονοϊού», σε συνδυασμό με την έξαρση της εποχικής γρίπης.
Τα παραπάνω προβλήματα αντικειμενικά αποτελούν το «θερμοκήπιο» παραγωγής ανασφάλειας και φόβου στο λαό, αλλά και έδαφος να αναπτύσσεται η παραπληροφόρηση. Με τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας αυτά δε λύνονται. Διότι κυριαρχεί το στοιχείο των ελάχιστων κρατικών δαπανών, του «κόστους – οφέλους» και των ελάχιστων παροχών. Δεν αντιμετωπίζεται το ουσιαστικό ζήτημα της επαρκούς στελέχωσης και εξοπλισμού όλων των δημόσιων μονάδων υγείας. Τι θα μπορέσει να «καλυφθεί» με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για πρόσληψη 200 γιατρών, νοσηλευτών, τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων και πληρωμάτων στο ΕΚΑΒ, με τρίμηνη σύμβαση έργου (!!!) σε 20 δημόσια νοσοκομεία στο «πλαίσιο αντιμετώπισης πιθανών ύποπτων κρουσμάτων»; Αυτά τα μέτρα είναι για κοροϊδία. Και οι υπόλοιποι που είναι ασθενείς, αλλά όχι «ύποπτα κρούσματα» πως θα περιθάλπονται, αφού συνεχίζεται η υποστελέχωση των άλλων δημόσιων μονάδων υγείας, που δεν αποτελούν «κέντρα αναφοράς» για το «νέο κορονοϊό»; Όταν μέχρι τώρα δεν προβλέπεται κανείς γιατρός και νοσηλευτής για να ανοίξουν τα 150 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, για τα οποία χρειάζονται τουλάχιστον 450 νοσηλευτές και 150 γιατρούς.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή των αδειών των υγειονομικών. Εφόσον απαιτηθεί είναι και αυτό ένα μέτρο. Όμως αυτό δεν αφορά τα χιλιάδες κενά σε γιατρούς, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει παιδίατρος ή καρδιολόγος ή γυναικολόγος. Αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν, διότι δεν υπάρχει έννοια ανάκλησης σε κάποιον που δεν υπάρχει. Επιπλέον αυτοί που θα γυρίσουν από τις άδειες θα συνεχίσουν να εργάζονται -όπως τώρα- με αυταπάρνηση, με εντατικούς ρυθμούς και με όλες τις συνέπειες στους ίδιους, αλλά και στη δυνατότητα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, αφού θα επιδρούν αρνητικά τα φυσικά όρια αντοχής. Ανακοίνωσε, επίσης, η κυβέρνηση στο πλαίσιο της «κινητικότητας» μετακινήσεις προσωπικού, λόγω των αναγκών που όμως με βάση τις γενικευμένες ελλείψεις αυτό το μέτρο θα μισοκλείνει μια «τρύπα» και θα ανοίγει άλλες.
Με αυτές τις συνθήκες του δημόσιου συστήματος υγείας, της έλλειψης προσωπικού, του μεγάλου συγχρωτισμού, της εντατικοποίησης της δουλειάς, αποτέλεσμα διαχρονικά των κρατικών περικοπών από τις κυβερνήσεις, μπαίνουν εμπόδια στην εφαρμογή και στην αποτελεσματικότητα του όποιου κρατικού σχεδιασμού. Σε αυτήν την πολιτική οφείλεται ότι η σχετικά πρόσφατη εμπειρία της επιδημίας της «νέας γρίπης» το 2009, μετά από 11 χρόνια, βρίσκει ένα δημόσιο σύστημα υγείας πίσω από τις ανάγκες και τις δυνατότητες.
Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα και με σύντομες διαδικασίες:
1. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας.
2. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
3. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
4. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής.
5. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια.
6. Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και τις σχολές, στις στρατιωτικές μονάδες, στις προσφυγικές δομές.
7. Να πάρει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας, στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας. Άμεση και επίσημη ενημέρωση όλου του προσωπικού, όλων των κλάδων των μονάδων υγείας.
8. Να εξασφαλίσει πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:
α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς.
β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.
9. Να αυξήσει τα δρομολόγια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.
Τα μέτρα αυτά αποτελούν προτεραιότητα. Χωρίς αναμονή, δράση τώρα για να δοθεί λύση στα προβλήματα. Κανένας συμβιβασμός με τις ανάγκες της οικονομίας των επιχειρηματικών ομίλων και των κερδών τους, την επιδημία που σαρώνει κοινωνικά δικαιώματα και ανάγκες.