Με ΝΑΙ, ΌΧΙ και μερικά αλλά… υποδέχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας τη Δευτέρα το βράδυ, κατά πλειοψηφία, με ψήφους 13-9, γνωμοδότησε θετικά επί της παραχώρησης τμημάτων της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηγουμενίτσας προς το Δήμο.
Πρόκειται για τα τμήματα εκείνα που δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες και με νέα απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας θα αποχαρακτηριστούν από χερσαία ζώνη ώστε να περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο και στη συνέχεια να παραχωρηθούν κατά χρήση στο Δήμο Ηγουμενίτσας, «σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και στην Πάτρα», όπως σημείωσε ο Δήμαρχος εισηγούμενος το θέμα.
Στα υπό παραχώρηση τμήματα, συμπεριλαμβάνονται οι παραλίες της Πλαταρίας, των Συβότων, του Δρεπάνου έως και το Μακρυγιάλι και τμήμα του χερσαίου μετώπου της πόλης της Ηγουμενίτσας: ο πεζόδρομος ανάμεσα στα δύο ρεύματα της οδού Εθνικής Αντιστάσεως που χρησιμοποιείται ως εξέδρα των καφετεριών και όλος ο χώρος από το πάρκο του Πάνθεον έως και τα γηπεδάκια του τένις, συμπεριλαμβανομένου του parking απέναντι από την Ευαγγελίστρα, ενώ φυσικά ο ποσηλατόδρομος παραμένει στη δικαιοδοσία του Δήμου.
Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του, σημείωσε πως ο Δήμος, δεν εγκαταλείπει το διεκδικητικό του πλαίσιο για παραχώρηση και άλλων τμημάτων στο Δήμο, επεσήμανε όμως χαρακτηριστικά πως «από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε», ενώ ο κ. Νταής σημείωσε πως η παρούσα παραχώρηση συμπεριλαμβάνει τμήματα που δε θα δημιουργούσαν αντιδράσεις είτε από το ΤΑΙΠΕΔ, είτε από άλλες υπηρεσίες, αλλά και δε θα έρχονταν σε σύγκρουση με το Master Plan του λιμανιού, ώστε η παραχώρηση να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες.
Η παρουσίαση των τοπογραφικών διαγραμμάτων, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς στα υπό παραχώρηση τμήματα δεν συμπεριλαμβάνονται ο χώρος του τελωνείου όπου σήμερα στεγάζονται πέραν αυτού και υπηρεσίες αλλά και τα κρατητήρια του Κεντρικού Λιμεναρχείου και της Περιφερειακής Διοίκησης Λιμένων, η χερσαία έκταση του παλιού λιμένα που σήμερα χρησιμοποιείται ως parking, έκταση 50 περίπου στρεμμάτων στο Βόρειο τμήμα, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η είσοδος του ποδηλατοδρόμου και τα γηπεδάκια του τένις, που παραμένει στην ΟΛΗΓ ΑΕ για τη δημιουργία μαρίνας αλλά και ο δρόμος έμπροσθεν της Νομαρχίας και μέχρι το λιμάνι της Κέρκυρας, για το οποίο όπως εξήγησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΗΓ Ανδρέας Νταής, έχει εγκριθεί δημοπρασία ύψους 820.000€, ώστε να ανακατασκευαστεί η οδός. Στη δικαιοδοσία της ΟΛΗΓ παραμένουν επίσης τα αλιευτικά καταφύγια Πλαταριάς και Συβότων, ώστε να μετατραπούν σε τουριστικά.
«Κατάπτυστο» χαρακτήρισε το σχέδιο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κος Θωμάς Παππάς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μας δίνουν τις παραλίες για να παίξουμε με κουβαδάκια στην άμμο και κρατάνε ότι έχει οικονομικό όφελος», ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να μην γνωμοδοτήσει θετικά επί των σχεδίων, αλλά να διεκδικήσει όλες τις εκτάσεις που ανήκουν στη χερσαία ζώνη από την παραλία Γάτα στην Πλαταριά μέχρι και το Μακρυγιάλι.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δήμας Δώρης, εξηγώντας την επίσης αρνητική του τοποθέτηση, κατηγόρησε το Δήμαρχο, ότι επεξεργάστηκε εν κρυπτώ σε συνεργασία με την ΟΛΗΓ τα σχέδια αυτά και επεσήμανε ότι η όλη πορεία της ΟΛΗΓ ΑΕ δεν έχει κατεύθυνση την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών αλλά των μονοπωλίων.
Αρνητική ψήφο, έδωσαν ακόμα και οι δύο σύμβουλοι της παράταξης του κ. Νταή, ενώ ο ίδιος για λόγους ασυμβίβαστου απείχε από την ψηφοφορία.
«Ελάχιστες» διαφορές με την παραχώρηση που είχε γίνει το 2005 και ακυρώθηκε το 2016, αλλά και με τις αποφάσεις του Δήμου το 2010, δεν έχει το παρόν σχέδιο, σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο οποίος έκανε στην τοποθέτησή του μια ιστορική αναδρομή από το 1999 έως και σήμερα για τα ζητήματα της χερσαίας ζώνης, τονίζοντας, ότι το πρόβλημα είχε λυθεί το 2005, «η ΟΛΗΓ πλήρωνε και ο Δήμος το διαχειρίζονταν», ενώ ανέκυψε εκ νέου το 2011, όταν με αποφάσεις του τότε Λιμενάρχη και σήμερα Αργηγού του Λιμενικού Σώματος Σταμάτη Ράπτη και του τότε Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΛΗΓ κ. Κιτσαντά, αμφισβητήθηκε το καθεστώς της χερσαίας ζώνης, για τις οποίες όπως είπε «δεν αντέδρασε κανείς»!
Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο, γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά, βάζοντας στην απόφαση και τη διεκδίκηση του χώρου του τελωνείου, χωρίς όμως κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης να απαντηθεί το ερώτημα με ποιους πόρους θα συντηρηθεί από το Δήμο η τεράστια αυτή έκταση, της οποίας το κόστος μόνο ηλεκτροφωτισμού, ξεπερνά τις 700.000€ ετησίως, ενώ δεν παρουσιάστηκε από πλευράς Δήμου ούτε κάποιο σχέδιο αξιοποίησης των συγκεκριμένων χώρων.
Ο Δήμαρχος, απαντώντας σε αυτούς τους προβληματισμούς, σημείωσε πως δεν μπορεί το οικονομικό κόστος, να είναι κριτήριο για τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς η χερσαία ζώνη αποτελεί ζωτικό πνεύμονα για την πόλη και τους κατοίκους.
Παρακολουθήστε εδώ το video με τη συζήτηση: