ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ

Συνάδελφοι αντιπρόσωποι στη Γ.Σ. της ΕΣΕΕ

Όλους μας απασχολούν τα ίδια ερωτήματα

 • Ποιος κλείνει τα μαγαζιά μας;
 • Οι 100.000 χιλιάδες συναδελφοί μας που έβαλαν λουκέτο ήταν κακοί επιχειρηματίες ;
 • Γιατί καθημερινά ο τζίρος πέφτει παρά τις ατέλειωτες ώρες που ξεροσταλιάζουμε στα μαγαζιά μας ;
 • Γιατί ακόμα και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης τα Πολυκαταστήματα, τα SUPER MARKETS και οι εμπορικές αλυσίδες συνεχίζουν να καταγράφουν τεράστια κέρδη, ενώ εμείς οι μικροί έμποροι μετράμε μόνο ζημιές και χρέη ;
 • Γιατί όλες οι κυβερνήσεις φορτώνουν τους μικρούς έμπορους με νέους φόρους και την ίδια στιγμή δίνουν νέες φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις ;
 • Γιατί ο ΟΑΕΕ είναι σε πορεία διάλυσης και ο καταχρεωμένος ΕΟΠΥΥ παρέχει όλο και λιγότερα ενώ εμείς πληρώνουμε πανάκριβες εισφορές εδώ και δεκαετίες ;
 • Γιατί μας καλούν να πληρώσουμε τα χρέη που η πολιτική τους δημιούργησε ;

Συνάδελφοι

Από την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα εξαρτάται και  η στάση που πρέπει να κρατήσει κάθε αντιπρόσωπος απέναντι στην πολιτική που ακολούθησε η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ  δίνει καθαρές απαντήσεις.

 • Η πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της απελευθέρωσης των αγορών έφερε την κρίση. Τραπεζίτες, βιομήχανοι, μεγαλέμποροι μπούκωσαν από τα κέρδη και δεν έχουν που να τα επενδύσουν.
 • Η πολιτική της Ε. Ε. και όλων των κυβερνήσεων και πριν τα μνημόνια οδήγησε στη γιγάντωση των πολυκαταστημάτων, στην καταστροφή της αγροτικής παραγωγής, στα χαμηλά μεροκάματα, στην αύξηση της φορολογίας.
 • Ευρωπαϊκή Ένωση, κυβέρνηση και τρόικα μαζί έχουν συναποφασίσει να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους
 • Δεν φταίνε οι πορείες, οι απεργίες και η κακή ψυχολογία που εμποδίζουν τον κόσμο να ψωνίσει, όπως ισχυρίζονται τα φερέφωνα της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου, ο Καρέλας του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, ο Ασημακόπουλος της ΓΣΕΒΕΕ και ο Μίχαλος του ΕΒΕΑ. Η πτώση του τζίρου στις γειτονιές της Αθήνας και την υπόλοιπη χώρα, χωρίς πορείες και απεργίες ξεπέρασε το 50%.
 • Ότι μπορούσες να κάνεις μόνος σου για να εξασφαλίσεις ένα εισόδημα ικανό να θρέψει την οικογένεια σου, το έκανες. Όμως η κατάσταση χειροτερεύει κι άλλο, τα αδιέξοδα μεγαλώνουν.
 • Δεν υπάρχει προοπτική αν μείνεις κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του μαγαζιού σου.
 • Όλα όσα μας παίρνουν από τη μείωση μισθών και συντάξεων, από την άγρια φορολόγηση των μικρών εμπόρων και όσα κόβουν από την υγεία και την παιδεία, ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ απλόχερα σε τραπεζίτες, Βιομήχανους, εφοπλιστές. Αυτοί που δημιούργησαν την κρίση, αυτοί θα βγουν ωφελημένοι και από την ανάπτυξη που ετοιμάζουν τα επιτελεία τους, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ  με τον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που μας οδηγεί στη χρεοκοπία.

 

Η απάντηση που δίνει η τρικομματική πλειοψηφία της ΕΣΕΕ ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΕΠΙΖΗΜΙΑ για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των μικρών εμπόρων.

 

 • Είναι σταθερά ευθυγραμμισμένη με τη πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και προσπαθεί να δικαιολογήσει τα ΒΑΡΒΑΡΑ μέτρα, ψάχνει δήθεν για ισοδύναμα, υιοθετεί την προπαγάνδα για δήθεν ανίκανες κυβερνήσεις που δεν μπορούν να βρουν λύσεις.
 • Παραπλανά τους συναδέλφους ότι μπορεί να υπάρξει δίκαιο φορολογικό σύστημα χωρίς να θίγουν τα κέρδη των μονοπωλίων.
 • Παραπλανά ότι με καλύτερη διαχείριση μπορεί να σωθεί ο ΟΑΕΕ.
 • Βοήθησε την κυβέρνηση με την αποδοχή του κουρέματος των αποθεματικών του ΟΑΕΕ.
 • Βοήθησε την κυβέρνηση συμφωνώντας με την λεγόμενη απελευθέρωση επαγγελμάτων και τώρα βγάζει ψεύτικες κορόνες για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που φέρνει η απελευθέρωση και την ολοκληρωτική απελευθέρωση του ωραρίου.
 • Κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι το άνοιγμα 2ης Κυριακής το ΔΕΚΈΜΒΡΗ θα ανοίξει το  δρόμο για 3η – 4η και πάει λέγοντας μέχρι την κατάργηση, σύμφωνα με την απαίτηση των πολυκαταστημάτων.
 • Βοήθησε την κυβέρνηση συμμετέχοντας στους στημένους κοινωνικούς διάλογους και εκ των υστερών διαπίστωσε το αυτονόητο. ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ και προς όφελος του ΣΕΒ, του ΣΕΛΠΕ , ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ.
 • Συμμετέχει δραστήρια στην προσπάθεια παραπλάνησης σχετικά με το λεγόμενο παραεμπόριο, κρύβει την πραγματικότητα ότι πρόκειται για ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.
 • Έκανε ότι μπορούσε για να εμποδίσει να αναπτυχθούν αγώνες και όσες φορές αναγκάστηκε να πάρει αποφάσεις , δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα για την επιτυχία τους και συγχρόνως πετσόκοβε το περιεχόμενο και τα αιτήματα της κινητοποίησης, προβάλλοντας το γενικό και αόριστο σύνθημα περί ανάπτυξης.
 • Το πλαίσιο των αιτημάτων που προβάλει και συζητάει με τα κυβερνητικά κλιμάκια είναι μακριά και ξένο με τις ανάγκες των μικρών εμπόρων, αφορούν ένα μικρό κομμάτι μεσαίων και μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων, φτάνει μέχρι του σημείου τσουβαλιάζοντας μικρούς και μεγάλους, να ζητάει μείωση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου που καθημερινά μας παίρνει τη δουλειά.

Συνάδελφοι

Για όλους τους παραπάνω λόγους η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ στάθηκε απέναντι από την πλειοψηφίας της ΕΣΕΕ, πρόβαλε την αγωνιστική – διεκδικητική αντίληψη για το συνδικαλιστικό κίνημα και συμμετείχε με όλες τις δυνάμεις της στους αγώνες του αντιμονοπωλιακού κινήματος που συσπειρώνονται στην ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ –  ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ –  ΕΜΠΟΡΩΝ.

Προβάλαμε και διεκδικήσαμε ένα αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων που η υιοθέτηση τους μπορεί να ανακουφίσει και να προστατεύσει όσο είναι δυνατό τους μικρούς  εμπόρους από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της μονοπώλησης της αγοράς.

 Σήμερα υπάρχει μια και μοναδική επιλογή.

Να βγεις στο δρόμο του αγώνα. Μαζί με τους άλλους συνάδελφους σου που δεν είναι ανταγωνιστές σου, που ζουν τα ίδια προβλήματα,  κουβαλάνε τα ίδια βάρη στην πλάτη τους,  έχουν τις ίδιες αγωνίες με σένα.

Μαζί με τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, την νεολαία, που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.

Μην εμπιστεύεσαι την συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΕΣΕΕ. Έχει επιλέξει και στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, επιδιώκει να αποκοιμίσει το συνδικαλιστικό κίνημα για να περάσουν πιο εύκολα τα μέτρα. Οι διαμαρτυρίες τους είναι άσφαιρες, ασχολούνται με τα δευτερεύοντα. Αποδείχτηκαν ανίκανοι να σε υπερασπίσουν και επικίνδυνες για τα συμφέροντα σου.

Αντίπαλοι μας είναι τα μονοπώλια, η κυβερνητική πολιτική και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μαζί μας είναι το ταξικό κίνημα της εργατικής τάξης και το ΠΑΜΕ, η αγωνιζόμενη φτωχή αγροτιά και η ΠΑΣΥ.

Χρειάζονται μαζικοί και επίμονοι αγώνες για να αποκρουστεί η αντιλαϊκή επίθεση.

Είναι αναγκαίο να δυναμώσουν τα σωματεία, να γίνουν όργανα πάλης και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την δική σου ενεργή συμμετοχή.

Μόνο η ενωμένη πάλη μπορεί να σε υπερασπίσει όταν σε κυνηγά η τράπεζα, η εφορία, το ταμείο, όταν η ΔΕΗ ακριβαίνει ΚΑΙ ΣΟΥ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ , όταν υποθηκεύουν την μόρφωση των παιδιών σου, όταν σου αρνούνται την περίθαλψη στα νοσοκομεία που έκτισες, όταν ξεπουλάνε κάθε δημόσιο αγαθό .

 

Συνάδελφοι μικροί έμποροι

Οι συνδικαλιστές που συμμετέχουμε στην ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ  δεν παριστάνουμε τους «ανεξάρτητους».

Δεν κοροϊδεύουμε τους συνάδελφους με το παραπλανητικό σύνθημα ότι «αφού τα προβλήματα είναι κοινά και τα ψηφοδέλτια πρέπει να είναι κοινά». Η διέξοδος που προτείνει ο καθένας για τα προβλήματα είναι διαφορετική και αυτές οι ουσιαστικές διαφορές πρέπει να αναμετρηθούν στις εκλογές .

Η πείρα και από τις εκλογές στα σωματεία και τις ομοσπονδίες δείχνει ότι οι συνδικαλιστές που προτείνουν τα κοινά ψηφοδέλτια η τάχατες «ανεξάρτητα» σχήματα, όταν βρεθούν στα συνέδρια της ΕΣΕΕ τρέχουν να στοιχηθούν και να στηρίξουν τις παρατάξεις που είναι υπεύθυνες για την σημερινή κατάντια του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι συνδικαλιστές που συμμετέχουμε στην ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ  δεν σε χτυπάμε φιλικά στην πλάτη  για να σου αποσπάσουμε μια ψήφο και να μας ξαναδείς στις επόμενες εκλογές. Αντίθετα διακηρύσσουμε ότι για να «γυρίσει ο τροχός» είναι απαραίτητη η ενεργή συμμετοχή των συνάδελφων στην ζωή των σωματείων, η μαζικοποίηση και ο αγωνιστικός αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός τους.

Σε καλούμε να αποδυναμώσεις τις δυνάμεις του συμβιβασμού,  της απάθειας και της συγκυβέρνησης που συγκροτούν το συνδυασμό του Ενωμένου Εμπορίου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΞ. ΕΛΛΗΝΕΣ κλπ)  , να μην εμπιστευθείς τους δήθεν Ανεξάρτητους .

Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί προς όφελος των αγωνιστικών αντιμονοπωλιακών διεκδικήσεων, υπέρ των συμφερόντων των αυτοαπασχολούμενων  μικρών εμπόρων.

 

Ενισχύστε την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ για να δυναμώσει ο αγωνιστικός, αντιμονοπωλιακός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα των εμπόρων για  να φουντώσει η αγωνιστική φλόγα που άναψε πριν από λίγο καιρό και αποτελεί την μοναδική ελπίδα για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να στηρίξει το αγωνιστικό αντιμονοπωλιακό ψηφοδέλτιο της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ  ΕΜΠΟΡΩΝ

                          Έχουμε σαφή πλαίσιο διεκδίκησης:

 • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ , ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΟΡΙΟΥ.
 • Πάγωμα των χρεών προς το δημόσιο και τις τράπεζες. Αναστολή των κατασχέσεων όσο διαρκεί η οικονομική κρίση. Κατάργηση του ανατοκισμού. Απαγόρευση κατάσχεσης επαγγελματικής στέγης.
 • Κατάργηση  των νόμων και διατάξεων, ΚΥΑ 1162/1997, Ν. 2224/1994 και 3377/2005 που απελευθέρωσαν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων προς όφελος των πολυκαταστημάτων.
 • Ενιαίο υποχρεωτικό ωράριο για όλα τα καταστήματα και πολυκαταστήματα. ΑΝΩΤΕΡΟ ΟΡΙΟ λειτουργίας όλων των καταστημάτων μικρών μεγάλων 48 ώρες την εβδομάδα, συνεχόμενο ωράριο με τρία απογεύματα κλειστά.
 • Να κατοχυρωθεί νομοθετικά η αργία της Κυριακής.
 • Επίδομα ανεργίας για τους συναδέλφους που αναγκάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους.
 • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Ανανέωση τώρα όλων των βιβλιαρίων ανεξάρτητα από τα χρέη.
 • Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ στα 2/3 των εξόδων.
 • Μείωση κατά 10% των εισφορών και πάγωμα των χρεών προς το ταμείο όσο διαρκεί η κρίση. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων.
 • Κατώτερη σύνταξη στα 1.150€.
 • Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες.
 • Αφορολόγητο όριο στα 20.000€ οικογενειακό στα 40.000€ και 5.000€ για κάθε παιδί.
 • Κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων και των ανέλεγκτων χρήσεων.
 • Μείωση κατά 30%όλων των τιμολογίων των ΔΕΚΟ. Κατάργηση των δημοτικών τελών και φόρων.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης.
 • Αύξηση της φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45% άμεσα.
 • Όχι στην λεγόμενη «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων» που παραδίδει ολόκληρους κλάδους της οικονομίας στο μεγάλο κεφάλαιο.
 • Όχι στην κοροϊδία του πρώην ΤΕΜΠΜΕ ( ΕΤΕΑΝ ) και στις αυταπάτες για ίδρυση Τράπεζας των μικρομεσαίων που καλλιεργούν ΓΣΕΒΕΕ ΚΑΙ ΕΣΕΕ.
 • Απαγόρευση της παραπέρα επέκτασης των πολυκαταστημάτων και των σουπερμάρκετ.
 • Ενιαία 12χρονη γενική, αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, υποχρεωτική παιδεία.
 • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με οποιαδήποτε μορφή.
 • Χορήγηση άτοκων κεφαλαίων κίνησης με την εγγύηση του δημοσίου, με μακρόχρονη εξόφληση και περίοδο χάριτος για όσο διαρκεί η κρίση, αποκλειστικά για τις μικρές επιχειρήσεις.
 • Κατάργηση των εισφορών για την υγεία. Ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη δωρεάν και αποκλειστικά από ένα δημόσιο σύστημα υγείας σε όλα τα επίπεδα. Κατάργηση  επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο ασφάλισης και υγείας.

 

Υποψήφιοι

           ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ  ΕΜΠΟΡΩΝ

 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΛΕΙΒΑΔΙΑ)

     ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ (ΤΡΙΚΑΛΑ)

ΑΡΦΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΑΡΓΟΛΙΔΑ)

     ΛΙΟΝΑΚΗ ΛΟΥΚΙΑ  (ΧΑΝΙΑ)

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ)

     ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΑΓΡΙΝΙΟ)

ΒΟΥΡΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ     (ΧΑΝΙΑ)

     ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ)

ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ)

     ΝΙΚΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  (ΑΓΡΙΝΙΟ)

ΔΗΜΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (ΔΩΡΗΣ) (ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ)

     ΠΑΤΛΑΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ)

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ(ΓΙΑΝΝΕΝΑ)

     ΣΠΥΡΟΥ ΑΘΗΝΑ (ΓΙΑΝΝΕΝΑ)

ΚΑΓΙΑΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΚΑΒΑΛΑ)

     ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΙΛΙΟΝ)

ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ (ΛΑΡΙΣΑ)

     ΤΡΙΓΑΖΗΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ (ΛΑΡΙΣΑ)

ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΑΜΑΛΙΑΔΑ)

     ΤΣΙΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ  (ΗΛΕΙΑ)

ΚΟΚΟΛΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ   (ΑΘΗΝΑ)

     ΧΩΤΟΥ ΑΓΟΡΙΤΣΑ  (ΤΡΙΚΑΛΑ)

ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (ΚΑΒΑΛΑ)

     ΣΑΠΡΙΚΗΣ ΗΛΙΑΣ (ΑΡΤΑ)

ΚΟΝΤΟΜΙΧΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ   (ΠΡΕΒΕΖΑ)

 

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ της 2 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2012

 

ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΟΥ

 

την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ