Ανάκληση του σχεδίου για τους βοσκότοπους ζητά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου

kaxrimanisa

kaxrimanisaΤην εκ νέου παρέμβασή του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα που προκαλούνται στους κτηνοτρόφους από το σχέδιο διαχείρισης των βοσκοτόπων που εφαρμόζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δηλώσεις του.

Από το σχέδιο, εξαιρούνται από τους βοσκότοπους εκτάσεις, που μέχρι πρόσφατα ήταν χαρακτηρισμένες ως εκμεταλλεύσιμες από τους κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα τώρα να μειώνονται οι χορηγούμενες προς αυτούς επιδοτήσεις ή και να χάνονται εντελώς τα δικαιώματά τους.

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την εκτίμηση πως πρόκειται για λανθασμένη εφαρμογή του νόμου, που όμως προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον κτηνοτροφικό κόσμο. «Είναι προφανές ότι κάποιος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μην έχοντας σχέση με την ύπαιθρο, έκοψε εκτάσεις, οι οποίες γράφονται ως δασικές, π.χ. χορτολίβαδα και άλλα λιβάδια, καθώς επίσης και άλλες εκτάσεις οι οποίες θεωρούνται πως είναι προστατευόμενες. Παραβλέπεται το γεγονός ότι ανέκαθεν όλοι οι κτηνοτρόφοι ζουν σε τέτοιες εκτάσεις, όπως γίνεται σε Τζουμέρκα, Ζαγόρι, Μέτσοβο, Σούλι κ.ά.. Μόνο άνθρωποι αδαείς θα μπορούσαν να ισχυριστούν πως όλα αυτά τα χορτολίβαδα είναι εκτάσεις στις οποίες δεν βόσκουν τα πρόβατα. Το ίδιο ισχύει και για τις προστατευόμενες εκτάσεις. Όπου υπάρχουν Φορείς Προστασίας Περιβάλλοντος, εκεί συνυπάρχουν και τα άγρια και τα ήμερα ζώα, αλλά και οι άνθρωποι. Αυτό που υπομένουν οι κτηνοτρόφοι, είτε αφορά τα παράλια της Ηπείρου, είτε περιοχές Natura, είτε περιοχές του Αμβρακικού είναι εθνικό έγκλημα. Δεν ξέρω ποιος ανεγκέφαλος το δημιούργησε».

Ο Περιφερειάρχης, τέλος ανέφερε πως για το πρόβλημα που έχει προκληθεί έχει ήδη αποστείλει έγγραφο προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού και τα συναρμόδια Υπουργεία, ενώ δεν έκρυψε την έκπληξή του για τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο νέο σχέδιο, τη στιγμή που ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης «στην τελευταία παρουσία του στα Ιωάννινα, είπε καθαρά ότι αυτές οι εκτάσεις, είναι εκτάσεις των κτηνοτρόφων».