Αντώνης Μπέζας: ”Διαπραγματευτική ικανότητα έχεις όταν προχωράς διαρθρωτικές αλλαγές σημαντικές και μεταρρυθμίσεις”

bezas_poukΟ Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ στη Θεσπρωτία κ. Αντώνης Μπέζας μίλησε σήμερα στον «Αθήνα 9,84», στην εκπομπή «Η τρόικα του 9,84» και μεταξύ άλλων τόνισε:  
 
Σχετικά με τις πρόωρες συντάξεις:
 
«Δεν αφορά αυτό αυτούς που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα. Μας πιέσανε για πάρα πολλά σκληρά μέτρα τα οποία απορρίψαμε. Προχωρήσαμε όμως σε μια αναγκαία και δίκαιη διαρθρωτική αλλαγή: Να μην υπάρχουν 40αρηδες που να παίρνουν πρόωρη σύνταξη. Εξαιρούνται βέβαια συγκεκριμένα επαγγέλματα όπως είναι οι αεροπόροι της πολίτικης αεροπορίας, όπως είναι άλλα επικίνδυνα επαγγέλματα, αλλά οι υπόλοιποι γιατί να παίρνουν σύνταξη στα 43, στα 45 τους;Δεν είναι αυτό μια αδικία για τους υπολοίπους;
Έτσι ο ελάχιστος χρόνος εργασίας για πλήρη σύνταξη πηγαίνει από τα 15 στα 20 χρόνια, αλλά για τους γεννηθέντες μετά το 1975. Δεν πρόκειται να υπάρξει επομένως άμεση ανατροπή οικογενειακών προγραμματισμών. Αφορά αυτούς οι όποιοι έχουν γεννηθεί μετά το 1975, αφορά δηλαδή ανθρώπους οι οποίοι θα πάρουν σύνταξη από το 2040 και μετά».
Σχετικά με την κριτική για «χαλάρωση» του κυβερνητικού έργου μετά τις ευρωεκλογές:
 
«Η κυβέρνηση δεν άφησε τα μολύβια κάτω. Η κυβέρνηση συνέχισε σε έναν δρόμο διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και συνέχισε σε όλη αυτή την περίοδο τη σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Ξέρετε ακούω και άκουσα από τον κ. Μητρόπουλο ότι έχει πέσει χαμηλά η διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας την περίοδο που η κυβέρνηση αυτή βρίσκεται στα πράγματα. Μα διαπραγματευτική ικανότητα ισχυρή δεν έχεις όταν κουνάς το δάχτυλο στους εταίρους. Διαπραγματευτική ικανότητα ισχυρή έχεις όταν τηρείς τις δεσμεύσεις, όταν βάζεις σε τάξη τα δημόσια οικονομικά. Και εμείς με αυτό που κάναμε βάλαμε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά. Διαπραγματευτική ικανότητα έχεις όταν προχωράς διαρθρωτικές αλλαγές σημαντικές και μεταρρυθμίσεις και εμείς προχωρήσαμε σε σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και συνεχίζουμε να προχωρούμε. Για αυτό ακριβώς το λόγο παρά τις ισχυρές πιέσεις τις οποίες είχαμε, αποτρέψαμε να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα φάρμακα, πετύχαμε τη μείωση του ΦΠΑ της εστίασης, δεν αλλάξαμε τις 100 δόσεις, διατηρήσαμε τη μειωμένη εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτή η πορεία λοιπόν θα συνεχιστεί».