Αντώνης Μπέζας: Δικαίωμα στην ελπίδα

mpezas_antonisΓράφει ο  ΑΝΤΩΝΗΣ  ΜΠΕΖΑΣ

Υποψήφιος βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ.

 Σε αυτή τη δύσκολη για την πατρίδα μας περίοδο, ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας έχει έναν μόνο προορισμό. Η εθνική ανασυγκρότηση και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αποτελούν τις προϋποθέσεις για την έξοδο από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Όσο γρηγορότερα ξυπνήσουμε από τον λήθαργο της πολιτικής αυταρέσκειας και συνειδητοποιήσουμε ότι κανείς δεν πρόκειται να μας χαριστεί και για κανέναν λόγο, τόσο το καλύτερο.

Η ανάπτυξη, που οδηγεί στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας,  στην τόνωση της αγοράς και  στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, μπορεί να επιτευχθεί μόνο από μια σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση, που θα τονώσει τη ρευστότητα και θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε περιβάλλον πολιτικής αστάθειας και ακυβερνησίας.

Στην κατεύθυνση αυτή,  δύο από τα κύρια διαθέσιμα εργαλεία που διαθέτουμε  είναι το ΕΣΠΑ και ο επενδυτικός νόμος. Η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει σε  διόρθωση του επενδυτικού νόμου, ώστε να αντιμετωπιστούν επιμέρους προβλήματα, κυρίως φορολογικής φύσεως. Ειδικά για το ΕΣΠΑ, χρειάζεται  ισχυρή πολιτική διεύθυνση, με πολιτικό προϊστάμενο που να μην αλλάζει κάθε έξι μήνες, διυπουργικός συντονισμός, απλοποίηση των διαδικασιών,  αναθεώρηση του προγράμματος και  περαιτέρω συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την άμεση κινητοποίηση και εκταμίευση πόρων.

            Βασικός πυλώνας,  όμως, για την ανάπτυξη είναι και η στήριξη της επιχειρηματικότητας. Εδώ απαιτούνται  στοχευμένα μέτρα, όπως ένας νέος φορολογικός νόμος για τη δημιουργία σταθερού φορολογικού συστήματος και τη μείωση της φορολογικής  επιβάρυνσης,  μείωση της γραφειοκρατίας με αξιοποίηση της καθολικής χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων,  αποφασιστική καταπολέμηση της διαφθοράς, προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με σύγχρονες μεθόδους.   

            Η ανάπτυξη  είναι η μεγάλη εθνική πρόκληση για  τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορούμε να κινούμαστε στις λογικές παρελθόντων ετών. Κοιτώντας πίσω, αντί να κοιτάμε μπροστά. Κοιτώντας τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αντί να κοιτάμε τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Η Ευρώπη, μέσα από διαπραγματεύσεις και συζητήσεις -από τις οποίες δυστυχώς η Ελλάδα είναι σήμερα απούσα- πορεύεται προς ένα σχέδιο ενίσχυσης των δοκιμαζόμενων οικονομιών με μέτρα ανάπτυξης.

Στις 17 Ιουνίου θα αποφασίσουμε για το αν θέλουμε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Τη σημερινή απούσα Ελλάδα, αν θέλουμε να την καταστήσουμε συμμέτοχο των αυριανών εξελίξεων. Όσοι πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, θα ψηφίσουμε για να δώσουμε στην Ελλάδα μια ακόμη ευκαιρία, για να της δώσουμε το δικαίωμα στην ελπίδα.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα REALnews, την Κυριακή 10.6.2012)