Απολογισμός με τη μισή αντιπολίτευση απούσα και τους πολίτες αδιάφορους! (+video)

28660802_10215660426921882_3641437741968354480_nΜε κύριο χαρακτηριστικό την απουσία κοινού (μόλις 11 άτομα, εκ των οποίων  4 δημοτικοί υπάλληλοι) αλλά και μερίδας της αντιπολίτευσης, σε μια μισοάδεια αίθουσα, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Ούτε οι επικεφαλής των παρατάξεων Χρώμα στη ζωή για το Δήμο Ηγουμενίτσας (Θωμάς Παππάς) και Ενεργός Πολίτης για την Ηγουμενίτσα (Δήμητρα Γούλα) αλλά ούτε και κάποιος από τους Δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους των συνδυασμών τους, παρέστη στη διαδικασία του απολογισμού, χωρίς να υπάρχει –προφορική ή γραπτή – ενημέρωση προς το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου για τους λόγους της αποχής τους από τη διαδικασία, ενώ μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρξε ούτε κάποια δημόσια ανακοίνωση.

28685234_10215660989375943_6903461232453686503_nΑντίθετα, στη διαδικασία παρευρέθηκαν σύσσωμοι ο συνδυασμός του Δημάρχου Ηγουμενίτσας Ιωάννη Λώλου, ο συνδυασμός του Ανδρέα Νταή, με τον κ. Ιωάννη Γόγολο, να πραγματοποιεί και την «παρθενική» του τοποθέτηση ως υποψήφιος Δήμαρχος, αλλά και ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμας Δώρης.

Τη διαδικασία παρακολούθησε και ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας, αλλά και ο συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Παπαρούνας.

Ο απολογισμός του Δημάρχου

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα και τις πρτοβουλίες που υλοποίησε ή σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή, ανά τομέα, σημειώνοντας ότι:

«Το 2017 ήταν μια ακόμη δύσκολη χρονιά για την αυτοδιοίκηση. Με ελάχιστους πόρους αλλά με πολύ δουλειά καταφέραμε όμως να σταθούμε όρθιοι και να ανταπεξέλθουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες των πολιτών του Δήμου».

Αναφερόμενος στα Οικονομικά, σημείωσε ότι: «Η αιχμή του δόρατος της πολιτικής που ασκήσαμε και που συνεχίζουμε να ασκούμε είναι η οικονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη ενός σταθερού και οικονομικά ανεξάρτητου από τις παθογένειες του παρελθόντος, Δήμου.  Παραλάβαμε χρέη που ξεπερνούσαν τα 9 εκατομμύρια και μέσα στα πρώτα 3 χρόνια έχουμε καταφέρει να λειτουργούμε χωρίς το βάρος των χρεών αυτών.»

Τεχνικά Έργα και Δόμηση

Με μόλις 498.000,00€ ΣΑΤΑ (επιχορήγηση για έργα) για το 2017 τα οποία αφορούν ολόκληρο τον Δήμο Ηγουμενίτσας ιεραρχήσαμε τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου και σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες πράξαμε το καλύτερο δυνατό.

Η χρονιά που πέρασε ήταν αντικειμενικά μια δύσκολη χρονιά, καθώς ο Δήμος μας δύο φορές δέχθηκε την επέλαση ακραίων καιρικών φαινόμενα να με πολλά έργα υποδομής να χρίζουν επισκευών. Για την προστασία του Δήμου από τα ακραία καιρικά φαινόμενα προχωρήσαμε στη σύνταξη μελέτης για άμεσα αντιπλημμυρικά έργα στον Δήμο προϋπολογισμού 665.000,00€. Το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και εντός του 2017 δημοπρατήθηκε.»

Τομέας Κοινωνικής Πολιτικής

 Ως Δημοτική αρχή ρίξαμε μεγάλο βάρος στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, αναπτύσσοντας ένα δίχτυ ασφαλείας για εκείνους που το έχουν ανάγκη. προχωρήσαμε στην δημιουργία νέων δομών και στην επέκταση των παλιών.

Τομέας Παιδείας

Μέσω των σχολικών επιτροπών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου καλύφθηκαν οι αναγκαίες λειτουργικές δαπάνες και οι επισκευαστικές εργασίες των σχολείων του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Θα πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στην Ίδρυση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσής, σε εγκαταστάσεις του Δήμου Ηγουμενίτσας που πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις. Η ίδρυση του εν λόγω σχολείου ήταν επιβεβλημένη για την ομαλή συνέχιση της εκπαίδευσης και της ομαλής ένταξης στην κοινωνία. Η Επιτροπή Δευτεροβάθμιας χρηματοδότησε το νεοϊδρυθέν Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ηγουμενίτσας, προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή λειτουργία του και έτσι το 2017 ξεκίνησε την λειτουργία του. Ο Δήμος στηρίζει την λειτουργία τους σχολείου και παρέχει το Λεωφορείο για την μεταφορά των μαθητών όπου χρειάζεται.

Τομέας Περιβάλλοντος και Ποιότητα ζωής

Ο Δήμος επενδύοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων με την παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος προχώρησε μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη δημοπράτηση του Πράσινου Σημείου του Δήμου Ηγουμενίτσας, της Μονάδας Κομποστοποίησης του Δήμου Ηγουμενίτσας, καθώς και του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Το 2017 ο συνολικός όγκος απορριμμάτων ανέρχεται στους 6.500 τόνους περίπου. Για την αποκομιδή και μεταφορά απορριμμάτων από τα Σύβοτα – Πλαταριά και Πέρδικα, έγινε δημοπρασία και ανατέθηκε σε εργολάβο η εκτέλεση της.

Η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών γίνεται από τους μπλε κάδους με τον συνολικό όγκο ανακυκλώσιμων υλικών για το 2017 ανέρχεται στους 1.556 τόνους. Στο ξεχωριστό πρόγραμμα για την ανακύκλωση μπουκαλιών, γυαλιών κλπ. έγινε περισυλλογή 28,07 τόνοι γυαλιού.

ΣΒΑΚ – ΣΔΒΕ

Από τον Ιανουάριο του 2017 η Ηγουμενίτσα αναπτύσσει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) της πόλης, ενώ ο Δήμος Ηγουμενίτσας, κατά το 2017 υπέβαλε το τελικό Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (ΣΔΒΕ), το οποίο περιγράφει τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής του Δήμου και τις προτεινόμενες προς υλοποίηση δράσεις που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Ο Δήμος ασχολήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος διατέθηκε το ποσό των 20.000 ευρώ για τον εμβολιασμό, τη στείρωση και το «τσιπάρισμα» μεγάλου αριθμού αδέσποτων ζώων συντροφιάς, πραγματοποιήθηκε η προμήθεια 20 σετ από ταΐστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα ζώα που τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία του Δήμου, ενώ για την τροφοδοσία των αδέσποτων διατέθηκε περίπου το ποσό των 20.000 ευρώ. Επίσης διατέθηκε το ποσό των 5.000 ευρώ για την επέκταση του «προσωρινού κυνοκομείου».

Τομέας Διοίκησης – Οργάνωσης

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας αξιοποιώντας τις δυνατότητες της κείμενης νομοθεσίας προχώρησε την διαδικασία για την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ 25 ατόμων προκειμένου να καλύψει το μεγάλο κενό στις ανάγκες της καθημερινότητας.

Αναφερόμενος στην ΥΔΡΕΥΣΗ ο κ. Λώλος επεσήμανε ότι «Το νερό της Ηγουμενίτσας είναι κατάλληλο προς πόση. Η ΔΕΥΑΗ πραγματοποιεί μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις δειγμάτων νερού σε τουλάχιστον 8 σημεία δειγματοληψίας από το δίκτυό της, τόσο στην πόλη της Ηγουμενίτσας, όσο και στα Δημοτικά Διαμερίσματα 1 φορά το μήνα περίπου. Επίσης σε ετήσια βάση γίνονται αναλυτικές χημικές αναλύσεις από τις πηγές, τις γεωτρήσεις και τις δεξαμενές του Δήμου Ηγουμενίτσας. Σημειώνεται τέλος ότι το 90% του νερού προέρχεται από γεωτρήσεις ενώ το 10% από πηγές. Γεγονός το οποίο δημιουργεί υπερβολικά έξοδα στην εταιρεία λόγω ενέργειας, επισκευής, συντήρησης, αντικατάστασης του εξοπλισμού των αντλιοστασίων ύδρευσης».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης εκτενώς σε δράσεις κοινωνικής προστασίας, συνέργειες και συνεργασίες του Δήμου με άλλους φορείς, τη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις που ανέπτυξε ο Δήμος και κατέληξε:

«Παρά το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, την γραφειοκρατία και τη δαιδαλώδη νομοθεσία συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά, με πείσμα και υπομονή, για τον εκσυγχρονισμό των δημοτικών μας υπηρεσιών, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη στην καθημερινότητά του».

28660802_10215660426921882_3641437741968354480_nΗ αντιπολίτευση

Στην τοποθέτηση του ο Ανδρέας Νταής, επεσήμανε ότι «δεν επιθυμούμε να μηδενίσουμε το έργο της Δημοτικής Αρχής, αλλά πρέπει να δούμε και κάποια ζητήματα έρχονται από το παρελθόν ή πρέπει να δρομολογηθούν για το μέλλον. Οι μεγάλοι στόχοι που είχαν τεθεί για την Ηγουμενίτσα πρέπει να συμπληρωθούν με καινούριους στόχους. Κάθε Δημοτική αρχή δεν κρίνεται αν αγγίζει τα ζητήματα αλλά και από την αποτελεσματικότητά της. Στα ζητήματα της καθημερινότητας κάθε Δημοτική Αρχή την «τραβάνε» οι πολίτες. Αυτά είναι στην ατζέντα του κάθε Δήμου. Τα ευρύτερα στρατηγικά πρέπει να μας απασχολήσουν.» Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Νταής αναφέρθηκε στην παράκαμψη της Ηγουμενίτσας και την σύνδεση με τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, για το σχεδιασμό της αποχέτευσης (το νέο έργο) «γίγαντας», όπως το χαρακτήρισε, το οποίο θα φέρει δυσβάσταχτο κόστος στους πολίτες. Έθεσε το θέμα την ύδρευσης της πόλης κα της Ηγουμενίτσας από τις πηγές «Λαγκάβιτσας» και το κόστος του νερού σήμερα που είναι «πολύ ακριβό», του σχεδίου πόλης και των ενοτήτων που δεν προχωρούν αλλά και ενοτήτων που εντάχθηκαν χωρίς να υπάρχουν τα χρήματα για να ολοκληρωθούν.  

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμας Δώρης, τοποθετούμενος πολιτικά, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι έκανε διαχείριση της μιζέριας, σε πλήρη αρμονία με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και έθεσε το ζήτημα του διεκδικητικού πλαισίου που – όπως σημείωσε – δεν έχει τεθεί από τη Δημοτική Αρχή.

Τέλος, ο Γιάννης Γόγολος, στην πρώτη, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του, δημόσια τοποθέτησή του, σημείωσε:

“Είμαι εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.  Με τέσσερις διαφορετικούς Δημάρχους. Ομολογώ, πως είναι η πρώτη φορά  που το “τίποτε”  του έργου μιας δημοτικής αρχής, περιγράφεται σε ένα τόσο μεγάλο κείμενο απολογισμού.

Αναλώθηκε ο χρόνος ανάγνωσης του, σε παράθεση αριθμών.  Καμία αναφορά σε έργα υποδομής, τουρισμό, καθημερινότητα,  καινοτομίες ή αναβάθμιση υπηρεσιών. Προβλήματα για τα οποία, δεν γίνεται καμία αναφορά.    Διέκρινα μια αγωνία να γεμίσουν οι  τριάντα δύο σελίδες του απολογισμού. Δεν έλαβαν  υπ´ όψιν στη σύνταξή του, ούτε τη διαχρονική ρήση των αρχαίων Ελλήνων: ” Ουκ εν το πολλώ το εύ…”

Ο σημερινός απολογισμός βρίθει ανακριβειών. Κάνω αναφορά ενδεικτικά στο θέμα του καταφυγίου αδέσποτων ζώων. Ένα θέμα που ταλαιπωρεί την τοπική κοινωνία. Σήμερα έγινε αναφορά για επέκταση για επέκταση των θέσεων. Η αλήθεια είναι ότι δεν έγινε τίποτε. Το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Ο κ. Γόγολος, αναφέρθηκε στην άδεια αίθουσα, ερμηνεύοντας ότι «Οι συμπολίτες μας, σήμερα απουσίαζαν  επιδεικτικά από  τη διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο. Ανταπέδωσαν την αδιαφορία, που τρεισήμισι χρόνια τώρα δείχνει η σημερινή δημοτική αρχή προς αυτούς».

Κλείνοντας ο κ. Γόγολος χαρακτήρισε «ομολογία της αποτυχίας της Δημοτικής Αρχής», τον απολογισμό της σημειώνοντας: «Είναι ήδη τρεισήμισυ χρόνια Δημοτική Αρχή. Ακόμη στοχεύουν… Δυστυχώς. Ένας ακόμη χαμένος χρόνος.  Κάθ´ ομολογία τους».

To video από τον Απολογισμό της Δημοτικής Αρχής μπορείτε να δείτε εδώ: