Αποξήλωση και επισκευή Γεφυρών Γλυκής και Μπολιάνας

boliananewbridge

boliananewbridgeΑπό την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και με τη συνδρομή του 708 Τάγματος Μηχανικού της VIIIης Mεραρχίας Πεζικού ολοκληρώθηκε το έργο της αποξήλωσης της γέφυρας (μπέλευ) Γλυκής στον ποταμό Αχέροντα και της επισκευής της γέφυρας (μπέλευ) στην περιοχή Μπολιάνα.

Οι δαπάνες του έργου ανήλθαν σε 47.500 ευρώ, που καλύφθηκαν από πόρους της Π.Ε. Θεσπρωτίας, ικανοποιώντας έτσι χρόνια αιτήματα πολιτών.

Η μελέτη που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Θεσπρωτίας περιελάμβανε:

α) Την αποξήλωση και απομάκρυνση της στρατιωτικής γέφυρας (Μπέλεϋ) στον ποταμό Αχέροντα στην Γλυκή (Δήμου Σουλίου). Τούτο δε, γιατί σε πλημμυρικά φαινόμενα η συγκεκριμένη γέφυρα λειτουργούσε σαν φράγμα συγκρατώντας  φερτά υλικά, (κορμούς δέντρων κλπ) με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει την εκτόνωση του φαινομένου και να πλημμυρίζει η περιοχή πριν την συγκεκριμένη  γέφυρα.

β) Την επισκευή της στρατιωτικής γέφυρας (Μπέλεϋ) στην περιοχή Μπολιάνα όπου συνδέεται ο Δήμος Φιλιατών με τον Δήμο Σουλίου. Τούτο δε, διότι η γέφυρα αυτή  είχε χρόνια να συντηρηθεί και ο φέρων οργανισμός και το πάτωμα είχαν υποστεί μεγάλες φθορές που δημιουργούσαν κινδύνους στους διερχόμενους.

 Η σχετική σύμβαση, μεταξύ Αντιπεριφερειάρχη και Αναδόχου υπεγράφη στις 2-5-2012.      

Για την επίλυση του προβλήματος, που αφορούσε τις προσθήκες πλαισίων από τη γέφυρα Γλυκής στη γέφυρα Μπολιάνας,  ζητήθηκε η συνδρομή της VIIIης  Μεραρχίας, από την πλευρά της οποίας  υπήρξε άμεση ανταπόκριση  και με την συμμετοχή στελεχών του 708 ΤΜΧ, το οποίο διέθετε και απαραίτητα εξειδικευμένα εργαλεία, ολοκληρώθηκε το έργο με τον καλύτερο τρόπο.

Η μόνη εκκρεμότητα που παραμένει πλέον είναι η αποκατάσταση του πατώματος της γέφυρας, για το οποίο έχει συμφωνηθεί η εξ’ ημισείας  κάλυψη της δαπάνης μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και του Δήμου Σουλίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης απέστειλε σχετική ευχαριστήρια επιστολή προς το Γ.Ε.Σ και την VIIIη Μεραρχία για την ουσιαστική συμβολή τους στην ολοκλήρωση του έργου. Σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής:

«Θέλω για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω δημόσια όλους όσους βοήθησαν στην ολοκλήρωση του έργου αυτού. Ιδιαίτερη μνεία οφείλω να κάνω στην βοήθεια των αξιωματικών και οπλιτών του 708 ΤΜΧ των οποίων η τεχνογνωσία και ο εξειδικευμένος  εξοπλισμός που διαθέτουν συνετέλεσε στην ολοκλήρωση της προσπάθειας. Όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Περιφερειάρχης  Ηπείρου, όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι στη διάθεση των πολιτών προς επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν ή προκύπτουν  ειδικότερα την δύσκολη αυτή εποχή που περνάμε».