Βραβεύτηκαν πυροσβέστες από την Ηγουμενίτσα για εξαίρετες πράξεις

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της μνήμης των Προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος, Αγίων «Τριών Παίδων εν Καμίνω», πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλη την χώρα.

Στην κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης απένειμε βραβεία σε 12 πυροσβέστες, για εξαίρετες πράξεις ή προσπάθειες που υπερέβησαν σημαντικά το καλώς εννοούμενο υπηρεσιακό καθήκον.

«Σήμερα, είναι μια μεγάλη στιγμή για το Πυροσβεστικό Σώμα. Μεταξύ άλλων, βραβεύουμε τα στελέχη του για εξαίρετες πράξεις. Θα πρέπει να σας πω ότι θα πρέπει: “μπροστά στους ήρωες να είσαι σεμνός και να μιλάς λίγο”. Μιλούν οι πράξεις τους. Είναι σημαντικό να βλέπουμε τους πυροσβέστες στα μάτια. Τους αναγνωρίζουμε για την προσφορά τους στην κοινωνία», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Μεταξύ των βραβευθέντων και τρεις πυροσβέστες από την ΠΥ Ηγουμενίτσας και ένας από τον 1ο ΠΣ Ιωαννίνων.

Και οι τρεις πυροσβέστες από την Ηγουμενίτσα συμμετείχαν στην επιχείρηση για την διάσωση των επιβατών του οχηματαγωγού Euroferry Olympia μετά την πυρκαγιά ξέσπασε στο πλοίο στις 18 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν οι παρακάτω:

• Ο Επιπυραγός Γεώργιος Κολοκοτσάς από την Π.Υ. Αιγίου,

• O Επιπυραγός Κωνσταντίνος Τσακίρης από την 1η Ε.Μ.Α.Κ.,

• O Πυραγός Φουντουλάκης Σπυρίδων από το Π.Κ. Κυθήρων,

• Ο Πυραγός Αλέπης Θεόδωρος από τον 1ο Π.Σ. Αθηνών,

• O Πυρονόμος Σφέτσας Σωτήριος από την 1Η Ε.Μ.Α.Κ.,

• O Υπαρχιπυροσβέστης Κοσκινάς Σωτήριος από την Π.Υ Ηγουμενίτσας,

• O Υπαρχιπυροσβέστης Δήμας Ηλίας από την Π.Υ Ηγουμενίτσας,

• Ο Υπαρχιπυροσβέστης Μασσίας Γεώργιος από την Π.Υ Ηγουμενίτσας,

• Η Υπαρχιπυροσβεστρια Δημητρακοπούλου Μαγδαληνή από το από τον 1ο Π.Σ. Αθηνών,

• Ο Αρχιπυροσβέστης Κουκούλης Σωκράτης από τον 1Ο Π.Σ. Λάρισας,

• Ο Υπαρχιπυροσβέστης Κολλιός Βασίλειος από τον 1ο Π.Σ. Ιωαννίνων και

• Ο εθελοντής Φουρκαν Γιουσουφ από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

«Η σημερινή μέρα είναι για το Πυροσβεστικό Σώμα μέρα εορτασμού και ταυτόχρονα τιμής για εμάς που το υπηρετούμε καθώς γιορτάζουμε τους προστάτες μας Αγίους Τρεις εν Καμίνω Παίδες. Η αναγνώριση των Ανανία, Αζαρία και Μισαήλ ως θρησκευτικών συμβόλων -προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος ήδη από το 1978, ενισχύει διαχρονικά το φρόνημά μας, αφού ο βίος τους αποτελεί για εμάς παράδειγμα μίμησης κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Η ακλόνητη πίστη τους στον Θεό διαφύλαξε τους τρεις Αξιωματούχους της Δημόσιας Διοίκησης της Βαβυλώνας όταν αρνήθηκαν να προσκυνήσουν τη xρυσή εικόνα του βασιλιά, γεγονός επιβεβλημένο από τα ειδωλολατρικά έθιμα και παρότι διατάχθηκε ο θάνατός τους σε πυρωμένη κάμινο, αυτοί υμνούντες και ευλογούντες τον Θεό έμειναν αλώβητοι από τη φωτιά. Η στάση του θάρρους και της αποφασιστικότητας που επέδειξαν οι προστάτες μας μπροστά στην υπέρτατη απειλή μας προτρέπει, ενστερνιζόμενοι τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του πυροσβεστικού λειτουργήματος, να παράσχουμε ποιοτικές υπηρεσίες ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζοντας τους φυσικούς και τεχνολογικούς κινδύνους ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διασφαλίζοντας έτσι την Πολιτική Προστασία της χώρας στο μέγιστο βαθμό», σημείωσε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Αλέξιος Ράπανος κατά την διάρκεια ανάγνωσης της Ημερήσιας Διαταγής, μετά την τέλεση δοξολογίας στον καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

«Σας προτρέπω, ως γνώμονα στην υπηρεσιακή μας δράση, μεταξύ άλλων να έχετε πάντα το ανθρωπιστικό πνεύμα, την υπευθυνότητα, τη δέσμευση στο καθήκον και τη συνεργατικότητα. Οι απαιτήσεις της εποχής σε παγκόσμιο και ειδικά σε εθνικό επίπεδο είναι πολλές, οι συνθήκες συνεχώς μεταβαλλόμενες και επιβάλλεται η διαρκής κινητοποίησή μας, ο συνεχής επανακαθορισμός των στόχων και η ενδυνάμωση μας με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με τη διαβεβαίωση, τόσο από την πλευρά της φυσικής όσο και από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, ότι τίθεται πάντα ως πρόταγμα το ανθρώπινο δυναμικό», υπογράμμισε ο κ. Ράπανος.

Ο αρχηγός του ΠΣ, συνεχάρη και ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος για τον «επαγγελματισμό και την αυταπάρνηση» που επιδεικνύουν κατά την εκπλήρωση του υπηρεσιακού τους χρέους, «σεβόμενοι πάντα την ιστορική μας διαδρομή».

«Σεβόμαστε και τιμάμε τους συναδέλφους που θυσίασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας, πραγματώνοντας με τον ιερότερο τρόπο τον όρκο τους στην κοινωνία και στην Πατρίδα. Σεβόμαστε και τιμάμε τους αφυπηρετήσαντες συναδέλφους που έθεσαν, ο καθένας από τη θέση του, τις βάσεις για ένα σύγχρονο και αξιόπιστο Πυροσβεστικό Σώμα. Σας εύχομαι υγεία και ευημερία τόσο σε προσωπικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο. Χρόνια πολλά στο Πυροσβεστικό Σώμα», κατέληξε ο αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος, Αλέξιος Ράπανος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, σήμερα, 17 Δεκεμβρίου, γιορτάζουν και τιμώνται οι γυναίκες και οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος. «Πρόκειται για μια ημέρα υψηλής συμβολικής σημασίας, στο εννοιολογικό πλαίσιο της οποίας συμπυκνώνονται αρχές, αξίες και ιδανικά που αντιπροσωπεύουν και αναδεικνύουν όλα όσα το Πυροσβεστικό Σώμα υπηρετεί αλλά και ταυτόχρονα μας διδάσκουν, οι επίσημοι προστάτες του, ‘Αγιοι «Τρείς Παίδες εν Καμίνω», τονίζει το ΠΣ.

Στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο γενικός γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο βουλευτής Αχαΐας ‘Αγγελος Τσιγκρής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Χαρά Καφαντάρη, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Τόνια Αντωνίου και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης . Επιπλέον, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ, του ΓΕΣ, του ΓΕΑ, της ΕΛΑΣ και του Λ.Σ.- ΕΛ. ΑΚΤ.

Από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος παρευρέθηκαν, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Ιωάννης Πετρούτσος, ο επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Π.Σ. Γεώργιος Πουρναράς, ο διοικητής του Ε.Σ.ΚΕ.ΔΙ.Κ. υποστράτηγος Π.Σ. Θεόδωρος Βάγιας, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής, με έδρα την Αθήνα, υποστράτηγος Π.Σ. Παναγιώτης Νιάφας, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των διευθύνσεων του Α.Π.Σ., των ανεξάρτητων υπηρεσιών και της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής, επίτιμοι αρχηγοί και υπαρχηγοί του Σώματος, αντιστράτηγοι εν αποστρατεία, εκπρόσωποι της ένωσης απόστρατων αξιωματικών Π.Σ., εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων, εκπρόσωποι των εθελοντών του ΠΣ, καθώς και εκπρόσωποι των ΠΠΥ και των συμβασιούχων πυροσβεστών.

Ανάλογες εκδηλώσεις, πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις έδρες των Περιφερειακών Διοικήσεων των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος σε όλη την χώρα.